Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Село Свобода чества 90 години от рождението на проф. Петко Радев

Инициативна група предлага местното училище да носи неговото име.

Родното село на свотовноизвестния кларинетист и педагог проф. Петко Радев (1933-2017) отбелязва 90 години от неговото рождение. Инициативата за тържественото честване е на директора на училището в с. Свобода, Чирпанско Златина Иванова, където Петко Радев е завършил освновното си образование.

"Нашите ученици винаги се интересуват от личности, родени и израстнали в Свобода, чийто път е тръгнал от там. Жителите на селото са много развълнувани", коментира в изнесеното студио на Радио Стара Загора Златина Иванова. 

"Честването ще бъде на 22 септември (петък) в центъра на с. Свобода. Програмата ще започне в 15.00 часа. Избрахме не случайна дата - Деня на независимостта. Едночасов концерт ще изнесат млади таланти от Свобода, Чирпан, Сливен, ученици от музикалното училище "Христина Морфова" - Стара Загора. Ще завършим с хороводна китка в изпълнение на оркестър "Първомай", информира Златина Иванова.

Местна инициативна група предлага училището в родното село на проф. Петко Радев да носи неговото име.

Интервюто със Златина Иванова в изнесеното студио на Радио Стара Загора можете да чуете от звуковия файл.

Екипът на Радио Стара Загора подготвя цикъл от предавания, посветени на 90-годишнината от рождението на Петко Радев. Тази събота (23 септември) предаването "От извор се песен лее" (12:20-15:00 ч.) ще излъчи интервюта с близки и приятели на именития музикант от с. Свобода. Слушателите ще чуят гласа на Петко Радев от Златния фонд на БНР, интервю с неговия син Радислав Радев и спомените на един от последните негови ученици Красен Иванов

Думи на Радислав Радев в аванс чуй