Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една от фирмите бави изпълнението на ВиК-проекта в Казанлък

Снимка: Иван Славов

Една от фирмите-изпълнителки на мащабния ВиК - проект в Казанлък се бави с изкопните работи, което затруднява и възстановяването на асфалтовите настилки. Закъсненията вече създават и сериозно гражданско недоволство. Това стана ясно от днешната среща на кмета на Казанлък Галина Стоянова с изпълнителите на проекта и възложителя ВиК – Стара Загора. Проблемната фирма „БГ Ленд“ е част от консорциума спечелил обществената поръчка за подмяна на 20-километра водопроводна мрежа в Казанлък, но не изпратиха представител на срещата.

„Ул. „19 февруари“ изобщо не е започната, ул. „Старозагорска“ беше фрезована в първия ден на март 2022 г. и не са започнати изкопни дейности. На ул. „Братя Бъкстон“ са направени изкопните дейности за полагане на основния водопровод са направени, според фирмата БГ Ленд са направени и отклоненията, само че при пробите по отклоненията не тече вода“, изброи проблемите Галина Стоянова.

Тя добави, че живущите на ул. „Бъкстон“ са готови на гражданско неподчинение.

„Там изкопите са толкова много, че гражданите са категорични, че няма да ги допуснат повече да копаят. Напрежението на „Бъкстон“ основателно са огромни. Как може да се прокара главния водопровод, а в отклоненията да няма вода- това е отговор за много много високо ниво инженерна мисъл“, коментира кметът на Казанлък. Тя добави, че проблем с живущите има и на ул. „Тюлбенска“, където има обещания да се правят отклоненията поетапно, за да не оставят гражданите без достъп но жилищата си и до улицата.

Инж. Пеньо Пейков, представител на възложителя на проекта - ВиК- Стара Загора обясни, че с тази фирма има проблем още от началото на проекта. Той допълни, че отговорност за проекта носи консорциума, така че ще се наложи другите две фирми да помогнат на тази, която не се справя.

 „Като възложители оказваме всякакво съдействие каквото е необходимо, плаща се при постъпване на акта, финансирането е осигурено от ВиК-холдинга. По-добри условия не можем да им предоставим. Не може обаче да им свършим работата. Те трябва сами да си я свършат- защото така им пише в договора“, коментира инж. Пейков.

Санкции при неизпълнение ще носят от консорциума-изпълнител.

Инж. Мирослав Вълчев от другата фирма-изпълнител на ВиК дейностите „Копекс“ обясни, че остават малко довършителни дейности в централната градска част.

„Остават около 200 метра по ул. „Александър Батенберг“, по ул. „Розова долина“ изпълнихме водопровода чрез безизкопна технология, но при едното преминаване на връзката с ул „Иван Вазов“ сондажа не можа да мине и ще се наложи прокопаване на едното платно“, каза инж. Вълчев. Той допълни, че ще се наложи и четири прокопавания за връзките към жилищните блокове в района.

Третата фирма „Каро“ дори вече е завършила дейностите си по изкопните работи.

Фирма „Щрабаг“, която отговаря за асфалтирането засега извършва дейностите си без забележки, но те също са заложници на некоректната фирма отговаряща за изкопните работи, припомни кметът Галина Стоянова.

По мащабния проект до 30 септември трябва да бъдат подменени 20 км водопреносни мрежи и да бъдат възстановени улиците и тротоарите в община Казанлък. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Община Стара Загора

Връчиха наградите "Стара Загора" и "Млада Загора" за постижения в областта на науката, образованието и културата

В навечерието на 24 май община Стара Загора връчи наградите за значими постижения в областта на науката, образованието и културата. Четирима бяха отличени с индивидуалната награда „Стара Загора“ в направление „Наука и образование“. Динко..

публикувано на 21.05.24 в 18:50
Петя Чакърова, директор на Регионална дирекция

Хора е увреждания могат да получат високотехнологични компютри, софтуер и мобилни средства по програма

Хората с трайни увреждания вече могат да кандидатстват за високотехнологични помощни средства и медицински изделия по проект на социалното министерство, съобщи ведомството.       Между 80 и 90 души от община Стара Загора могат да се възползват от..

публикувано на 21.05.24 в 17:02

След два дни започва броенето от 1 до 12 под Липите

Само два дни остават до старта на абитуриентските балове в Стара Загора. За да останат най-незабравимата вечер в живота и да не се стига до инциденти, за всички, които ще броят от 1 до 12 е добре да не забравят, че ги чакат още много и прекрасни моменти. А..

публикувано на 21.05.24 в 16:26

Общините се пребориха за промени в Програмата за развитие на регионите

Условията и критериите за разпределяне на средства по мерките, свързани с енергийния преход, са били променени съобразно исканията на общините, засегнати от трансформацията. Това обявиха на съвместен брифинг областният управител на Стара Загора Ива..

публикувано на 21.05.24 в 16:11

Вандалски прояви лишават Стара Загора от една нова детска площадка годишно

Всяка година за ремонти след вандалски прояви в община Стара Загора се изразходват толкова средства, колкото са необходими да се построи една голяма нова детска площадка. Това каза днес по радио Стара Загора инж. Методи Губеров, главен експерт..

публикувано на 21.05.24 в 16:06

Община Стара Загора закупи два микробуса в услуга на хората с физически увреждания от града и селата

След почти две годишни усилия Община Стара Загора предостави 2 специализирани микробуса за Дома за лица с физически увреждания и за услугата „Асистентска подкрепа“ и Механизма „Лична помощ“.    „Микробусите ще се ползват безплатно от домуващите в..

публикувано на 21.05.24 в 15:53

За чаша чешмяна вода в заведенията

Ресторантьорите в България не са против да предлагат чаша безплатна чешмяна вода в заведенията за хранене, но очакват от държавата да въведе ясни регулации кога, при какви обстоятелства и как да се предлага тази вода. По искане на европейските..

публикувано на 21.05.24 в 14:27

Първа копка за нов модерен парк направиха в Чирпан

З апочнаха строително-монтажните работи за обновяване и проектни мероприятия в парк до ОУ „Асен Втори" в Чирпан . Това стана на официална церемония за символично начало на проекта. Основната цел е изграждане на съвременна, удобна и функционална градска..

публикувано на 21.05.24 в 14:24

Временна организация на движението в центъра на Стара Загора на 24-ти май и безплатна "Зелена зона"

С оглед безопасността на движението и безпроблемното отбелязване на 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, се въвежда временна организация на движението в центъра на Стара..

публикувано на 21.05.24 в 12:36

Партия „Заедно за силна община“ се регистрира за предстоящите местни избори в Хасково

Общинската избирателна комисия в Хасково регистрира листата на най-новата партия „Заедно за силна община“ за предстоящите нови местни избори на 23 юни. Листата е от 24 кандидати за общински съветници.  „Големите партии пренасят своите проблеми по..

публикувано на 21.05.24 в 10:26