Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цял живот в плен на котленския килим

9
Снимка: Кристина Русева

Дни след приключването на Седмия фестивал на "Котленския килим, багрите и етносите" в Котел не спират възторжените думи, впечатления и  отзиви за събитието и благодарности към кмета на Котел Коста Каранашев и всички организатори и домакини на събитието. "Между 3 500 и 4 000 бяха гостите на фестивала, които се потопиха в неповторимата атмосфера на цветовете и багрите на котленските килими, под звуците на българските народни песни и танци, излезли изпод струните, ударите и пхръстите на българските традиционните народни инструменти и прохладната красота на изворите  на Котел". Така започва разговорът ми с една от най-добрите тъкачки на котленски килими Величка Съботинова. Темата естествено е насочена към котленския килим и неговото неповторимо обаяние в сраванение с другите творения на българското занаятчийско изкуство.

 "На вертиланите станоци, на каквито котленката тъче от незапомнени времена, за първи път показахме 16 непоказвани до сега образци от котленската музейна експозиция и 3 килима, частни притежания. ", казва майсторката и прави кратка характеристика на прочутия котленски килим. Котленката е втъкавала на бялата основа до 54 цвята вълнени прежди, естествено обагрени. И още от раждането на занята е вмъквала защитните символи на семейството и рода - правата пръчка, символизираща пътя на нейния стопанин със стадата към Беломорието и Добруджа, египетската пирамида - или триъгълникът, който черпи сила с върха си от космоса или с основата си от българската земя...Тази сила уравновесява и самата тъкачка и самата природа..."

   Вечно усмихната и отдаденаот дете на котленския килим, който е любовта и смисъла на живота й, майсторката е твърдо убедена, че този древен български занаят няма да бъде затрит!  Нищо, казва тя с горчивина, че е обучила 2 жени Бавария, две от Турция и много жени от цяла България...а в Котел, защото си имаме и пазим неповторими образци на котленската килимарска школа, няма желаещи да оврладеят занаята! "Килимотъкането е златен занаят - с него котленката, работейки вкъщи е обучавала децата от малки на труд и да са задружни. Тя с чевръстите си пръсти - без четка, е рисувала бялата основа шарките на котленския килим, който си остава и до днес неповторим със своя колорит, уют, топлина и енергия, които носи!", казва тъкачката, превърнала се в едно от знаковите имена на днешен Котел със своето изкусно майсторство, голямо сърце, всеотдайност към котленската килимарска школа и ревност към българските традиции и богатствата на родния Котел!

   Защото обича от душа и сърце това, което цял живот е правила - да тъче, предлага на кмета Коста Каранашев да втъче колкото може повече имена на посетители на Седмия фестивал на котленския килим, багри и етноси в пано, което да се пази в общината като спомен за събитието, което събира хора от всички етноси в това неповторимо кътче на България! Кметът, като вдъхновител и не по-малко ревностен радетел за българщината и традициите, решава да открие книга за впечатления, от която да почерпи имената за увековечаването им...

   И в тези 20-ина страници, много от гостите на фестивала са написали мили и топли думи на благодарност и възхищение от видяното и преживяното в трите дни, когато българщината се прояви във всичките си проявления.

 "Не мога да изброя всички, които ме трогнаха с искрените си думи, ще зачета само няколко реда", казва Величка Съботинова:

"Бъдете благословена! Поклон пред любовта, старанието и сръчните Ви ръце! Красивите Ви килими носят особена енергия...

 Госпожо Съботинова, делата Ви се записват във вечността!Достоен пример сте - БЛАГОДАРЯ, че ни научихте на мистичния занаят! - Славка Докова". 

 Благородна и винаги  готова щедро да дарява знания, умения и обич към българското, Величка Съботинова казва, че приема тези думи за всички тъкачки от Котел, които са над 80-годишни и затова няма как да се включат в дългата, тежка и данимична организация на събитието! Н о всяка е  оставила своя дан за това да го има това неповторимо творение на котленската школа -  котленския килим!

 След благодарността  към кмета на Котел и всички, които неуморно се раздадоха за провеждането на Седмия фестивал на "Котленския килим, багрите и етносите", Величка Съботинова скромно завършва нашия разговор с признанието, че всичко, което прави - го прави с от душа и сърце за свояКотел и  с любов за хората...

 В звуковия файл чуйте интервюто с Величка Съботинова:


 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

"Обич и песен" отново в Стара Загора

За трето поредно лято популярни български изпълнители ще гостуват в Стара Загора с концерт от националното турне “Обич и песен 2024“. "Много приятен звезден букет от любими музиканти ще радва публиката и във вашия град. Трудно се организира подобно..

публикувано на 12.07.24 в 13:18

Старозагорският куклен театър търси стари шапки, стенни часовници и куфари

За нуждите на 13-тата Творческа лаборатория „Без корени“, която започва на 21 юли,Старозагорският куклен театър се обръща към своята публика за помощ.  В името на експеримента с различни материали, ще са необходими стари: шапки – тип бомбе,..

публикувано на 09.07.24 в 15:36
Димо Генов в Галерия

Художникът Димо Генов: Творейки правим автопортрет на живота си

Днес рожден ден празнува Димо Генов, един от най-харизматичните художници на Стара Загора. За по-младите си колеги той е не само любим учител, а вдъхновяващ пример за пословично трудолюбие и отдаденост към изкуството. Помня, че едно от първите ми..

публикувано на 09.07.24 в 13:20
Огнян Георгиев

Всяка песен разказва история

Песента „Сънят на ореха“ е сред финалистите в Националния конкурс „Бургас и морето" 2024 . Автор на текста е Йордан Пеев, поет, драматург и писател. Музиката е на Митко Динев. Новата песен, с подчертано шлагерно звучене, ще бъде представена пред публика..

публикувано на 08.07.24 в 17:25

Генко Гешев: Ще съживим "Тракийска лира"

Организирането на нови събития и инициативи в сферата на културата като фестивали, концерти, конкурси е целта на новосъздаденото общинското предприятие „Арт Сцена – Стара Загора“, каза избраният за ръководител на звеното проф. Генко Гешев...

публикувано на 08.07.24 в 10:12

"Музата Арт Фестивал" ни връща към българското

Какво е да имаш муза? За творците - може би най-ценния инструмент, а за трима ентусиасти с различни професии, музата се крие в природата на Родопа планина. Фотографът Невена Цветкова, барманът Ива Герджикова-Дончева и инженерът Раденко Велинов имат..

публикувано на 05.07.24 в 18:04

Откриват експозицията „Рисунка и малка пластика“ 2024 в зала „Лубор Байер“

Представителството на СБХ - Стара Загора кани ценителите на изобразителното изкуство и гостите на града на откриването на експозицията „Рисунка и малка пластика“ 2024. То ще бъде на 5 юли от 18:00 ч., в дома на старозагорските художници – изложбена зала..

публикувано на 05.07.24 в 15:35
Силвия Дончева, Муна Афез, Матео и Омар гостуваха в студиото на Радио Стара Загора.

Ученици от Тунис са на театрален обмен в Стара Загора

Театрална ученическа група от Тунис гостува на своите талантливи съмишленици от трупата "Приключенците на франкофонския театър" в Стара Загора. Двете ученически трупи ще представят своите спектакли пред публика в петък от 19 ч. в Регионална..

публикувано на 04.07.24 в 16:18

Нови награди за талантите от театрална школа „Жест“ в Стара Загора

Нови награди прибавят към колекцията си талантите от театрална школа „Жест“ в Стара Загора с ръководител Светла Тодорова. Те са заслужили първа награда за най-добър спектакъл във възрастова група 14-19 г. За “Най-чудното чудо” по Стефан Цанев от..

публикувано на 04.07.24 в 11:34

Ромео и Жулиета танцуват под звездите

Четири поредни вечери са предвидени за премиерата на мюзикъла „Ромео и Жулиета“ , по драмата на Уилям Шекспир и музика на Жерар Пресгурвик. На 19, 20, 21 и 22 юли, на сцената на Античния форум "Августа Траяна" , под звездното небе,..

публикувано на 03.07.24 в 16:50