Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Среща дискусия напомня за големите надсвирвания в Дълбок извор

Концертна програма с музиката на Бисер Каев–Байрям и Иван Милев

4
Дълбокоизворската група с ръководител Бисер Каев - Байрям.
Снимка: Bg-popfolk.com

Темата за творческите срещи на сватбарските оркестри за народна музика, провеждани през 80-те години в с. Дълбок извор, Първомайско отново става актуална. Този път с дискусия и концертна програма, организирани от местна инициативна група.

Срещата ще се състои на 23 септември от 15.00 ч. в читалището на Дълбок извор, общ. Първомай, с мото „Дълбок извор и българската народна музика”. Специален гост ще бъде известният акордеонист и аранжор Димитър Ангелов – Цампито, основател и ръководител на Асеновградската народна група.

Началото на концертната програма е в 16.45 ч. В нея ще участват гайдарят Стефан Янев, солистът Любомир Петов, Атанас Бойчев – саксофон, Димитър Топузов – кларинет, Стоян Щерев – акордеон, Георги Захариев – ритъм китара, Добри Добрев – барабани, Росица Делева и Ивана Бойчева – вокал. 

„Организираме това събитие, за да погледнем към славните времена, когато от дълбокизворската сцена звучат традицията и новото в стила на сватбарските оркестри от Тракия. Да припомним факти с национално значение за развитието на тази музика, където ярко присъстват знаменитият кларинетист Бисер Каев–Байрям и виртуозът на акордеона Иван Милев“, посочи за Радио Стара Загора инициаторът и организатор на срещата Тенчо Дерекювлиев.

„Този своеобразен празник на тракийската музика е и почит към известния писател и литературен критик Атанас Лазовски, който пръв поставя въпроса за сватбарските оркестри през 1982 година, когато е първата среща в Дълбок извор. Книгата на Лазовски „Битки за българския фолклор”, издадена през 1999 г., разкрива не само атмосферата на големите музикантски срещи, но подчертава и тенденциите за тяхното развитие“, допълни Дерекювлиев и подчерта, че сватбарските оркестри са явление в българската музикална култура. През втората половина на XX те са наричани с различни определения, но най-голямо разпространение получава названието сватбарски. Такава е оценката на публиката за същността им, а според музиколозите връзката публика–изпълнители тук бележи максимална степен на натуралност.

Тракийската певица Славка Калчева с Дълбокоизворската група.

„Анализатори на стиловете в сватбарската музика от Тракия са на мнение, че кларинетистът Бисер Каев оказва голямо влияние през 60-те и 70-те години и дори в първите солистични изяви на Иво Папазов може да се открият похвати от музикалната мисъл на Каев, чийто пряк ученик е популярният кларинетист Хари Асенов, ръководител на оркестър „Марица”, уточни инициаторът.

С Дълбокизворската група през годините пеят водещите солистки Мария Карафезиева, Славка Калчева, Илка Александрова, а музиканти в състава са забележителни акордеонисти, като Диньо Льолев, Али Гарджев, Нешко Нешев. С оркестъра на Бисер Каев майсторството си заявява и прочутият саксофонист Димитър Братанов.

В ролята си на знаков представител на дълбокизворската музика акордеонистът Иван Милев днес е от нейните посланици в световен мащаб. Абсолютният му слух, невероятната импровизаторска техника, смесването на различни музикални стилове са част от неговите отличителни белези. През втората половина на 90-те, след като е направил бум с оркестър „Младост” в страната, Иван Милев предприема емиграция и зад граница подготвя множество творби.

Сред поканените в дискусията и музикалната програма в Дълбок извор са инструменталисти, включващи в репертоара си изпълнения на Иван Милев с идеята максимално да се доближат до звученето, каквото публиката го помни от 80-те години.

„Личностите създават голямото изкуство, но и то ги превръща в личности. Смисълът е да припомняме постигнатото“, казват организаторите на форума. Сред тях присъстват историци, педагози и журналисти.

Подробна информация за срещата дискусия в Дълбок извор и музика на Дълбокоизворската група можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Мирослав Василев

Галерия

Още от категорията

Есенни литературни дни ще завладеят Стара Загора през октомври

Есенни литературни дни ще завладеят Стара Загора от днес до 28 октомври.  Официалното откриване на празничните дни ще бъде днес от 17:30 часа в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“. По време на него ще бъдат наградени и отличените автори..

публикувано на 02.10.23 в 12:35

Показват антики, открити при спасителни разкопки около "водния проект" в Стара Загора

Най-представителните находки, открити открити при обновяването на ВиК инфраструктура в града , ще бъдат представени тази вечер в изложба с наслов „Археологически сезони 2022-2023. Спасителни разкопки – Реконструкция на ВиК мрежата в Стара Загора“...

публикувано на 29.09.23 в 15:20

Старозагорският автор Никола Райков с номинация ПЕРОТО 2023

Старозагорският автор Никола Райков е с номинация за литературната награда ПЕРОТО 2023 в категория „Детска литература“. Самият автор изказа благодарности към Литературен клуб „Перото“ и Национален център за книгата – НДК за признанието и..

публикувано на 29.09.23 в 12:33

Община Стара Загора с пъстра програма за Нощта на музеите и празника на града 5 октомври

Стара Загора ще отбележи тази вечер традиционната Нощ на музеите с богата програма. Началото ще бъде дадено в 19 часа пред сградата на Регионалния исторически музей с концерт на "Трио Гранди тенори". В програмата ще вземат участие всички културни..

публикувано на 29.09.23 в 10:54

Безплатна прожекция на филма "Две победи" в Музея на фотографията

В сряда, 27-ми септември от 18:00 часа в Музея на фотографията ще се състои безплатна прожекция на филма "Две победи" от фонда на Българска национална филмотека.  Лентата "Две победи" излиза на 31.12.1956 г. Нейн режисьор е Борислав Шаралиев, а..

публикувано на 27.09.23 в 15:00

Европейски ден на езиците отбелязват четири старозагорски гимназии

"Празник на езиците " организира за втора година СУ "Максим Горки". Организаторите канят всички, които имат интерес към европейските езици да присъстват на 26.09., от 18.00 ч. в Регионална библиотека "Захарий Княжески".  Тази година празникът е под..

публикувано на 26.09.23 в 15:02

"37 клечки кибрит" идва в Стара Загора

"37 клечки кибрит“ е българо-немска театрална продукция н ачетири организации – „36 маймуни“ (София), TARTproduktion (Щутгарт) итеатрите Fitz! (Щутгарт), Théâtre National (Люксембург). Премиерата в България се състоя на 06, 07, 09 декември в софийската..

публикувано на 24.09.23 в 16:15

Театрален триптих представя "Гео Милев у дома"

Екипът на  Театър студио 4хС и Театър лаборатория "Алма Алтер"  представя поредица от спектакли в Стара Загора.  Те са създадени по текстове на Гео Милев. Театралните вечери дават възможност да усетим пулса на неговото време и чрез и творчество му да..

публикувано на 23.09.23 в 17:30

Село Свобода чества 90 години от рождението на проф. Петко Радев

Родното село на свотовноизвестния кларинетист и педагог  проф. Петко Радев  (1933-2017) отбелязва 90 години от неговото рождение. Инициативата за тържественото честване е на директора на училището в с. Свобода, Чирпанско Златина Иванова, където Петко..

публикувано на 20.09.23 в 19:41

Дует "Ритон" гостува в Стара Загора с юбилеен концерт "Приказката продължава"

Дует "Ритон"  ще зарадва старозагорската публика с юбилеен концерт "Приказката продължава". Музикалното събитие е част от националното турне на обичания от поколения дует.   Катя и Здравко ще делят сцената с талантливите момчета и момичета от група..

публикувано на 20.09.23 в 15:07