Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинският превозвач в Стара Загора ще кандидатства с проект за водородни автобуси

Стара Загора
Снимка: Емил Енчев

Старозагорските съветници подкрепиха предложението за даване на съгласие на „Тролейбусни и автобусни превози“ ЕООД да вземе участие като партньор в консорциум и да кандидатства с проектно предложение за придобиване на 10 водородни електрически автобуса. Предложението беше внесено извънредно от кмета Живко Тодоров. Общата стойност на проектното предложение „Загора устойчив въглероден регион“ е 7 999 785 евро. В хода на дискусията стана ясно, че проектът е получил одобрение от страна на Европейската комисия. Местният парламент в Стара Загора одобри възможността дружеството да кандидатства за допълващо финансиране пред Министерството на иновациите и растежа и Програма „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация, както и по Фонда за справедлив преход или друга публична финансираща програма. „Този проект ще постави Стара Загора на водородната карта на Европа“, заяви при обсъждането Живко Тодоров. Той обясни, че десетте водородни возила могат да заменят наличните в момент дизелови автобуси. 


БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

снимка: БТА

Авария остави квартали в Хасково без вода

Почти половината от кварталите в южния край на Хасково преминаха на водоноски заради голяма авария в помпена станция в тази част на града, съобщи управителят на местното дружество „Вода и канализация“ инж. Божидар Желязков, цитиран от БТА.  Пробойната е..

публикувано на 14.06.24 в 14:47

Рядко явление подобно на торнадо е преминало над Шипка

Рядко явление е причината за градушката, която падна над град Шипка вчера и причини непоправими материални щети. По думите на Стефан Георгиев, директор на РД „Борба с градушките“- с. Тъжа, явлението е близко до торнадото. „Този суперклетъчен..

публикувано на 14.06.24 в 14:45

Описват щетите от бурята в Казанлъшко

Екипи на община Казанлък вече описват щетите по къщите от вчерашната буря в региона. Най-засегнати градовете Казанлък и Шипка и салата Хаджидимитрово и Шейново. Около 60 домакинства вече са подали документи за еднократна помощ, за физическите лица тя е..

публикувано на 14.06.24 в 14:39

След бурята премиерът ще посети Шипка, министри ще участват в кризисния щаб в Нова Загора

Министър-председателят Димитър Главчев ще посети днес гр. Шипка, който е един от тежко пострадалите от бурята и градушките райони. Заедно с премиера ще бъдат министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, министърът на регионалното развитие и..

публикувано на 14.06.24 в 13:04

Президентът: Трябва да осигурим военна подготовка за младите

Трябва да се осигури някаква начална военна подготовка за младото поколение. Това заяви президентът Румен Радев в Стара Загора, където участва в Четвъртия национален събор на запасното войнство.  Той добави, че съюзниците ни в НАТО вече връщат..

публикувано на 14.06.24 в 12:28

Движението по пътя Казанлък - Стара Загора временно е в едната лента

Временно е ограничено движението в изпреварващата лента по пътя Казанлък - Стара Загора в района на Стара Загора. Трафикът се осъществява в активната лента заради пътен инцидент. С повишено внимание трябва да се движат и шофьорите по пътя Габрово -..

публикувано на 14.06.24 в 11:48

Промяна в разписанието на вътрешноградските автобусни и тролейбусни линии

Община Стара Загора уведомява жителите и гостите на град Стара Загора, че считано от 17.06.2024 г. /понеделник/, вътрешноградските автобусни и тролейбусни линии ще се изпълняват съгласно утвърдените маршрутни разписания за работни, неучебни дни. За..

публикувано на 14.06.24 в 11:12

В Шипка се нуждаят от още доброволци за разчистването на града

Частично бедствено положение е обявено в град Шипка. Тази сутрин започна разчистването с помощта на доброволци. Няма пострадали и бедстващи хора. Буреносни облаци обаче отново приближават града в този час.   Пораженията са материални. Все още не..

публикувано на 14.06.24 в 11:02

След изборите: Сгрешени протоколи, липса на организация и проблеми с машините отчита РИК - Стара Загора

Много сгрешени протоколи, липса на организация и проблеми с машините отчете председателят на Районната избирателна комисия в Стара Загора Теодора Крумова. След всяко провеждане на избори все повече стават членовете на секционни избирателни комисии,..

публикувано на 14.06.24 в 09:48

Катастрофа на пътя Стара Загора - Казанлък

Катастрофа по пътя Стара Загора - Казанлък в посока Стара Загора малко преди отбивката за околовръстния път, видя репортер на Радио Стара Загора.   Автомобилърт вероятно е самокатастрофирал, защото не се вижда друга кола в близост. Инцидентът е станал..

публикувано на 14.06.24 в 08:58