Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живко Тодоров: Летището край Стара Загора да се развие в нова индустриална зона

Летището и прилежащите към него над 2000 дка да се развият в нова индустриална зона на Стара Загора. За това настоява кметът на общината Живко Тодоров. Пред журналисти той съобщи, че ще потърси среща с новия министър на икономиката, за да обсъди с него възможността за прехвърляне и преобразуване на терените. В пресконференцията участваха още заместникът му Радостин Танев, началникът на отдел „Инвестиции“ в Общината Росица Райкова и изпълнителният директор на Индустриална зона "Загоре" Радослав Танев.

"Община Стара Загора се е погрижила бизнесът да разполага с добри условия за своето развитие като най-ниските данъци и такси спрямо големите градове в България, както и предоставяне на бързи административни процедури – предимства, от които трябва да се възползваме, за да се развиваме като индустриален град", каза кметът. Той посочи, че в столицата данък сгради е 1,875 промила, Варна - 2 промила, Бургас - 1,75 промила, а в Стара Загора - 1,45 промила. Такса смет за бизнеса в София е 10 на сто, Варна - 3,9 процента, Бургас от 3,5-6,9 процента, а в Стара Загора - 3,5 на сто. 

Кметът допълни, че има интерес от страна на инвеститори, но общината не разполага със свободни площи с изградена инфраструктура, тъй като капацитетът на съществуващите индустриални зони е запълнен. Превръщането на бившето летище в индустриална зона е жизненоважно за града и в контекста на „Зелената сделка“, подчерта кметът Живко Тодоров.

С 12% увеличение на преките чуждестранни инвестиции само за година, което е много добър ръст, отчете Росица Райкова, началник отдел "Инвестиции" в Община Стара Загора.  Данните са за 2021 в сравнение с 2020 година. Тя съобщи, че съвсем скоро се очаква производства да разкрият 2 чуждестранни компании в областта на автомобилния сектор, които ще осигурят общо над 900 нови работни места в общината.  

Разпродадени са и всички 110 дка. терени и в учредената през 2018 година Индустриална зона „Загоре“. Те са закупени от 8 компании, от които 3 чуждестранни. Общата инвестиция е за 143 млн. лева, а работните места, които ще се създадат са 1237, отчете изп. директор на зоната Радослав Танев, като допълни, че там също се търси възможност за разширяването ѝ с допълнителни терени.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Стара Загора

Въвежда се временна организация на движението в община Стара Загора

В часовия интервал от 07:00 до 18:00 часа за периода до 16.08.2024г. на територията на гр. Стара Загора, във връзка с ремонти дейности по тротоари и улично платно, е спряно движението на личен и договориран транспорт и на МПС, извършващи транспорт за..

публикувано на 24.07.24 в 17:09

Кабинетът прие програма за подпомагане на пострадали от пожарите

Служебният кабинет прие програма за компенсиране на пострадали от пожарите. Включена е и възможност хора, останали без покрив, да бъдат настанявани в хотели по подобие на механизма с украинските бежанци, обяви премиерът Димитър Главчев. Главчев:..

публикувано на 24.07.24 в 16:40
Свиленград

Тракийският университет открива изнесено обучение в Свиленград

В Свиленград започва висше образование на български и чуждестранни студенти, съобщиха от пресцентъра на граничната община. Тракийският университет в Стара Загора от тази есен стартира изнесено обучение в града. Проведени са работни срещи между..

публикувано на 24.07.24 в 16:32

Наближава крайният срок за записване за Националния тракийски фолклорен събор "Богородична стъпка" 2024

До 5 август продължава записването за участие в Национален тракийски фолклорен събор "Богородична стъпка" 2024. Той ще се поведе на 31 август и 1 септември  /събота и неделя /, в сърцето на Старозагорските бани. Предвиждат се две сцени за провеждане на..

публикувано на 24.07.24 в 16:20

Сливенският митрополит посети с. Воден

Новоизбраният Сливенски митрополит Арсений посети боляровското село Воден. Владиката беше посрещнат от кмета на община Болярово Христо Христов, съобщиха от общинската администрация. На терен ръководството на общината запозна Негово Високопреосвещенство с..

публикувано на 24.07.24 в 16:01

Бедствено положение в община Стралджа заради безводие

Частично бедствено  положение заради безводие е в сила в 20 населени места на община Стралджа. Крайната мярка се налага тъй като съществува опасност за здравето на  жителите, се казва в заповедта на кмета Атанас Киров. Към момента само в..

публикувано на 24.07.24 в 15:55

Николай Диков: Пожарът в старозагорския кв. "Лозенец" е локализиран

Пожарът, който пламна преди обед в старозагорския квартал "Лозенец", недалеч от Дома за медико-социални грижи за деца, е локализиран.  Не се е наложила евакуация на деца и персонал, съобщи в предаването "Час пик" секретарят на Община Стара Загора Николай..

публикувано на 24.07.24 в 14:54

Пожар унищожи къща, пчелин и градински постройки в радневското село Трънково

На 23.07.2024г., в 17:00ч., в РУ-Раднево на тел.112, е получен сигнал за горяща суха трева в двор, в село Трънково, общ.Раднево, като огънят се разпространява и незабавно са изпратени екипи на пожарната и полицията. Пожарът е загасен от служители на..

публикувано на 24.07.24 в 14:30

Безплатен градски тур ще разказва легенди и история за Аязмото

На 27 и 28  юли /събота и неделя/ Туристическият информационен център отново кани желаещите да се върнат назад във времето с една от най-новите теми „Аязмото- легенди и история". По време на обиколката участниците ще имат възможност да се запознаят с..

публикувано на 24.07.24 в 14:18

Зам.-кметът Радостин Танев и посланикът на ОАЕ обсъдиха възможностите за инвестиции в региона

Възможностите за инвестиции в нашия регион бяха обсъдени днес от зам.-кмета на Община Стара Загора Радостин Танев и Н. Пр. Абдулрахман Ахмед Алджабер - извънреден и пълномощен посланик на ОАЕ в България. Дипломатът благодари за гостоприемството и увери,..

публикувано на 24.07.24 в 14:14