Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Можем да подкрепим децата с аутизъм с СМС

От скоро аутизмът, считан за състояние, се приема за заболяване, а формите му на проявление са много. И все повече деца страдат от него.

 В Стара Загора неправителствената организация Гражданско сдружение „Алтернатива 55“ работи от дълги години в подкрепа на децата с аутизъм и техните семейства. Като част от дейността за обучение и помощ на родителите, сдружението създаде група „Надежда“ през миналата година. Но за да продължи работата й с родители на нови деца, чийто брой в Стара Загора се увеличава в последните години, сдружението и Центърът за социална рехабилитация и интеграция към него, се нуждаят от средства .

 Затова е открита дарителска кампания с DМS 17 777 RODITELI за всички мобилни оператори.

 Сдружението е една от първите организации, създадени в обществена полза у нас преди 24 години. Партнирало си е с авторитетни български и чуждестранни организации – Прозрачност без граници, Националния алианс за социална отговорност – българският представител на Европейската асоциация на доставчиците на социални услуги за хора с увреждания и др. Партнира си с Тракийския университет в обучението на студенти от медицинския и педагогическия факултети.

  До сега има над сто разработени и осъществени проекта в сферата на антикорупцията, деца от социалните домове, деца пострадали от трафик, деца и семейства с аутизъм и др.

  „От 2006 г. към Сдружението заработи Център за социална рехабилитация и интеграция на деца с Генерализирани разстройства в развитието в Стара Загора. Първоначално работата му започна с 20 деца, 30 през миналата, за да достигнат 45 деца в момента. Започваме да работим с тях още от 2-годишна възраст. И още 45 деца чакат“, със съжаление казва Анастасия Василева, член на Управителния съвет на сдружението.  

  Децата с аутизъм  и хиперактивно поведение най-често имат проблем с общуването, много от тях не говорят, което прави включването им в обществото невъзможно. Те живеят в нашия свят, но по свой начин.

  Родителите на тези деца изпадат в стрес при чуване на диагнозата, мнозина не желаят да признаят проблема или го крият от другите. Нерядко майките на такива деца сами ги отглеждат, защото бащите  ги напускат. Семействата имат нужда от сериозна и задълбочена подготовка, за да могат да разбират и да работят с тях вкъщи. Успешна форма на обучение на родителите за тези умения и разбиране на проблема е създаването на група за взаимопомощ. Споделеният опит и консултациите с психотерапевт и другите експерти в екипа на Сдружение „Алтернатива 55“ помагат на родителите да повишат уменията си за грижа за дете с увреждане. Те говорят за проблемите, чувствата си, опита и обменят информация за справянето си с конкретни ситуации, намират вяра и утеха, че не са сами.

 „Въпреки, че дейността на Сдружението в тази посока е държавно делегирана дейност, много малко средства за работа с родителите се отпускат. Това налага да се организира и дарителска кампания с SMS-и за първи път през миналата година. Тогава бяха събрани 6320 лв“, каза Анастасия Василева.

  Тя призова „Подкрепете родителите на деца с аутистични проблеми, като изпратите СМС  на RODITELI 17 777 DMS , с цена 2 лв за всички мобилни оператори. Или чрез абонамент всеки месец за 2 лв.!“

 Или по банков път, онлайн:

IBAN: BG06UBBS80021026072940

BIC:UBBSBGSF
По публикацията работи: Кристина Русева

БНР подкасти:

Галерия

Още от категорията

Румен Радев -министър на Енергетиката

Енергийният министър Румен Радев ще се срещне с протестиращите енергетици и миньори

Министърът на енергетиката Румен Радев и неговият заместник Красимир Ненов ще се срещнат днес с протестиращите енергетици и миньори. Това съобщиха от правителствената информационна служба.  Разговорите ще бъдат в 13:00 ч. в административната сграда на..

публикувано на 30.09.23 в 10:33
Николай Денков

Правителството изпраща в Брюксел плановете за Стара Загора, Перник и Кюстендил

Правителството ще изпрати днес в Брюксел трите плана за справедлив преход за Стара Загора, Кюстендил и Перник. Крайният срок за предаването им на Европейската комисия изтича, като преговорите по плановете могат да продължат до края на ноември.  До 31..

публикувано на 30.09.23 в 09:30

Денонощие продължава блокадата на АМ "Тракия" и Подбалканския път от потестиращите енергетици

Продължава блокадата на магистрала „Тракия“ и на Подбалканския път в района на Гурково, включително Прохода на републиката. Вчера в парламента беше отхвърлено искането за отлагане на териториалните планове за справедлив преход на въглищните региони у нас...

публикувано на 30.09.23 в 09:14
Снимка: Десислава Крачолова

Остава блокадата на АМ "Тракия" и на Подбалканския път от протестиращите енергетици през нощта

Остава блокада на АМ „Тракия“ и на Подбалканския път в района Гурково, това решиха протестиращите енергетици, след като Комисията по енергетика отхвърли искането за отсрочка на Териториалните планове за справедлив преход на въглищните региони у..

публикувано на 29.09.23 в 18:55
Снимка: Стоян Радев

Постоянна мярка „задържане под стража" постанови Сливенският съд за шофьора, убил млада жена на АМ "Тракия"

Окръжен съд Сливен постанови постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража" срещу 24-годишния шофьор, който на автомагистрала Тракия, след Нова Загора, връхлетя върху лек автомобил в аварийната лента и уби на място 23 годишна жена и рани тежко още..

публикувано на 29.09.23 в 18:40

Двама представители на СКЛА "Берое" ще участват на Международния шосеен пробег Русе – Гюргево

СК по лека атлетика „Берое“ ще участва с двама свои състезатели на Международния шосеен пробег Русе – Гюргево. Това са Кристиян Иванов и Девора Аврамова. Това съобщи за Радио Стара Загора треньорът в старозагорския клуб Иван Попов.  Той каза още, че..

публикувано на 29.09.23 в 18:04

Пътни блокади в Старозагорско с искане за сигурност за работата на енергетици и на миньори

Териториалните планове за развитие на въглищните региони и натрупаното напрежение около неяснотите  за бъдещето на хората, свързани с въглищната енергетика, станаха причина за блокади и протести на територията на няколко области в България днес...

публикувано на 29.09.23 в 17:34
Николай Денков, министър-председател на Република България

Денков: Централите ще работят до 2038 година

Приключи извънредното заседание на Министерския съвет, на което основна тема бе съдбата на въглищните централи. След края му премиерът Николай Денков заяви: " Крайният срок да се изпрати пакетът документи до ЕК е утре събота, 30 септември. Никакво..

публикувано на 29.09.23 в 16:53

Старозагорски депутати в спор за териториалните планове

С 4 гласа "За", 5 - "Против" и 8 - "Въздържал се" парламентарната комисия по енергетика отхвърли предложения от  БСП, "Възраждане" и ИТН проект на решение да бъде отправено към Европейската комисия искане за отсрочка до края на октомври за представяне на..

публикувано на 29.09.23 в 15:59

Районна прокуратура - Стара Загора се самосезира - разпореди проверки на язовирите

В срок от месец да бъдат проверени всички язовири общинска собственост на територията на Старозагорско – такова предписание към кметовете издаде след самосезиране Районната прокуратура в Стара Загора.  Причина за това е настъпването на есенния сезон и..

публикувано на 29.09.23 в 15:31