Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Колекцията на Снежана Маринова разказва историята на Стара Загора в картички и снимки

Експозиция в Стара Загора представя над 200 пощенски картички и снимки от личната колекция на Снежана Маринова. Дългогодишният директор на Регионалната библиотека „Захарий Княжески“ е и изтъкнат колекционер и краевед, а нейната безценна колекция оживява в изложбата наречена „Стара Загора – Градът и Хората в кадър", подредена на 30 табла в парк „Пети октомври". Паната събират материали от фондовете на двете големи библиотеки в града, както и много любопитни снимки и картички от личната й колекция.

 

Снежана Маринова споделя, че не знае точния брой в колекцията си, но със сигурност са над 600. Разказва, че източниците са различни.

"Понякога ги купувам от антиквари или ми ги подаряват. Най-тъжно ми е когато самите наследници ми подаряват това, което е останало от техните баба и дядо. Понякога ми става неудобно, че трябва да съхранявам аз семейната история на някоя фамилия. Но по-добре така, защото така ще остане за града, а иначе има опасност да отиде в кофата, както за съжаление се случва“, разказва Маринова.


По думите й стойността на картичките и снимките не е в парите, които струват или е дала за тях, а в историите, които разказват снимките и текстовете на картичките.

„Имаше например едни текстове между близки младеж и девойка. Има и любопитни текстове на картички, на които пишат колко е красива Стара Загора. Особено един текст, на който се възхищават на хората в Стара Загора и колко красиви момичета има“, разказва Снежана Маринова.

Последната картичка получава от приятелка от Германия, тя показва една от малките централни улички край джамията на Стара Загора.

През март тази година Снежана Маринова беше удостоена и с „Почетен знак на Стара Загора". 


По публикацията работи: Иван Славов

Галерия

Още от категорията

Как се е гласувало на първите избори в Стара Загора?

Началото на местното самоуправление в Стара Загора започва преди 145 години. Тогава през март 1878 година се провеждат първите местни избори. По това време около 2000 мъже са се завърнали в опожарения град. Към този момент избирателни права имат само..

публикувано на 28.09.23 в 10:46

Треньорът Благовест Кисьов разказва за баланса между бадминтона и музиката

Благовест Кисьов започва да играе бадминтон на 10 години в родния си град Първомай .  На 15 се мести в клуб в Хасково. По това време се присъединява към юношеския национален отбор и започва да представя България на различни събития. През 2005 г...

публикувано на 27.09.23 в 17:00

Брадатият лешояд ще се рее отново гордо над България

Тези дни една добра вест долетя от Сдружение „Зелени балкани“  – след 30-годишни усилия и дълга, упорита работа природозащитниците у нас, са на път да върнат един от изчезналите  хищни видове птици – брадатия лешояд!   „ До този момент, когато..

публикувано на 27.09.23 в 15:52

Стара Загора ще е домакин на феста „В сърцето на Тракия"

Фестивалът „В сърцето на Тракия", посветен на Празника на Стара Загора – 5 октомври, се провежда за шести път. Негови организатори са Община Стара Загора, Народно читалище "Родина-1860" и Клуб за български народни танци „Загорци". Целта на фестивала  e..

публикувано на 27.09.23 в 13:11
esen

Започна есенното пренареждане на гардероба

Посрещнахме Есента. Листата на широколистните дървета променят цвета си. Слънце, дъжд, мъгли и ниски температури, съвсем скоро, започват разпределението на главните и второстепенните роли в годишната пиесата. И няма как в това променливо време да не..

публикувано на 23.09.23 в 15:15

Професионалният гримьор Дарина Господинова със съвети за красотата

Дарина Господинова е от Стара Загора и от дълги години се занимава с професионален грим. Професионализъм, качество, отдаденост и внимание към клиента може да откриете при нея, освен изключителен професионалист е и прекрасен и интересен човек с..

публикувано на 21.09.23 в 15:29

Александър Симеонов от „Гласът на България“ е рок музикант и учител в детска градина

Той е Александър Симеонов, на 41 години и е част от музикалния формат „Гласът на България“. Рок музикант е, част е от групата „ Strykers“ и е учител в детска градина в Плевен. Има няколко образования и интереси в различни области. Пример е затова..

публикувано на 21.09.23 в 14:39

Деветдесетгодишна училищна камбана се завърна в селото си след три десетилетия

Днес жителите на старозагорското село Казанка и кметицата Елка Михайлова  се вълнуват от неочакваното завръщане на една реликва в селото…  За историята  с щастлив край разказва Динко Михайлов, който върна на своите съселяни специално отлятата за..

публикувано на 20.09.23 в 14:07

Правят ли старозагорци домашна лютеница

На прага на есента голяма част от домакинствата започват да подготвят зимнина. Споменът за приготвянето на българска домашна лютеница в семейна обстановка стои и до днес, но все по-рядко хората правят у дома най-вкусната българска разядка...

публикувано на 13.09.23 в 15:56

Днес е Кръстовден

Днес е Кръстовден. Църковният празник се нарича още и  "Въздвижение на Светия кръст Господен" и е един от четирите дни в годината, в който според Православната църква се извършва поклонение. В народните вярвания Слънцето тръгва по зимния си път, а..

публикувано на 14.09.23 в 06:00