Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обновиха купола на Пантеона на тракийци в Маджарово

Снимка: Кристина Русева

Вчера приключи работата по монтирането на новия титаниев купол на Мавзолея костница в Маджарово. Ремонтът е във връзка с отбелязването на 120 години от Илинденско-Преображенското въстание, 110 години от разорението на тракийските българи и 100 г. от интернирането на българите от Беломорска Тракия на гръцките острови и окончателното им прогонване от Тракия и заселването им  в България.  „Остана да се боядиса оградата на пантеона и да се подновят пейките с помощта на младежите от Маджарово и от двете тракийски дружества в Хасково и Харманли. Финансова помощ за това ще ни окаже кметът на градчето Ерджан  Юсуф", съобщи за РСЗ председателят на Тракийско дружество „Георги Сапунаров“ в Хасково – Кирил Сарджев. Той припомни, че за облагородяването на мемориалния комплекс, посветен на избитите над 1 800 български бежанци от Беломорска Тракия,  през пролетта бяха засадени 120 фиданки.

  На 4-ти октомври 1913 г. на това място при р. Арда, завършва трагичният поход в търсене на спасение на бягащите от Беломорска Тракия българи. При преминаването на  границата през реката, край тогавашното с. Ятаджик, бежанската колона е застигната от башибозук. Малобройните чети на воеводите Димитър Маджаров и  Руси Славов самоотвержено се бият срещу многократно превъзхождащия ги и добре въоръжен враг, за да дадат възможност на повече  хора да се прехвърлят на спасителния бряг на реката. Благодарение на смелостта и саможертвата на воеводите и четниците им, 20 000 българи от Беломорска Тракия преминават на българска територия, но над 1 800 жени, деца и старци загиват под турския ятаган. По-късно, в близост до  лобното им място е издигнат Мавзолей-костница, в който са пренесени костите на много от убитите невинни български бежанци./ През 1948 г./

  А през 1995 г. в двора на пантеона е построена и църквата „Св. Петка“ в памет на загиналите.

  Кирил Сарджев благодари поименно на всички дарители, с чиято помощ са били осигурени 8 000 лв. за изработката на новия титаниев покрив на купола на пантеона – Бети и Николай Василеви от с. Горно поле, Димитър Назъров, д-р Ясен Янев, д-р на ик. н. Станимир Милев –  всички те потомци на българи от Съчанли. Както и на  сем. д-р Тодорови от Германия, бившия кмет на Свиленград Георги Манолов, консула на България в Одрин Атанас Димов, Самуил Пеев и брата на кмета на Маджарово Ерджан Юсуф.

  Специални благодарности тракийци отправят и към Олександър Шевцов, руско-украински гражданин, живеещ в Стара Загора, който е изработил и монтирал купола на мавзолея.

 „Илиева нива край Ивайловград, Петрова нива край Малко Търново и Мавзолея –костница – това са кътчета от нашата българска душа! Забравим ли ги, значи забравяме себе си! Те са камбаната на нашата съвест, да ги знаем и да ги тачим!“, призова Кирил Сарджев.

 В звуковия файл чуйте какво сподели Кирил Сардежев, председател на Тракийско дружество "Георги Сапунаров" в Хасково.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мирослав Радев: ДЮШ на "Берое" води подготовка без необходимите консумативи, благодарение на добрата комуникация между треньорите

Продължава напрежението около ДЮШ на "Берое". Вчера имаше среща между кмета на Община Стара Загора и напусналите школата треньори с цел тяхното завръщане на работа в клуба.  Доколко успешна е била тя и ще се завърнат ли на работа напусналите..

публикувано на 05.07.24 в 17:00

Община Стара Загора награди осем служители на МВР за празника

От името на кмета Живко Тодоров секретарят на Община Стара Загора Николай Диков поздрави служителите на МВР в Града на липите, които днес празнуват 145 години от създаването на силовото ведомство. Той им благодари за доброто взаимодействие с общината и..

публикувано на 05.07.24 в 16:49

"Мисия криле" са помогнали на над 6500 нуждаещи се

На повече от 6500 деца и възрастни, нуждаещи се от закрила, подслон и спешна подкрепа, е помогнала фондация „Мисия криле“ през своите вече шест години съществуване, отбеляза Ивайло Ябълкаров от организацията. Той припомни, че „Мисия криле“ управлява..

публикувано на 05.07.24 в 16:44

Седмокласниците в половината училища със слаби резултати по български език

Учениците от почти половината училища в област Стара Загора са получили под минималния резултат за успешно положена матура по български език и литература след седми клас. В 47 от 91 училища резултатите са между 13 и 30 точки, съобщи началникът на..

публикувано на 05.07.24 в 16:44

Време е младите да вземат думата

Каква е младежката енергия в Стара Загора? Има ли кой да се застъпи за развитието на младите хора тук? Знаете ли, че има начини за активно включване на младежите на местно ниво в решенията за града? Това са само част от въпросите, които ще бъдат на..

публикувано на 05.07.24 в 16:00

Общинските съветници на Хасково преизбраха Таня Захариева за председател

Таня Захариева от ГЕРБ и избрана за трети път за председател на общинския съвет на Хасково. Това стана на тържествена сесия, на която новите съветници положиха клетва пред заместник-областния управител Митко Димитров. Таня Захариева получи 32..

публикувано на 05.07.24 в 15:45

Засилват полицейското присъствие в Казанлък през лятото

Във връзка със сигнал на гражданин в социалните мрежи, изразяващ притеснението си относно безопасността на движение по казанлъшките улици от община Казанлък обръщат внимание, че сигнали се подават до РУ на МВР Казанлък и на тел. 112. Писането в..

публикувано на 05.07.24 в 13:24

Още 160 души освобождава ТЕЦ "Марица Изток 3"

Още 160 души ще бъдат освободени от ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3" , съобщи за Радио Стара Загора изпълнителният директор на компанията Васил Щонов.  "Мярката се налага по няколко причини – централата не е включена в производството на..

публикувано на 05.07.24 в 13:15
снимка: пресцентър на община Казанлък

Нови придобивки за казанлъшките полицаи

Три леки автомобила, два мотора и нови специализирани жилетки подариха от община Казанлък на полицаите в местното районното управление. Кметът Галина Стоянова поздрави служителите на МВР за професионалния им празник и пожела да са безкомпромисни..

публикувано на 05.07.24 в 13:03

Ректорът на Тракийския университет предложи проф. Николай Михайлов за „Почетен гражданин на Стара Загора"

Ректорът на Тракийски университет проф. Добри Ярков, подкрепен от ректорското ръководство, предложи проф. д. ик. н. инж. Николай Михайлов да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Стара Загора". Мотивите за предложението са свързани с..

публикувано на 05.07.24 в 12:44