Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Териториалният план за справедлив преход за Стара Загора ще претърпи промени

Териториалният план за справедлив преход за региона на Стара Загора със сигурност ще претърпи промени преди да бъде предложен на Европейската комисия. Това коментира Румяна Грозева, изпълнителен директор на Агенцията за регионално икономическо развитие - Стара Загора, след поредната дискусия посветена на плана и поредицата от протести на работещи в мините и тецовете на комплекса „Марица-изток“ с искане за запазване на въглищните централи.

„И на последната среща в Стара Загора имаше петима зам.-министри, те поеха ангажимент да прегледат абсолютно всички предложения и коментари и всичко, което е в границата на законовата рамка да бъде отразено в плана. Така че не очаквам плана да бъде представен в този му вид. Напротив очаквам сериозно отражение на препоръките и забележките, когато те са законови и смислени, разбира се“, коментира Грозева.

Тя коментира и предложението на протестиращите за предоговаряне на механизъм на капацитет, който да гарантира работа на топлоцентралите на въглища.

„Това е ненаписаното домашно на България в периода 2012-205 г. , до 2019 г., когато страната ни трябваше да защити механизмите за капацитет, и което тя не направи. Териториалният план не е обвързан с намаляване на работата на тецовете през 2026 г. Единствената причина за редуцирането на производство от централите е липсата на договорен механизъм за капацитет“, обясни Румяна Грозева.

Тя добави, че няма да е лесно да се договори тепърва механизъм за капацитет и най-добре да се обединят усилия с държава и регион, който са в същото положение, като Полша.

До 13 септември продължава общественото обсъждане на териториални