Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стара Загора, Хасково и още три области с оранжев код за жеги

Оранжев код за високи температури (до 40 градуса) е издаден за днес от Националния институт по метеорология и хидрология за 5 области – Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Ст. Загора и Хасково. Жълт код за повишена вероятност за локални интензивни валежи и гръмотевични бури и възможност градушки е издаден от НИМХ за областите София, София-град и Перник. За всички останали области е в сила жълт код за горещо време.

Днес ще преобладава слънчево и горещо време, но през страната ще премине атмосферен фронт. Ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици. Има условия за градушки и локални интензивни явления. Ще има условия и за градушки. Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и временно ще се усили, в Дунавската равнина до силен. Само в крайните източни райони вятърът ще остане от юг-югоизток, до умерен. Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 34° и 39°, София - около 34°.

В планините ще преобладава слънчево време, главно след обяд и вечерта с развитие на купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Ще духа слаб и умерен, по високите части на Рила и Пирин до силен запад-северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 28°, на 2000 метра - около 20°.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще се развива купеста облачност, но главно след обяд на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб и умерен вятър от юг-югоизток. Максималните температури ще са 28°-31°. Температурата на морската вода е 23°-27°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над 70 хил. лева изплатиха на пострадали от бедствието в Шипка

Над 70 хил. лева са изплатените до момента средства на пострадалите от бедствието на 13 юни в град Шипка, съобщи директорът на Социално подпомагане в Казанлък Даниела Русева. От получени 321 молби, уважени са били 117 посочи тя и уточни, че подпомагани..

публикувано на 16.07.24 в 16:02

Пожар избухна до боляровското село Горска поляна

Пожар е обхванал територия, в близост до компресорна станция до боляровското село Горска поляна. На място са 7 противопожарни екипа от Ямбол и Бургас. Сигналът за пожара е подаден малко след 14 часа, все още няма информация за нанесените щети и..

публикувано на 16.07.24 в 15:54

Пътят за Старозагорски минерални бани остава затворен

С оглед безопасността на пожарникарите, които работят в района, временно се ограничава движението в двете посоки по пътя Стара Загора - Старозагорски минерални бани, където от вчера гори пожар, информират от пресцентъра на общината. Продължава да е в..

публикувано на 16.07.24 в 15:52

Пожар гори край боляровското село Горска поляна

Пожар е обхванал територия, в близост до компресорна станция до боляровското село Горска поляна. На място са 7 противопожарни екипа от Ямбол и Бургас. Сигналът за пожара е подаден малко след 14 часа, все още няма информация за нанесените щети и дали..

публикувано на 16.07.24 в 15:51

Вятърът разпали единственото останало огнище край Стара Загора

Единственото останало огнище от пожара край Стара Загора гори по-силно през последния час с увеличаването на температурите и усилването на вятъра. Това съобщи Александър Мечев, ръководител на доброволното формирование за бедствия и аварии към община..

публикувано на 16.07.24 в 15:50

Остава активно едно огнище в пожара край Стара Загора

Само едно огнище остава активно към този момент в пожара край Стара Загора. Към рано тази сутрин те бяха 6. Горят короните на дърветата във високите части, което изключително много затруднява гасенето, там само хеликоптерите обливат.  Това съобщи в..

публикувано на 16.07.24 в 14:46

Премиерът Главчев сформира оперативен щаб за пожарите у нас

Служебният премиер Димитър Главчев ще издаде заповед за сформиране на оперативен щаб за борба с пожарите в България. Предстои ситуацията в Стара Загора да бъде овладяна, заяви Главчев, който пристигна в засегнатия район.  По думите му огнените..

публикувано на 16.07.24 в 13:43
снимка: Десислава Крачолова

Още помощ по въздух за овладяването на пожарите в страната

България активира Механизма за гражданска защита на ЕС . Запрянов за пожарите: Армията има готовност да се отзове на всяко повикване Два хеликоптера от Чехия се очаква да пристигнат в помощ на огнеборците, които гасят пожари в страната и..

публикувано на 16.07.24 в 13:00

Асоциацията на доброволците у нас ще помагат в гасенето на пожара край Стара Загора

Очаква се помощ от Асоциацията на доброволците в България в битката с пожара край Стара Загора. Това съобщи Александър Мечев, заместник-ръководител на Доброволното формирование за овладяване на бедствия и аварии към Община Стара Загора. Те ще заменят..

публикувано на 16.07.24 в 12:57

Прокуратурата разследва причините за пожара край Стара Загора

Под ръководството на Районна прокуратура-Стара Загора се провежда разследване по досъдебно производство за възникнал пожар в землището на  Стара Загора На 15 юли 2024 г. в 15,29 ч. във Второ  РУ-Стара Загора е получен сигнал за пожар в..

публикувано на 16.07.24 в 12:23