Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Няма окончателно решение за изграждането на инфраструктура за настаняване на военни от съюзническите сили край Ямбол

Снимка: Стоян Радев

Няма окончателно решение за изграждането на инфраструктура за настаняване на военни от съюзническите сили край Ямбол. Предложението е тя да бъде изградена в имот на Българската армия край Кабиле. Това обяви в Сливен военния министър Тодор Тагарев по повод намеренията на министерството да бъде изградена жилищна и спомагателна инфраструктура. Очаква се там да бъдат настанени над 1500 военнослужещи от многонационалната бойна група.

Министър Тагарев обяви, че решението за финансиране на строителството на въпросните жилища вероятно ще бъде взето от Народното събрание.

Окончателно решение не е взето още, но в някакъв момент трябва да започне проектиране, няма за къде да се бавим на този обект. Окончателното решение така вероятно ще бъде предложено, най-малкото от гледна точка на разходите, които са необходими за изграждането на тази инфраструктура, на Народното събрание.

В отговор на гражданското недоволство срещу настаняването на съюзнически военни край Ямбол министър Тагарев каза:

"Хората, откъдето и да са, където имаме разположена такава инфраструктура не трябва да се притесняват, тъй като така или иначе не само многонационалната бригада, която ще бъде разположена в този нов обект, но и цялата наша армия представлява интерес за един евентуален агресор."

Военният министър обяви още, че няма нарастване на опасността за страната свързана с войната в Украйна.

 "Глобално погледнато рискът към този момент не е повишен. Това не означава, че рисковете от инциденти, преднамерени или непреднамерени действия, които могат да засегнат наши територии или обекти е изчезнал. Има такива рискове и те са свързани с най-вече с провокативните действия на Русия в Черно море."

До няколко дни ще бъде обявено, какъв е намерения край Тюленово дрон-бомба.

Днес стана ясно още, че Министерство на отбраната намалява до минимум прехвърлянето на военни имоти с отпаднала необходимост. В Сливен вероятно на общината ще бъде даден имота на бившия парашутен полк.БНР подкасти:

Още от категорията

Задържаха митничар от Капитан Андреево с голямо количество наркотици

Митнически служител е задържан при пренасяне на голямо количество наркотици. Мъжът - на 37 години, е служител на Агенция "Митници" при пункт "Капитан Андреево", но е задържан около 17:30 часа днес в Стара Загора при рутинна проверка на Пътна..

публикувано на 28.11.23 в 19:32
Снимката е илюстративна

Терени до българо-турската граница са превърнати в сметища

Огромни терени в близост до българо-турската граница отново са превърнати в сметища след полицейските акции за залавяне на нелегални мигранти. От Общината в Болярово ще търсят съдействие за разчистване на района. На територията на крайграничната община..

публикувано на 28.11.23 в 18:50
Съдебна палата, Стара Загора

Девет години затвор за мъж, блудствал с малолетни в Казанлък

Девет години лишаване от свобода получи 34-годишен мъж, извършил блудствени действия с две малолетни лица, съобщиха от пресцентъра на Съдебната плата в Стара Загора. Съдебен състав на Окръжен съд – Стара Загора, състоящ се от един съдия и двама..

публикувано на 28.11.23 в 18:11

Старозагорски полицаи иззеха голямо количество цигари без акцизен бандерол

Служители на сектор "Противодействие на икономическата престъпност" при ОДМВР-Стара Загора е проведена специализирана полицейска операция по линия противодействие разпространението на акцизни стоки без бандерол.  Към 13:10ч. вчера, на улица в Стара..

публикувано на 28.11.23 в 17:59

Четири досъдебни и четири бързи производства за притежаване и разпространение на наркотични вещества след спецакция в Стара Загора

За времето от 14.11.2023г. до 16.11.2023г. от служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ е проведена Специализирана полицейска операция с цел пресичане, разкриване и документиране на престъпления свързани с разпространение на..

публикувано на 28.11.23 в 17:53

Междусистемната връзка за водород между Гърция и България е в приоритетен списък на ЕК

Междусистемната връзка за водород между Гърция и България е сред 166-те трансгранични инфраструктурни проекта, които ще се ползват от ускорени процедури за издаване на разрешения и регулаторни процедури и ще бъдат допустими за финансова подкрепа от ЕС...

публикувано на 28.11.23 в 17:18

В Сливен се споразумяха за свикване на сесия на общинския съвет

Общинските съветници в Сливен се споразумяха в петък да проведат среща, на която да бъдат ситуирани комисиите в местния парламент. Решението дойде по време на инициираната от кмета Стефан Радев среща, на която те бяха информирани за неотложни пред..

публикувано на 28.11.23 в 16:23
СНИМКА: divident.eu

В деня на Щедрия вторник Сдружение „Самаряни“ с инициатива в Стара Загора срещу домашното насилие

Тази вечер в 18ч. в Стара Загора ще се състои инициатива, насочена към подпомагане на жертвите на домашно насилие. Организатор е Сдружение „Самаряни“. Събитието започва в 18ч., а в него ще бъде разиграна ситуация с жертва на домашно насилие. Целта на..

публикувано на 28.11.23 в 16:18

Комисия направи оглед на щетите по опожарения блок в Стара Загора

Изцяло нова покривна конструкция трябва да бъде направена на пострадалата преди дни от пожар жилищна кооперация на ул. "Хан Аспарух" №3 в Стара Загора. Огнената стихия остави без дом 24 семейства. Пожар остави две семейства без покрив в Стара..

публикувано на 28.11.23 в 16:05

Бюджетът за здравеопазване не получи подкрепа в ресорната парламентарна комисия

Здравната комисия отхвърли бюджета на НЗОК за 2024г.. Въпреки рекордните средства, отделени от правителството, „За“ проекта на бюджет гласуваха четирима от членовете на комисията, „против“ гласуваха петима, а „въздържал се“ – деветима. Парите на..

публикувано на 28.11.23 в 15:55