Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ректорът на Тракийския университет проф. Добри Ярков представи екипа си за втория мандат

Ректорът на Тракийски университет - Стара Загора, проф. д-р Добри Ярков, представи официално своя екип за предстоящия мандат 2023 - 2027 г. пред Съвета на настоятелите. В състава на новото ректорско ръководство за следващите четири години  влизат петима заместник-ректори и главен секретар. 

Три дами с богат академичен и организационен опит са новите попълнения в екипа:

Доц. д-р Дарина Заимова е новия заместник-ректор с ресор „Научноизследователска и международна дейност“. Доц. Заимова е доктор по икономика и преподавател в катедра  „Индустриален бизнес и предприемачество“ на Стопански факултет при Тракийски университет. Работи активно в областта на предприемачеството, устойчивото развитие, био икономиката и еко-иновациите. Има редица специализации в Германия, Италия, Испания, Белгия, Унгария, Сърбия. Ръководител е на международни и национални научни и образователни проекти. Част е от редакционните колегии на две международни списания (Румъния и Сърбия), член е на управителния съвет на Център за изследвания и анализи, съ-основател и председател на Управителния съвет на ГО-ЪП бизнес инкубатор. Участва в екипа на Съвета по ресурсна ефективност и кръгова икономика към БАН, както и в Комисията за развитие и прилагане на иновациите и кръговата и био-базирана икономика към Министерството на икономиката и растежа. Доц. Заимова има административен предишен опит като зам.-ректор по проектната дейност на Тракийски университет и като зам.-ректор по международната дейност на Павлодарския държавен университет в Казахстан.

Доц. д-р Боряна Парашкевова ще бъде новия зам.-ректор по „Качество, акредитация и следдипломна квалификация“. Доц. Парашкевова е част от екипа на Медицински факултет на Тракийски университет, доцент по  „Социална медицина и здравен мениджмънт“ и преподавател в катедра „Социална медицина, здравен мениджмънт и медицина на бедствените ситуации”. Понастоящем е и зам.-председател на Районна лекарска колегия на Български лекарски съюз – Стара Загора, както и координатор на Център по семейно планиране, Стара Загора при  „Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве“. С дългогодишен опит като член на Комисия по акредитация и продължаващо обучение в системата на здравеопазването при Български лекарски съюз – София, както и като участник в експертна група на „Национална агенция за оценяване и акредитация“ за акредитация на специалности от област на висше образование 7. -  Здравеопазване и спорт. Председател на Комисия по професионална етика на Български лекарски съюз - Стара Загора, Участвала в изработване на  нови докторски и магистърски програми по Оперативна програма на ЕС „ Наука и образование за интелигентен растеж ”, както и в редица европейски и национални проекти. Членува в Европейска асоциация по обществено здраве, Национално сдружение по здравна политика и здравен мениджмънт, Българско научно дружество по обществено здраве, Български лекарски съюз и Съюз на учените в България.

Поста „Главен секретар“  поема доц. д-р Неделина Костадинова. Доц. Костадинова е доктор по  „Микробиология“ от Българската академия на науките, преподавател в  катедра „Здравни грижи“ на Медицински колеж при Тракийски университет и лектор по „Обща и специализирана микробиология и вирусология за медицински специалности“. Доц. Костадинова има дългогодишен опит като секретар на Научен съвет към Институт по микробиология на БАН, както и практически опит в областта на международните проекти, международното сътрудничество и мобилност,  организацията на мащабни научни форуми и семинари,  редакторската дейност на различни научни издания. Членува в Federation of European Microbiological Societies (FEMS), Съюз на учените в България и Българско микробиологично дружество.

Трима зам.-ректори от предишния мандат ще продължат да бъдат част от ректорското ръководство на Тракийски  университет и през следващите четири години.Зам.-ректор по „Учебна и информационна дейност“ ще бъде проф. дн Нели Грозева, която и до момента успешно ръководеше учебните дейности на старозагорската „алма-матер“, проф. д-р Румен Бинев ще оглави отново „Административно-стопанската дейност“, а доц. д-р Емил Славов ще продължи да отговаря за ресор „Проектна дейност“. 


По публикацията работи: Елена Балабанова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

ПТП затруднява движението по АМ "Тракия" в района на 288 км в посока София

Движението на автомагистрала "Тракия", в района на 288 км в посока София, е затруднено заради самокатастрофирал автомобил.  По първоначални данни има двама пострадали, транспортирани за преглед. В участъка движението  се регулира от полицейски..

публикувано на 11.08.24 в 13:00

Минимални промени в цените на основните храни на борсите у нас

Минимална промяна в цените на основните хранителни стоки, плодовете и зеленчуците на борсите у нас през седмицата спрямо предходната, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Краставиците..

публикувано на 11.08.24 в 10:30

Опасни жеги в Северна, Централна и Южна България

Жълт код за опасно високи температури е обявен за 18 области на страната за днес, предимно в Северна, Централна и Южна България. Сутринта ще бъде предимно слънчева, ще духа слаб, в източните райони – до умерен вятър от североизток. През деня..

публикувано на 11.08.24 в 07:15

Възстановено е движението при 148 километър на автомагистрала "Тракия" в посока Бургас

Възстановено е движението при 148 километър на автомагистрала "Тракия" в посока Бургас, информираха от Агенцията "Пътна инфраструктура".  По-рано днес от МВР съобщиха за три катастрофи в участъка на 148 - 150 километър на автомагистрала "Тракия"...

публикувано на 10.08.24 в 13:05

Откриха новия ловен сезон на дребен пернат дивеч

Официалният старт на новия ловен сезон беше даден рано сутринта край ловния дом в радневското село Трънково. На събитието присъстваха заместник-министърът на министерство на земеделието и храните д-р инж. Мирослав Маринов, изп. директор на..

публикувано на 10.08.24 в 11:52
Снимката е илюстративна, архив

Ограничено е движението при километър 148-ми на АМ "Тракия" в посока Бургас

Ограничено е движението при км 148 на АМ "Тракия" в посока Бургас поради ПТП, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура".  От агенцията призовават шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост по обходния маршрут, който е пътен възел..

публикувано на 10.08.24 в 11:07

Изложба „Рисунки“ на Слави Славов представят в зала „Лубор Байер“

Днес, от 18.00 часа, откриват самостоятелната изложба „Рисунки“ на художника Слави Славов. Желаещите ще имат възможността да я разгледат в изложбена зала „Лубор Байер“ до 27 август, включително. „Самостоятелната експозиция на Слави Славов е..

публикувано на 09.08.24 в 17:40

В Стара Загора ще ревизират площадките за игра и спорт

В Стара Загора започва прецизна проверка на техническото състояние на площадките за игра, както и на спортните уреди и съоръжения на територията на града. Инициативата е на кмета на общината Живко Тодоров, с негова заповед е определена 5-членна комисия..

публикувано на 09.08.24 в 17:29

Зоопарк Стара Загора въведе още една опция за закупуване на билети

С цел по-голямо удобство на посетителите, в Зоопарк Стара Загора вече е наличен още един алтернативен метод за закупуване на билети за посещение. Това ще се случва чрез машина, която се намира непосредствено преди входа на зооградината и работи с банкови..

публикувано на 09.08.24 в 17:14

Променя се организацията на движение по централен старозагорски булевард за 3 дни

От 10 август до 12 август 2024 г., включително, ще се спре движението на личен, договориран и обществен транспорт и на МПС, извършващи транспорт за собствена сметка в западното платно за движение по бул. „Св. Патриарх Евтимий“ в Стара Загора. Временната..

публикувано на 09.08.24 в 16:28