Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва Фестивалът на котленския килим, багрите и етносите

2
Снимка: интернет

Седмият фестивал на етносите, багрите и котленския килим в Котел очаква хиляди гости от страната, от днес до неделя в местността „Изворите“. Музикалната програма ще открият тази вечер братя Аргирови, група  „JAMBOL PROJECT“ и балетната школа ,,Па Де Кре “ от Стара Загора.

 Домакините ще зарадват жителите и гостите на събитието с  разнообразна и богата програма в трите дни с изложение на котленски и гръцки килими и голям котленски стан, в четирите етнически села – българско, турско, циганско и каракачанско ще бъдат показани традициите на Гергьовден. В  занаятчийския базар  ще бъде  демонстрирано естествено ръчно багрене на вълна и тъкане на котленски килими. „Подготвили сме изложба на типичната женска котленска носия, която е от градски тип. Тя се отличава с аристократичност, подчертавайки особения статут на някогашния възрожденски Котел. Ще бъдат показани красивите и неповторими пафти, куни и други бижута. В тях някогашните котленски златари влагали седеф от Йерусалим и Охрид. Някои от тези произведения на занаятчийското ювелирно изкуство са били шедьовъра на живота за своя майстор.“, каза за Радио Стара Загора,  преди началото на фестивала, кметът на Котел Коста Каранашев.

 Домакините се надяват на вертикалния стан на входа на местността „Изворите“ всяка жена, която пожелае,  да затъче една нишка, за да може до догодина да бъде изтъкан котленски килим от ръцете на 20 000 българки. На своята 7-ма национална среща „Родолюбие“,  лютиерите у нас ще определят най-добрите майстори в направата на гайда, кавал, гъдулка, тамбура и  тъпан. Талисманът на фестивала – Котленчето ще поведе Кукерското шествие под съпровода на гайди от българското село до Голямата естрада в 20,30 ч. в съботната вечер. Д-р Людмила Емилова ще дава ценни съвети в „Къщата на здравето“, а майстор-готвачът Андре Токев ще приготвя традиционни баварски ястия.

 Известни музиканти и танцьори ще се представят в Котел  - Петя Панева, Фондацията, Ансамбъл „Българе“.

 За децата са подготвени много изненади  в „Омагьосаното село на Баба Яга“, „Къщичките на джуджетата“ и „Работилницата на елфите“, където ще ги очаква първата печатна преса – пресата на Гутенберг.

  Известен с любовта си към Котел и възхищението и преклонението към делото на Георги Стойков Раковски, Коста Каранашев обяви началото на кампанията за събиране на средства за изрисуване лика на най-известния котленец върху фасадата на една от сградите, като продължение на  инициативата за екстериорно присъствие по фасадите в градчето на котленския килим и българската шевица.

 Фестивалът ще бъде открит официално на 29 юли /събота/ от 11 часа. 

 В звуковия файл чуйте по-интересните акценти от Седмия фестивал на котленския килим, багрите и етносите от кмета на Котел Коста Каранашев.

 

Ето и пълната фестивална програма по дни и часове:28 юли 2023 г.

28 юли 2023 г. /петък/

19:00 часа – Концерт на „JAMBOL PROJECT“

Място: Малка сцена до занаятчийската алея

21:00 часа – Откриване на Фестивала

21:00 часа – Концерт на балетна школа ,,Па Де Кре “

22:00 часа – Концерт на Братя Аргирови

Място: Голяма сцена „Естрада”

29 юли 2023 г. /събота/

09:00 часа – Официална програма

Занаятчийски базар;

Демонстрация на тъкане и естествено багрене на вълна;

Фотоизложба на котленски носии, пафти, накити и  просфорни печати, „Спомени от Котел“ и „Котленските килимарки“

11:00 часа – Официално откриване

Посрещане на фестивалната кукла „Котленчето“

Представяне на ансамбъл „Иглика“, гр. Краков, Полша

Място: Сцена пред х-л „Изворите“

Представяне на традиционни обичаи, носии и характерни ястия

– Българско село 

– Ромско село 

– Каракачанско село 

– Турско село

13:00 – 14:00 ч.  Среща с д-р Людмила Емилова

Място: Здравен кът

– Баварска кухня с шеф Андре Токев

Детски свят:

– Пресата на Гутенберг 

– Работилницата на Елфите

– Къщичките на джуджето 

– Омагьосаното село на Баба Яга

12:00 часа – Представяне на самодейни състави от гостуващите читалища и читалища от община Котел

Място: Голяма сцена „Естрада“

13:00 часа – VIII-ма Национална среща на лютиерите в България  ,,Родолюбие‘‘ – Майсторска надпревара за обявяване на инструмент на 2023г. – „гайда“, „кавал“, „гъдулка“, „тамбура“, „тъпан“.

Вечерна програма:

18:30 часа – Концерт на танцов ансамбъл „Иглика“ – гр. Краков, Полша

19:30 часа – Концерт на  „JAMBOL PROJECT “

Място: Малка сцена до занаятчийската алея

20:30 часа – Кукерско шествие, съпроводено от гайди– съвместно шествие с кукери от Народно читалище „Просвета-1892“, гр. Стралджа

Място: Тръгване от „Българското село“ до Голяма сцена „Естрада“

21:00 часа – Концерт на Ансамбъл „Българе“

21:20 часа – Монолог „Майката на Раковски“

21:30 часа – Концерт на Петя Панева

22:30 часа – Концерт на Група „Фондацията“ с участието на Дони, Кирил Маричков, Иван Лечев, Славчо Николов и Венко Поромански

Място: Голяма сцена „Естрада“

30 юли 2023 г. /неделя/

10:00 часа – Пленер – тебеширен свят

14:00 часа – Официално закриване на фестивала




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Село Долно Изворово - там, където Бог има много имена, но за всички значи "любов"

В днешните напрегнати и трудни времена, когато вярата често е повод за разединение, в едно казанлъшко село мюсюлмани и християни са заедно на всички празници. В село Долно Изворово, Казанлъшко,  мюсюлмани и християни заедно са вдигнали минаре. И по същото..

публикувано на 06.05.24 в 09:05

С литийно шествие отбелязват Гергьовден в Ямбол

Литийно шествие с икона на Свети Георги Победоносец с частица от мощите на светеца ще премине по централни улици на Ямбол, информира кореспондентът на БНР  Даниела Костова. Празникът ще започне в църквата „Св. вмчк. Георги Победоносец" с..

публикувано на 06.05.24 в 08:11
снимката е илюстративна

Слънчев и топъл 6 май в Старозагорско

Слънчево и топло ще е в Старозагорско на днешния 6 май.  Максималните температури днес се очаква да достигнат до 23 градуса, а утрото в областния град посрещаме с температура на въздуха от 7-9 градуса.  Днес ще е и денят на голямото прибиране. Очаква се..

публикувано на 06.05.24 в 07:31
Византийска православна икона на св. Георги, ХІV в., Константинопол

Гергьовден е

Днес е 6 май – вторият ден от Великден, който съвпада с още един от най-големите пролетни празници на българите – Гергьовден .  Празникът е тачен в традициите и на християни, и на мюсюлмани по нашите земи.  Сред мюсюлманите в България празникът е..

публикувано на 06.05.24 в 07:00

Ще градят храм в сливенското село Панаретовци

След 200 годни от основаването си село Панаретовци, Сливенско,  инициативен комитет от местни млади хора започна да търси средства за изграждането на църква. За поредна година селото посреща Великденските празници без камбанен звън и празнична литургия...

публикувано на 05.05.24 в 10:50

Вярващи възобновяват параклис в сливенско

 Вярата  в Бог обедини християните от Сливен за спасяването на параклисчето „Света Богородица“ и облагородяването на пространството около него в местността Кишешлика. „Ремонтът на малката света обител започнал още през 2001 г. Бай Данчо. И  от тогава..

публикувано на 05.05.24 в 10:10

Христос Воскресе!

В първият ден на Великден православните християни се поздравяват с Христос Воскресе. Честит празник! В полунощ православният свят посрещна Възкресение Христово. Старозагорският митрополит Киприян оглави богослужението в катедралния храм Св. Николай в..

публикувано на 05.05.24 в 09:41

Драгомир Стойнев води листата на БСП в Стара Загора

БСП регистрира кандидатската си листа за предстоящите предсрочни парламентарни избори в 27 мир Стара Загора. Водач е бившият енергиен министър Драгомир Стойнев. Социалистите влизат в предизборната  кампания с пълна листа от 22 кандидати. На втората..

публикувано на 04.05.24 в 12:56

Продължава кампанията за спасяването на най-стария ямболски храм

Благотворителната кампания за спасяването на най- стария ямболски храм – „Св. Троица" ще продължи и през следващите месеци, обявиха от църковното настоятелство. От началото на годината за ремонт на храма са събрани близо 10 хил. лева , информира..

публикувано на 04.05.24 в 10:11

В много села в Ямболско по традиция боядисват яйца на Велика събота

В много от селата в Ямболско се е запазила традицията великденските яйца да се боядисват не на Велики четвъртък, а днес - на Велика събота. Репортаж на кореспондента ни Даниела Костова. В четвъртък, по-възрастните жени отивали сутринта на черква, за да..

публикувано на 04.05.24 в 10:07