Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преди извънредното заседание в Народното събрание

Подкрепят ли старозагорските депутати промените в НК и ЗЗДН?

Снимка: БГНЕС

Парламентът заседава извънредно днес от 10.00 часа.  В дневния ред е първото гласуване на промени в Наказателния кодекс (НК) и в Закона за защита от домашното насилие ( ЗЗДН).  


Припомняме, че в четвъртък Правната комисия на НС прие на първо четене промените в Наказателния кодекс, с които се налагат по-тежки наказания при прояви на насилие и агресия. На извънредното заседание беше одобрено "интимната връзка" да бъде вписана в Закона за защита от домашно насилие.

Депутатите одобриха единодушно измененията в Наказателния кодекс, предложени от ГЕРБ-СДС, Продължаваме Промяната –Демократична България и ДПС, с които наказанието за средна телесна повреда скача до 8 години затвор, от 6 сега. За лека телесна повреда се полагат до 2 години затвор, като отпада опцията за пробация и се завишава глобата -  от 500 до 1000 лева, вместо досегашните от 100 до 300 лева.
Приети бяха и предложенията на "Възраждане" за определяне на долна граница от 3 месеца за лека телесна повреда и изискване на поне една предишна проява на насилие.

До решението депутатите да прекъснат ваканцията си се стигна след протестите в цялата страна срещу насилието над жени и в подкрепа към 18-годишното момиче, нападнато в Стара Загора. Случаят е от края на юни, но придоби широк обществен отзвук преди дни. Задържаният по случая получи и обвинение в заплаха за убийство, съдът реши той да остане в ареста.

Часове преди извънредното заседание потърсихме коментар от старозагорските депутати. 

Маноил Манев от най-голямата парламентарно представена група на ГЕРБ-СДС, коментира, че няма как да не бъдат подкрепени предложенията, тъй като те са техни вносители. Той каза още, че промените във всеки закон, особено в Наказателния и тези, които защитават живота и правата на хората се приемат възможно най-бързо:

Радослав Рибарски от ПП-ДБ, които са съвносители заяви, че според него предложенията ще предизвикат сериозен дебат. Той каза още, че разчита и на колегите си, ако е нужно да бъдат нанесени корекции. "В момента имаме проблем, който насочва обществеността към това, колко нужни са такива промени":

Халил Летифов от ДПС изрази надеждите си за справедлив отговор в усещането и очакването на българското общество за борба с насилието във всичките му форми. "Ние осъждаме насилието и ще подкрепим това с надеждата, че даваме възможност за по-справедливи и по-бързи наказания за извършителите":


Даниел Проданов от "Възраждане" заяви, че тяхната група ще гласува "въздържал се", ако не бъдат нанесени корекции на предложената дефиниция за "интимна връзка" в ЗЗДН. Той бе категоричен, че политиците не бива да се месят работата на съда:

Георги Гьоков от БСП коментира, че според него внесените промени са прибързани. Според него завишените санкции в НК не са решение, като това е доказано и от направените аналогични промени в Закона за движение по пътищата. Старозагорският депутат от БСП също изрази несъгласие с дефиницията за "интимна връзка".

 По време на дебатите в зала ще стане ясна и позицията на "Има такъв народ" обяви старозагорският депутат Александър Вълчев. Завишените санкции няма да дадат резултат, допълни още той.






По публикацията работи: Николета Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хеликоптери ще помагат в битката с огъня край Стара Загора

Хеликоптерите , които ще помогнат в битката с огнената стихия край Стара Загора, се очаква да пристигнат утре сутринта. Причината е, че има забрана да бъдат пилотирани в тъмната част на денонощието, каза областният управител на Стара Загора..

публикувано на 15.07.24 в 22:12

Огънят настъпва към Старозагорските бани, изпепелена е постройка (СНИМКИ)

Гараж във вилната зона край Стара Загора изгоря, но няма пострадали хора или изпепелени къщи. Според кмета Живко Тодоров, благодарение на общите усилия на огнеборците, служителите на горското и доброволците, са спасени домовете и имотите на хората...

публикувано на 15.07.24 в 20:23
снимка: Живко Иванов

Затвориха пътя към Старозагорските минерални бани

Пътят от Стара Загора към Старозагорските минерални бани е затворен, съобщи репортер на Радио Стара Загора.  Огънят, който избухна около 15,30 ч. на хълм над Седмия километър, е стигнал до пътното платно и се е разпространил в част от дворовете на къщите в..

публикувано на 15.07.24 в 20:01

19-годишно момче пострада при пожар край свиленградско село

19-годишно момче пострада заради пламъците край свиленградското село Щит днес. Младежът е бил с баща и с брат и е правил опит да спаси пчелина си. Момчето е с изгаряния. След преглед в лечебницата в Свиленград веднага е бил транспортиран към пловдивската..

публикувано на 15.07.24 в 19:22

Огънят край Стара Загора наближава къщи от вилната зона

Пожарът, който бушува в района на Седми километър, вече е достигнал на около 500 метра от първите къщи на вилната зона. Автомобили на пожарната и на горското в Стара Загора са разположени непосредствено до домовете на хората, обясни за Радио..

публикувано на 15.07.24 в 19:12

Пожарът край Стара Загора се разраства, огънят тръгна към вилна зона

Частично бедствено положение обяви областният управител на Стара Загора Методи Марков. Това се налага заради п ожара над местността „7-и километър“ , който промени посоката си и вече з астрашава къщите в района . Военните имат готовност..

публикувано на 15.07.24 в 19:06
снимка: Николета Петрова

Пожарът край Стара Загора не застрашава населени места

Увеличават се екипите на пожарната, които гасят огъня над местността  "7-и километър" край Стара Загора. На място вече са четири екипа на старозагорската пожарна , един екип на пожарната в Казанлък и специализираната техника на Държавното..

публикувано на 15.07.24 в 16:47

От "Възраждане" предлагат законодателни промени срещу поправянето на изборни протоколи

От партия „Възраждане“ са внесли в деловодството на Народното събрание законопроект, свързан с промени в Изборния кодекс, съобщиха в Стара Загора днес народните представители Искра Михайлова и Даниел Проданов. Промените, които те предлагат, са..

публикувано на 15.07.24 в 16:15
Снимката е илюстративна

Пожар гори край Стара Загора

Пожар гори в местността „7-и километър“ край Стара Загора. На място са два екипа на пожарната. Районът е опасен заради високата и суха растителност и близостта на боровата гора, а ситуацията се усложнява от вятъра, уточняват от пожарната...

публикувано на 15.07.24 в 16:06

Нов пожар в община Симеоновград

Нов пожар е избухнал в община Симеоновград , съобщават от пресцентъра на Областна администрация Хасково.  Горят сухи треви и храсти.  Огнената стихия се развива в посока с. Поляново и с. Константиново, фронтът на пожара е 5-6 км.  На място са..

публикувано на 15.07.24 в 16:04