Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 4000 участници събра XVII Национален тракийски фолклорен събор „Богодорична стъпка“

С празничен водосвет по традиция започна тазгодишното издание на Национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка", който изпълва с български песни и танци сърцето на курортно селище Старозагорски бани.  През двата дни, на две сцени ще се надпяват и надиграват близо 4 000 изпълнители - индивидуални участници и ансамбли от цялата страна.

„Много важно е да пазим традициите, да ги развиваме и предаваме напред за поколенията, това е което остава след нас. Радвам се, че в очите на толкова много хора се виждат искри и желание да споделят емоцията от това събитие, да се изявят. За мен е чест да открия седемнадесетото издание на събора „Богородична стъпка", каза кметът на Стара Загора Живко Тодоров.  Той не пропусна да припомни и заслугите на инициаторите на събора – д-р Евгений Желев – кмет на Стара Загора от 1999 до 2007 г., и дългогодишния председател на Тракийски дружество „Одринска епопея" Петра Мечева.

Председателят на Тракийските дружества в България – Красимир Премянов също се обърна към гости и участници в двудневното тържество на българския дух и фолклор.

Сред официалните гости на събитието бяха още зам.-кметовете Радостин Танев и Надежда Чакърова, кметският наместник на курортното селище Станчо Станчев, общински съветници, общественият посредник на Стара Загора Иванка Сотирова, Цанко Атанасов – председател на ТД „Одринска епопея", представители на различни организации, подпомагали събора в годините като „Зонта клуб" и участниците в VII издание на Международния арт пленер „Безгранично изкуство" и други.

През двата фестивални дни участниците ще бъдат оценявани от жури, което ще отличи най-добрите състави и индивидуални изпълнители. На първи сцена председател е доц. д-р Валентина Райчева от Институт по етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, а членове акад. Крум Георгиев – член на Международната академия по традиционно изкуство, Христо Иванов – главен художествен ръководител на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре". На втора сцена председател е гл. ас. д-р Петър Кръстев от Институт по етнология  по етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН и членове акад. Кирил Тодоров – композитор и художествен ръководител на Ансамбъл за народни и песни танци „Зорница" Стара Загора, Дарина Славова – солист на Фолклорен ансамбъл „Тракия" Пловдив и преподавател в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров".

Богата и изпъстрена с дух и традиции е съпътстващата програма на „Богородична стъпка". Гостите могат да посетят Детски творчески работилници под мотото „Съхранено с любов – сътворено с талант", Занаятчийска чаршия с десетки майстори на сувенири, битови изделия, красиви бижута и вкусни храни. Съборът приканва и на раздумка с билков чай и ръжено кафе, а песни се пеят и хора се играят на селския сбор, където не се кани. Точно до селския двор са разположени и кътовете, разкриващи  „Живата традиция от махалата  - Добра среща", показващи занаяти от миналото и вкусни гозби.

Участници в събора са още Туристически информационен център и Спасителен център за диви животни „Зелени Балкани" с информационен щанд и атрактивно пускане на свобода на излекувани при тях керкенези, демонстрации са подготвили и Юношески туристически клуб към ТД „Сърнена гора". Логото на фестивала ще бъде запечатано на специално мозаечно пано. Всеки може да допринесе с поставяне на фрагмент. Инициативата е на „Арт мозайка".

Кулминацията на съботния ден ще бъде от 19.00 часа, когато ще започне празничен концерт на Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев" – с участието на хор, солисти и оркестър, ще представи магията на фолклора. Директор и диригент е Георги Андреев. Традицията повелява, нестинарска демонстрация, от 21.00 часа, да сложи края на фестивална вечер.

Неделният ден започва с разнообразна програма на 1-ва и 2-ра сцена, от 9.00 до 15.00 часа. В 16.00 часа ще бъдат обявени отличените участници в събора.

За осигуряване на максимална безопасност и комфорт на всички присъстващи на събитието, автобусите до Старозагорски бани и околните села,  ще се движат само по околовръстния път на курорта – пътя през хотелската част. Автобусите обслужващи линии с №№ 9, 91, 92 ще спират на спирки: „Армира" – „Мини Марица-изток" – „Старозагорски бани-поща" – „Старозагорски бани-обсерватория" и ще обръщат на разклона за село Сулица.

Ще бъде осигурен допълнителен курс на 26 август (събота) с час на тръгване 22.00 часа от Старозагорски бани – център, който ще бъде безплатен за гостите на събитието. Автобусът ще мине и през обиколния маршрут.

НТФФ „Богородична стъпка" се организира от Община Стара Загора, Съюз на тракийските дружества в България, Тракийско дружество „Одринска епопея" – Стара Загора, Общество за фолклор, Кметство Старозагорски бани и НЧ „Христо Ботев - 1952" Старозагорски бани, с подкрепата на ОФА „Загоре".


По публикацията работи: Деян Денев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Английският език пак най-предпочитан за втора матура

2248 зрелостници от област Стара Загора са заявили желание да се явят на държавни зрелостни изпити тази година, съобщи началникът на регионалното управление на образованието Милена Йолдова. Окончателният брой на допуснатите до матурите ще стане..

публикувано на 13.05.24 в 16:10

За първи път в Стара Загора ще се състои фестивалът „От Августа Траяна до Боруй“

На 18 и 19 май в Стара Загора за първи път ще се проведе фестивалът „От Августа Траяна до Боруй“. В двата дни на фестивала на Античния форумен комплeкс  „Августа Траяна“ жителите и гостите на града ще могат да станат свидетели на зрелищни исторически..

публикувано на 13.05.24 в 16:02

Умъртвяват 6300 патици заради птичи грип в село Константиново

Около 6300 патици ще бъдат умъртвени по хуманен начин заради възникнало огнище на птичи грип в животновъден обект в село Константиново, община Симеоновград. Това стана ясно след днешната Областната епизоотична комисия, свикана от областния..

публикувано на 13.05.24 в 15:43

Община Мъглиж стартира работа по проекти за ремонт на киното и читалището в града

Церемонии по полагане на първа копка във връзка с изпълнението на три проекта бяха извършени в Мъглиж. В тях участваха представители на общинското ръководство, на областна администрация Стара Загора, на Строителен надзор, на фирмите – изпълнители и..

публикувано на 13.05.24 в 15:39
Снимката е с илюстративна цел

Отново пияни и дрогирани в Старозагорско

За времето от 07.05.2024г. до 12.05.2024г. на територията на ОДМВР-Стара Загора в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за спазване на Закона за движението по пътищата са проверени 3037 МПС и 5291 лица. Съставени са 761 фиша и 183..

публикувано на 13.05.24 в 13:12

Откриха изложението БАТА АГРО 2024

До края на май се очаква да получим одобрение по първото изменение на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони, а по Програмата за развитие на селските райони ще бъдат отворени два приема през юни по Подмярка 4.1 „Инвестиции..

публикувано на 13.05.24 в 12:31

Заради катастрофа между два тира е затворен пътят между "Петолъчката" и село Лозенец

Заради катастрофа между два тежкотоварни автомобила е затворен пътят между "Петолъчката" и стралджанското село Лозенец, съобщиха  от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Ямбол. Сигналът за инцидента е получен малко след 8:00 часа тази сутрин...

публикувано на 13.05.24 в 11:30

Представят документалната лента за проф. Минко Балкански

Премиера на документален филм „Моето име е Минко“  за живота на проф. Минко Балкански представят  в Стара Загора . Първата прожекция ще бъде в най-новата старозагорска гимназия, чийто патрон е именно бележитият физик от 13.30 часа ...

публикувано на 13.05.24 в 09:56

Програма „Сърдечни приятелки“ в подкрепа на дамите с рак на гърдата гостува в Сливен

Фондация „Нана Гладуиш - Една от 8“ ще бъде в Сливен със своята програма „Сърдечни приятелки“, за да подкрепи напълно безплатно дамите с диагноза рак на гърдата от града и областта. Срещата със специалисти е от 17 ч. в зала „Май“ на Община Сливен,..

публикувано на 13.05.24 в 08:57

Служебният министър на земеделието и храните Георги Тахов ще участва в откриването на БАТА АГРО 2024

Служебният министър на земеделието и храните Георги Тахов ще участва днес в откриването на 16-ото издание на специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО, което ще продължи до 17 май на летище Стара Загора. На събитието ще присъства и служебният..

публикувано на 13.05.24 в 06:13