Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Областният управител обсъди снабдяването на населението с дърва за зимния сезон

Областният управител Ива Радева проведе днес работна среща с представители на „Югоизточно държавно предприятие“-Сливен ДП и директори и зам.-директори на държавните горски и ловни стопанства от Старозагорска област. На срещата присъства и зам. областният управител Методи Марков. Две бяха темите, обсъдени  по време на разговора - снабдяването на населението с дърва за огрев за предстоящата зима и  пожароопасният сезон, който продължава до края на ноември.

Инж. Златка Азманова, зам.-директор на „Югоизточно държавно предприятие“, заяви, че доставките от дърва за населението вече са изпълнени на около 70 процента. За разлика от миналата година, когато имаше сериозни проблеми с доставките и количествата не достигаха, през тази заявките са намалели значително. Интересът е спаднал почти наполовина. Специалистите си обясняват този факт със свръхтърсенето преди началото на миналия отоплителен сезон и презапасяването на част от потребителите.

От Държавно горско стопанство Стара Загора обясниха, че заявени по списъците от кметствата и платени са 18 000 куб.м дърва за огрев. До този момент са доставени 16 200 куб.м. Търсенето тази година е по-малко, а стопанството има достатъчни запаси.

От Държавно горско стопанство Казанлък до този момент са доставили на населението 11 900 куб.м дърва. От там гарантират, че нуждите на хората, желаещи да се отопляват на дърва, ще бъдат задоволени напълно до началото на сезона.

В Държавно горско стопанство Мъглиж има заявени и платени 7000 куб.м дърва. Доставени до момента са 6000 куб.м.

Държавно горско стопанство Гурково има заявки и плащания за 4700 куб.м дърва, от тях 4300 куб.м вече са изпълнени.

В Държавно горско стопанство Чирпан платените заявки са за 6700 куб.м, от тях доставени са 6100 куб.м. Там също най-вероятно ще имат излишък от дърва тази зима.

Държавно ловно стопанство „Мазалат“ ще достави по списък 5000 куб.м дърва за огрев на желаещите домакинства. Доставките вече са почти приключени.

От държавните горски и ловни стопанства не очакват тази година напрежение и проблеми с доставките с дърва. 

Във връзка с продължаващия пожароопасен сезон участниците в срещата заявиха, че са изпълнили всички мероприятия за ограничаване на опасността от пожари. Дежурствата вървят по график и съобразно приетите планове.


По публикацията работи: Деян Денев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Проф. Юлиан Ананиев бе удостоен с индивидуална награда „Стара Загора“ в направление „Наука и образование“

Деканът на Медицински факултет при Тракийски университет – проф. д-р Юлиан Ананиев бе удостоен с  индивидуална награда „Стара Загора“ в направление „Наука и образование“.  В навечерието на 24 май – денят на светите братя Кирил и Методий, на..

публикувано на 23.05.24 в 11:13

Национален литературен конкурс за написване на български текст на военния марш „Прощаване на славянката“ обявят от старозагорски сдружения

Няколко старозагорски просветителски сдружения в партньорство с Община Стара Загора, Радио Стара Загора и държавна опера Стара Загора обявяват национален литературен конкурс за написване на български текст на може би най-известният военен марш..

публикувано на 23.05.24 в 10:46

Община Тунджа е на десето място по рейтинг сред общинските администрации в страната в проучване за активна прозрачност

Община Тунджа е на десето място по рейтинг сред общинските администрации в страната според проучване на програмата „Достъп до обществена информация“ за 2023 година. Данните бяха представени на онлайн пресконференция. Проучването за активна прозрачност е..

публикувано на 23.05.24 в 09:07

Пускат костенурките от Спасителния център за диви животни в естествената им среда

23 май е Световен ден за защита на костенурките. Отбелязва се от 2000 г. по инициатива на Американската организация за защита на костенурките. В световен мащаб съществуват 328 вида и са най-застрашената от изчезване група гръбначни животни.  Около..

публикувано на 23.05.24 в 08:56

Жълт код за значителни валежи в 13 области на страната

Жълт код за интензивни валежи и гръмотевична активност за 13 области на страната издаде за днес Националния институт за метеорология и хидрология (НИМХ). Предупреждението е в сила за областите Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Кюстендил, Ловеч,..

публикувано на 23.05.24 в 05:00

Ученици подредиха изложба в Дома на науката и техниката „Джон Атанасов" в Ямбол

В навечерието на Деня на българската просвета и култура възпитаници на  иновативно училище „Св. Климент Охридски" подредиха  свои творби в Дома на науката и техниката „Джон Атанасов" в Ямбол. Идеята е изложбата да стане традиционна.  В експозицията са..

публикувано на 22.05.24 в 18:52

Начално училище „Димитър Благоев“ е сред отличените с наградата "Стара Загора"

В навечерието на 24 май община Стара Загора връчи наградите за значими постижения в областта на науката, образованието и културата. Сред отличените с наградата „Стара Загора“ в направление „Наука и образоване“ е и Начално училище „Димитър..

публикувано на 22.05.24 в 17:05

Отбелязват 10 години от завръщането на белошипата ветрушка в България

Десет години от завръщането на белошипата ветрушка в България и Деня на НАТУРА 2000 отбелязаха днес в Спасителния център за диви животни на организацията „Зелени Балкани“ в Стара Загора. Тази птица е дребен вид сокол, който се отнася към..

публикувано на 22.05.24 в 16:52

В Сливен откриха фотограска изложба за Деня на биоразнообразието

Фотографска изложба по повод международния Ден на биоразнообразието бе открита днес в Сливен. В нея са събрани  повече от сто интересни животински и растителни вида, част от които са доста редки. Изложбата е под надслов „В дивото". Автори на..

публикувано на 22.05.24 в 16:38

В област Ямбол са сформирани 228 избирателни секции

Близо 1800 членове на секционни избирателни комисии в Ямболска област ще участват в предвидените обучения за предстоящите избори на 9 юни. През следващата седмица започват и демонстрациите за машинно гласуване. 228 са сформираните секции в Ямболския..

публикувано на 22.05.24 в 15:54