Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четири дни забавления за малки и големи по време на първия по рода си фест „На зелено“ в Стара Загора

Събота и неделя на занимателни дейности за деца и възрастни сред природата, на крачка от сърцето на града, както и природосъобразен базар – това са само част от предложенията на  първия по рода си безплатен фестивал „На зелено" в Стара Загора (15 - 18 юни). Вечерите пък са отредени за урбанистични дискусии, кино и два безплатни концертни маратона в петък и събота вечер (16 и 17 юни).

Фестът започва с вече традиционните урбанистични срещи, на 15 юни, четвъртък, в 17:30 ч. в творческото пространство на Къщата на архитекта, на ул. "Сава Силов" 37. Специално за събитието идват арх. Елица Панайотова от "Зелена София" и проф. Тодор Булев - председател на българското жури на венецианското биенале.  В Стара Загора ще са и активисти от Варна и Пловдив, журналистът Огнян Георгиев, организаторите на фестивали арх. Веселин Алексиев и Момчил Цонев. Специално участие ще има и Петър Калчев, директор на Регионалния исторически музей в Стара Загора. 

На 16 юни, петък вечерта, софийската творческа група „Колективът" ще преобрази т.нар. Тайна  поляна на река Бедечка - софийските организатори на фестивали гостуват специално на Стара Загора с формат „Реките на България". „Реките на Стара Загора" остава гост на феста за цели три дни, а всички желаещи ще бъдат упътени към Тайната поляна. „Колективът" прави култовите фестивали  „Реките на София" и „100 стола". Те ще осветят района, ще направят импровизиран бар на фона на артистична намеса, изложба за гражданска активност, фотобудка, работилници за малки и големи и много други. Предвидили са и детски занимания. Ще има диджеи със свои сетове. 

В петък вечер, след 18.00 часа, започва концерт на няколко банди, свързани със Стара Загора - мястото е южната част на парк "Бедечка", станала популярна с гражданските борби за запазването си: Required*, Djankobrat, "Аудиосфера" и ключовите старозагорци от софийската сцена "Кота 0". В събота вечер, 17 юни, след 17:30 ч. идват етно бандите „Вишна-черешка", „Бас народен", „Ехо Балкан самба" и специалните гости - благодарение на любимата на българите марка бира - Теодосий Спасов и Иван Шопов.

В събота и неделя (17 и 18 юни) тръгват семейни туристически маршрути и бягане. Готви се и състезание по тенис на маса. От сутринта в двата почивни дни, в южната част на парк "Бедечка", започват изключително много занимания за деца, работилници, образователни демонстрации, ленд арт намеси и много други. Спасителен център за диви животни „Зелени Балкани" ще направят орнитоложка разходка в събота и дейности за защита на птиците демонстрационни работилници в неделя. Една от стените в парка ще се преобрази с графити - благодарение на старозагорски младежи и графити артиста Николай Петров - GLOW. Моро Миро пък ще представи новия си мономюзикъл "Саксийното момиче". Ще има цирков спектакъл, народна музика и танци, огнено шоу и какво ли още не. Архитекти ще направят детска работилница за екологично строителство. Ще има забавна астрономия и забавна математика за деца, правене на полезни бонбони, картички, компостиране, микронаблюдения и още много. Включват се още организациите като „BG Бъди Активен" със своя Шишеяд - инсталация за рециклиране и много други. 

За родителите има базар с природосъобразни продукти - био брокат, био козметика почистващи препарати, свещи, цяла гама от пчелни продукти, био продукти от роза и лавандула, декорации за дома, ръчно направени детски играчки, хранителни добавки, масажори, книги, чайове и какво ли още не.

В двата дни почивни дни култовата Арт група „Дупини" ще представи фотоизложба и демонстрации на ленд арт (или с други думи "изкуство в природата") около т.нар. Тайна поляна край река Бедечка, заедно с местни артисти. =

В 9.00 часа, в неделя, от кръглото езеро близо до езеро "Загорка" тръгва и 5-километров крос  „SiteGround 5 км бягане". То също включва и възможност за кратко детско бягане и сладки изненади за малчуганите, както и възможности за по-дълги маршрути и дори велопоход към местността Трите могили.

През цялата събота и неделя в парк "Бедечка" започват или завършват и туристическите маршрути за семейна разходка, фокусирани около парк "Митрополит Методий Кусев" (Аязмото), включващи и другите старозагорски паркове, част от безплатните турове на Туристически информационен център, както и посещение на близкия Музей на бирата. Основна точка ще е край реновирания Зоопарк, в сърцето на Аязмото. Специално за фестивала отваря и една от астрономическите обсерватории. 

В събота вечер, от 22:30 часа, както и в неделя вечер от 20:00 часа, на Тайната поляна край „Бедечка" ще ще има и любителско кино в първия по рода си любителски природен кинофест, реализиран с подкрепата на Националния фонд "Култура". Под звездите и звуците на реката ще има документални филми с еко насоченост, филми за екстремни спортове и игрални продукции на непрофесионалисти.  

Така, между 15 и 18 юни в публичните части на парк "Бедечка" и в цяла Стара Загора се настанява фестивален дух. Ще се съблюдават границите на собствеността в парка, както и чистотата на мястото. Заедно с още няколко събития в този период, Стара Загора и региона се превръщат във фестивалната дестинация на България за цял месец - рок фест наблизо, цветни празници, докторски рок фест и разбира се - джаз фестивал сред античното наследство на Стара Загора.

Фестът „На Зелено" е организиран от Творческия колектив "На улицата" с подкрепата на Община Стара Загора и приятели, сред които групите "Запазете Бедечка", „Колективът", Международния младежки център, Туристическо дружество "Сърнена гора", Търговско-промишлена палата Стара Загора, Къщата на архитекта, любимата марка бира на България, основната аптечна верига, няколко ИТ компании със Стара Загора в сърцето и много други.   


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Сухи и пресъхващи язовири установи проверка в община Минерални бани

Продължават проверките на състоянието на язовирите в област Хасково.  Инспекцията е започнала първо в община Минерални бани, а след това ще продължи и в Маджарово. Към този момент проверяващите констатират, че основен проблем и тук, както и на много..

публикувано на 20.08.24 в 11:15
Проф. Генко Гешев

Възстановяват уникалните фрески в Салабашевата къща

Новото звено „Арт сцена“, което управлява културната инфраструктура в Стара Загора, ще се помещава на втория етаж на историческата сграда на Салабашевата къща, каза директорът на общинското предприятие проф. Генко Гешев. Той добави, че предстои..

публикувано на 20.08.24 в 10:11

Гурково чака финансиране на проекти за 10 млн. лв.

Община Гурково е подготвила и внесла в Регионалното министерство проекти на стойност близо 10 млн. лв. Те са за ремонти на улици, детски площадки, съоръжения  и други. Досега обаче одобрените са на стойност 3 млн. лв. Останалите проекти чакат..

публикувано на 20.08.24 в 09:43
доц. д-р Борислав Цеков

Отлагане на изборите с месеци е нарушение на конституцията и демокрацията

С отказа да подпише указа за назначаване на новото служебно правителство заради състава му президентът излиза от правомощията си. Това заяви за Радио Стара Загора доцента по конституционно право Борислав Цеков. По думите му държавният глава няма..

публикувано на 20.08.24 в 09:14
Снимка: НИМХ

Жълт код за интензивни валежи в област Стара Загора

Издаден е жълт код за потенциално опасни метеорологични условия. Кодът е в сила заради интензивни валежи и гръмотевици с предупреждение за градушки. Очакваното количество валеж е 20-35 mm за 24 часа или интензивен валеж - до 30 mm за 6 часа. Жълтият..

публикувано на 20.08.24 в 07:33

Днес празнуват хората, чието име означава "измолен от Бога"

На 20 август имен ден празнуват всички, които носят името Самуил. А неговото значение е  „измолен от Бога“. В Библията  Самуил  е този, който помазва царете и им дава власт. Според легендата  пророк Самуил  е роден в семейството на  Елкана  от град..

публикувано на 20.08.24 в 07:15

Ръководството на Община Стара Загора посрещна китайския посланик

Заместник-кметът на Община Стара Загора Радостин Танев посрещна делегация, водена от посланика на Китайската Народна Република у нас Дай Цинли. Делегацията гостува в града по покана на кмета Живко Тодоров, съобщават от пресцентъра на общинската..

публикувано на 19.08.24 в 17:42

Ограничено е разпространението на пожара между ямболските села Калчево и Победа

Ограничено е разпространението на пожара между ямболските села Калчево и Победа. На място остават огнеборци и земеделски производители с тежка техника.  Заради силния вятър, съществува опасност от ново разпалване на вече загасени огнища.  Тепърва ще..

публикувано на 19.08.24 в 17:26

Ресторант и кафе-аперитив заели с маси общински терени без разрешение

Ресторант, кафе-аперитив и магазин от типа плод-зеленчук са заели общински терени неправомерно. Това става ясно от прегледа на ежеседмичната справка за констатирани нередности по наредби на Община Стара Загора за периода от 12-ти до 18-ти август...

публикувано на 19.08.24 в 17:11
Снимката е илюстративна

Гасиха пожар между ямболските села Калчево и Победа

Пожар е избухнал този следобед между ямболските села Калчево и Победа. В гасенето са се включили и земеделски производители с тежка техника, към момента няма опасност огънят да засегне населени места. Пожарът се е разпространил на голяма,..

публикувано на 19.08.24 в 17:01