Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 40% се предвижда да намалее въгледобивът в Маришкия басейн до 2026 година

"Мини Марица-изток" проведе дискусия за бъдещето на дружеството и енергийния комплекс

Бъдеще и перспективи пред "Mини Марица-изток“ и енергийния комплекс бе темата на дискусионната среща, която се проведе днес в административната сграда на дружеството в Раднево. В нея участваха ръководството на мините, зам.-министърът на енергетиката Красимир Ненов, областният управител на Стара Загора Ива Радева, кметове на общини от района, партньори на дружеството, представители на работодателски, браншови енергийни организации и синдикати.  

В късния следобед към разговорите се присъедини и министърът на енергетиката Румен Радев.

Дискусията откри изпълнителният директор на "Мини Марица-изток" Илза Чинкова. Тя отбеляза, че с това се завършват честванията на Деня на миньора и 71 години от създаването на въгледобивното дружеството, както и че срещата цели да бъде дадена яснота за бъдещето на комплекса в контекста на Зелената сделка.

Зам. изпълнителният директор Иван Арсениев представи минно-технологичното състояние на дружеството и очерта перспективите. Той припомни, че през 2009 година е приет от тогавашното Министерство на енергетиката цялостен проект за развитието на източно-маришкото лигнитно находище. Неизменна част от него е сключеният година по-рано Концесионен договор за експлоатация между Министерски съвет и "Мини Марица-изток". 

"Силата на действие на самия концесионен договор е 35 години от сключваното му, т.е. до 2043 год. а поетапното спиране на добивната дейност в отделните рудници трябва да приключи между 2045 и 2060-та година. Към днешна дата в правния мир не съществува друг официален документ, регламентиращ функционирането на рудниците", изрично  подчерта инж. Арсениев.  

В периода на действие на концесионния договор от 2008 г. до 2022 г. средногодишното изпълнение на добива е било 27, 835 млн. тона годишно при заложен добив по проект  28, 061 тона.  2022 г. е била рекордна в 70-годишната история на „Мини Марица-изток“ с добитите над 34 млн.тона въглища. Тази година има осезаем спад, като очакваният добив до края на годината е 23 -24 млн.тона въглища.

"Поетият от България ангажимент за намаляване на въглеродните емисии с 40% до 2026 г. предполагат извеждането от експлоатация на мощности и намаляване на производството на електрическа енергия, произвеждана на база изгаряне на въглища. Анализът показва, че вследствие на този ангажимент средногодишният добив на въглища в източно-маришкото въглищно находище към 2026 г. се очаква да намалее между 20% - 40%. На практика означава спад на производството от 6 до 12 млн.тона", посочи инж. Иван Арсениев.

Възможностите да бъде защитено производството на въглища в по-дългосрочен план и за компенсиране на загубите, ръководството вижда в износа за потенциални клиенти в региона. Като такива се очертават централите, работещи с подобен вид лигнитни въглища в държавите Сърбия, Северна Македония, Гърция и Турция. Засега „Мини Марица-изток“ изнася въглища в Сърбия, като от началото на сключения договор за там са изнесени над 1,5 млн.тона. Продажната цена на въглища за Сърбия е с около 30% повече, отколкото е продажната цена за централите в комплекса. Очаква се да бъдат продадени още към 3,5 млн. тона въглища до края на договора през 2024 г.

Разходите, необходими за затихване на минно-добивните дейности и рекултивация, ще се финансират от Териториалните планове за справедлив преход, но средствата може би няма да стигнат, призна зам.-министърът на енергетиката Красимир Ненов, като допълни, че задължително трябва да се намери източник за финансиране, тъй като се касае за предотвратяване на екологични щети, засягащи живота и здравето на хората.    

Представителите на синдикатите за пореден път поискаха гаранции за работните места, безопасността и доходите на работещите в комплекса.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Стара Загора

Въвежда се временна организация на движението в община Стара Загора

В часовия интервал от 07:00 до 18:00 часа за периода до 16.08.2024г. на територията на гр. Стара Загора, във връзка с ремонти дейности по тротоари и улично платно, е спряно движението на личен и договориран транспорт и на МПС, извършващи транспорт за..

публикувано на 24.07.24 в 17:09

Кабинетът прие програма за подпомагане на пострадали от пожарите

Служебният кабинет прие програма за компенсиране на пострадали от пожарите. Включена е и възможност хора, останали без покрив, да бъдат настанявани в хотели по подобие на механизма с украинските бежанци, обяви премиерът Димитър Главчев. Главчев:..

публикувано на 24.07.24 в 16:40
Свиленград

Тракийският университет открива изнесено обучение в Свиленград

В Свиленград започва висше образование на български и чуждестранни студенти, съобщиха от пресцентъра на граничната община. Тракийският университет в Стара Загора от тази есен стартира изнесено обучение в града. Проведени са работни срещи между..

публикувано на 24.07.24 в 16:32

Наближава крайният срок за записване за Националния тракийски фолклорен събор "Богородична стъпка" 2024

До 5 август продължава записването за участие в Национален тракийски фолклорен събор "Богородична стъпка" 2024. Той ще се поведе на 31 август и 1 септември  /събота и неделя /, в сърцето на Старозагорските бани. Предвиждат се две сцени за провеждане на..

публикувано на 24.07.24 в 16:20

Сливенският митрополит посети с. Воден

Новоизбраният Сливенски митрополит Арсений посети боляровското село Воден. Владиката беше посрещнат от кмета на община Болярово Христо Христов, съобщиха от общинската администрация. На терен ръководството на общината запозна Негово Високопреосвещенство с..

публикувано на 24.07.24 в 16:01

Бедствено положение в община Стралджа заради безводие

Частично бедствено  положение заради безводие е в сила в 20 населени места на община Стралджа. Крайната мярка се налага тъй като съществува опасност за здравето на  жителите, се казва в заповедта на кмета Атанас Киров. Към момента само в..

публикувано на 24.07.24 в 15:55

Николай Диков: Пожарът в старозагорския кв. "Лозенец" е локализиран

Пожарът, който пламна преди обед в старозагорския квартал "Лозенец", недалеч от Дома за медико-социални грижи за деца, е локализиран.  Не се е наложила евакуация на деца и персонал, съобщи в предаването "Час пик" секретарят на Община Стара Загора Николай..

публикувано на 24.07.24 в 14:54

Пожар унищожи къща, пчелин и градински постройки в радневското село Трънково

На 23.07.2024г., в 17:00ч., в РУ-Раднево на тел.112, е получен сигнал за горяща суха трева в двор, в село Трънково, общ.Раднево, като огънят се разпространява и незабавно са изпратени екипи на пожарната и полицията. Пожарът е загасен от служители на..

публикувано на 24.07.24 в 14:30

Безплатен градски тур ще разказва легенди и история за Аязмото

На 27 и 28  юли /събота и неделя/ Туристическият информационен център отново кани желаещите да се върнат назад във времето с една от най-новите теми „Аязмото- легенди и история". По време на обиколката участниците ще имат възможност да се запознаят с..

публикувано на 24.07.24 в 14:18

Зам.-кметът Радостин Танев и посланикът на ОАЕ обсъдиха възможностите за инвестиции в региона

Възможностите за инвестиции в нашия регион бяха обсъдени днес от зам.-кмета на Община Стара Загора Радостин Танев и Н. Пр. Абдулрахман Ахмед Алджабер - извънреден и пълномощен посланик на ОАЕ в България. Дипломатът благодари за гостоприемството и увери,..

публикувано на 24.07.24 в 14:14