Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Старозагорският Зоопарк се разраства с още 60 декара

Продължава практиката за нарушаване на забраната посетителите да хранят животните

3
Обновеният зоопарк в Стара Загора
Снимка: БГНЕС

Община Стара Загора ще кандидатства по програма на Министерството на околната среда и водите за увеличаване с още 60 декара на площта на Зоопарка в града, съобщи в интервю за Радио Стара Загора заместник - кметът Милена Желева. По думите й отварянето на програмата ще се случи до края на годината, а общината вече подготвя проектната документация. Избраният терен се намира над сега съществуващия Зоопарк и в момента се правят огледи. По данни на Общината, след ремонта, старозагорският Зоопарк е най-посещаваният туристически обект в града, съобщи още Милена Желева. 

Наред с добрата новина се наблюдава и тревожна тенденция - въпреки забраните, предупредителните табели и камерите за наблюдение, продължава практиката  посетителите да хранят животни, каза още Желева. 

Кадри от последното фрапантно престъпване на правилата  са били публикувани в Тik Tok, и то от самите нарушители. Клипчето, на което се вижда как млада двойка внася месо в Зоопарка с което храни дивите котки, по-късно е било изтрито. Но не и преди да бъде свалено от специалистите в Общината, подчерта Милена Желева. Тя разказа и че видеонаблюдението запечатва моменти в които малки деца се намират зад защитните бариери в непосредствена близост до клетките на дивите животни с идеята да бъде направена най-добрата снимка или пък селфи. 


"Това поведение е опасно - не само за животните, защото те не са  опитомени. Ако става въпрос за човешка близост те са свикнали само с хората, които се грижат за тях, друго човешко присъствие или непремерено поведение за тях е стрес, притеснително е и те реагират. Опасно е не само за обитателите на Зоопарка, но и за хората - всички помним случая с понито, което нахапа ръката на посетителка при подобно нарушаване на правилата" , каза още  Милена Желева. 

По думите й проблем с нерегламентираното хранене на животните има във всички зоопаркове в България. 

"След ремонта на нашия, това е най-посещаваният туристически обект в Стара Загора. В случаи като 1 юни опитваме да подсилим охраната заради пика на посетители. Нашите служители докладваха за случай, при който се е наложило да помолят компания да напусне пределите на Зоопарка, защото се е оказало, че младежите са употребили алкохол.  Това е единият от начините за реакция. Отделно, ако нарушителите пожелаят отново да посетят Зоопарка и бъдат разпознати, достъп до обекта им се отказва", разказа още Милена Желева. 

Тя допълни, че може би е време Българската асоциация на зоопарковете и аквариумите да  координира  усилия към промяна на нормативната уредба. Която да позволи и по-строги санкции за нарушителите. 

Освен предстоящото разширение на Зоопарка, от Общината съобщиха още една добра новина - до дни  на територията на обекта врати отваря и Образователният център, част от който ще е и така очакваното Зооучилище. Цялото интервю със заместник- кмета на Община Стара Загора Милена Желева можете да чуете в прикачения файл Галерия

Още от категорията

Кметът на Павел баня отново настоя пред АПИ за маркировка при разклона за с. Горно Сахране

Кметът на Община Павел баня Иса Бесоолу за пореден път сигнализира пътната агенция и Областно пътно управление – Стара Загора за взимане на мерки за обезопасяване на опасен участък по пътя София – Бургас при разклона за с. Горно Сахране.  В свое писмо..

публикувано на 26.09.23 в 17:07

Девет души са загинали в близо 300 катастрофи през това лято в Старозагорско

Девет души са загуби живота вследствие на катастрофа в Старозагорска област в периода от 1 юли до 20 септември. Това показва оповестена от ОД на МВР-Стара Загора статистика в рамките на проведената днес Комисията по безопасност на движение по..

публикувано на 26.09.23 в 16:32

С празничен водосвет откриха обновения манастир "Св.Николай Чудотворец" в Мъглиж

С празничен водосвет приключи първият етап от реставрационните дейности и вертикалната планировка на Девическия манастир "Св. Николай Чудотворец" в Мъглиж. Екипът подготвил плана за възстановяване на обителта, заедно с кмета на община Мъглиж..

публикувано на 26.09.23 в 15:27

Поредна награда за Ямбол в областта на туризма

На официална церемония по случай Световния ден на туризма, организирана от списание "Дестинация България", Ямбол беше удостоен с отличие за "Прилагане на добри практики за устойчив растеж на туризма в общината" за 2023 година. Това съобщиха от..

публикувано на 26.09.23 в 15:25

Стара Загора празнува 5 октомври с богата програма

Стара Загора отбелязва своя празник на 5-и октомври, но проявите по този повод започват седмица по-рано, съобщиха от пресцентъра на общината. На 28 септември, от 19.30 часа, на сцената на Летния театър се качват група Кикимора и Николо Коцев. Ден..

публикувано на 26.09.23 в 15:13
Снимката е илюстративна

Изследване показва: Само едно от десет овче сирена и кашкавал е с овче мляко

Само едно от 10 тествани овче сирена и кашкавали е приготвено единственост от овче мляко. Това показва изследване на Сдружение „За достъпна и качествена храна“, проведено сред десет популярни марки, предлагани на пазара. До анализа на..

публикувано на 26.09.23 в 09:03

Ще надмине ли нива от 3 лв. за литър цената на горивата през зимата в България

Тежка зима за Европа от гледна точка на предлагането на нефтопродукти прогнозира председателят на Българската петролна и газова асоцация Живодар Терзиев. Той подчерта, че в настоящата ситуация пазарите са изключително неспокойни. Само за 4 месеца..

публикувано на 26.09.23 в 08:25

Жълт код за силен вятър в Хасково, Сливен, Ямбол и още 7 области

Жълт код за потенциално опасен вятър е издаден за десет области на страната от Националния институт по метеорология и хидрология. Това са областите: Силистра, Добрич, Шумен, Варна, Сливен, Ямбол, Бургас, Хасково, Кърджали и Смолян. Там вятърът ще е..

публикувано на 26.09.23 в 08:19

Многонационална бойна група демонстрира способности в Ново село пред началника на отбраната

На военния полигон „Ново село“ многонационалната бойна група с рамкова държава Италия ще демонстрира способности пред началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командира на съвместното командване на НАТО в Неапол адмирал Стюарт Мънч и други..

публикувано на 26.09.23 в 08:11
Предавател на Радио Стара Загора, FM-88.30MHz, Стара Загора

Планова техническа профилактика на УКВ предавател на Радио Стара Загора

Днес 26.09.2023 год. вторник, ултракъсовълновият предавател на Радио Стара Загора за района на гр.Стара Загора с честота 88.3 МHz е възможно да има прекъсване на излъчването от 09.00 до 17.00 часа, поради редовна годишна техническа профилактика на..

публикувано на 26.09.23 в 08:05