Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме 115 години от обявяване на Независимостта на България

| обновено на 22.09.23 в 08:33
2
Снимка: интернет

Тържественият вариант на Манифеста за независимост на България е изготвен през 1910 г.  Това е новата датировка на документа, закодирана в една от завъртулките в подписа на Цар Фердинанд от художника Харалампи Тачев. Текстът на манифеста е изписан в старобългарска стилистика върху пергамент с пискюли, дълъг 2 метра, със златния печат на монарха и сребърните печати  на министрите от правителството на Демократическата партия.

Връчен е на цар Фердинанд след изкачване на вр. Мусала.

Днес се навършват 115 години от обявяването на Независимостта на България от цар Фердинанд в църквата „Св. 40 мъченици“ в старата столица Търново. По традиция в тържественото честване и във възстановките на събитието звучи пълния текст на Манифеста за Независимост.

Този акт, станал 30 години след Освобождението,  е едно от най-значимите постижения на българската дипломация и политика в новата история на България. Идеята за Независимостта на България е в стремежа на всички български правителства  на младата българска държава и на отдавна занимава княз Фердинанд.  Правителството на  Александър Малинов и монархът използват умело външнополитическата ситуация и въпреки, че делото противоречи на интересите на Великите сили, завършва с успех.

През юли 1908 г. в Османската империя идват младотурците на власт  след преврат. Избухва и стачката в източните железници, което дава повод на българското правителство да национализира железопътните линии на своя територия. Австро-Унгария открито се готви за анексия на Босна и Херцеговина след 30-годишния срок за управлението  й, което ще бъде явно нарушение на Берлинския договор. Под предлог, че отива на почивка, княз Фердинанд отива във Виена и се среща с австро-унгарския император Франц- Йосиф, за да се консултира и да търси подкрепа за отхвърляне на зависимостта от Турция. Удобен повод за това е  политическия гаф на турската страна, когато през август българският дипломатически представител в Цариград Иван Гешов не е поканен на приема за рождения ден на султана. Това е знак, че българската държава е считана още за васално княжество и е повод българското правителство да отзове дипломата и да заплаши със скъсване на дипломатическите отношения.

Австро-Унгария обявява анексията на Босна и Херцеговина на 20 септември. Още през нощта на 21-ви срещу 22-ри септември, Фердинанд телеграфира министрите да го чакат в Русе, организирано е събирането на търновското гражданство на следващия ден.

През нощта, при престоя на княжеския влак на гара Две могили, министър-председателят Александър Малинов съчинява текста на документа за обявяване на Независимостта. Фердинанд прави някои поправки - слага ударения и си подчертава отделни думи, защото не е говорел добре български език все още. И този текст чете пред събралите се търновци в църквата „Св.40 мъченици“. Отслужва се молебен за благоденствието на българската държава. Министър-председателят Малинов прочита отново манифеста на  хълма Царевец пред събралото се многолюдно множество. Провъзгласяването на Независимостта, е следващата стъпка след Съединението, която прави младата българска държава към осъщесвяването на българския национален идеал. Актът е голям успех на българската дипломация, която  умело се възползва от противоречията между Великите сили. Някои от тях са против този акт, други са склонни да го подкрепят при известни условия…

 „Оригиналният текст на манифеста поправките и ударенията от Фердинанд се пази в централния Държавен архив. Но доста по-познат е тържествения вариант на документа, която е много оригинално написан от считания за придворен художник Харалампи Тачев. Изработен е върху пергамент, с дължина 2 метра, с посребрените печати на всички министри от правителството на Демократическата партия и златопечата на Фердинанд. Написан е в старобългарската стилистика за онова време и украсен с пискюли“, разказа за Радио Стара Загора  председателят на Държавна агенция „Архиви“ доц. д-р Михаил Груев.

 „Новината, с която отбелязваме 115 години от този знаменателен момент в историята ни, е, че при сканиране на тържествения вариант на манифеста,в една от завъртулките на подписа на Фердинанд бе открита датата изработването му  -  2-ри август, 1910 г. До този момент се приемаше, че е бил изрисуван за първата година от честването на Независимостта“, каза още доц. Груев.

Тържественият вариант е бил връчен на величеството при едни поход до вр. Мусала, организиран от него самия с членовете на кабинета.  

Чуйте интервюто с доц. Михаил Груев в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Геновева Трифонова от Казанлък е участник в космическия лагер Space Camp Turkey

И тази година клуб „Светлини сред сенките“ при ОДК „Св. Ив. Рилски”, гр. Казанлък изпраща участник в Space CampTurkey 2024. Това е десетокласничката Геновева Трифонова. Тя е един от най-изявените ученици в клуба, носителка е ежегодно на десетки награди..

публикувано на 14.07.24 в 13:18
Мехмед Зейнел

Общинското предприятие "Мересев" има стратегия за превръщането си в един от символите на Стара Загора

Общинското дружеството „Мересев“ в Стара Загора ще се регистрира като социално предприятие. Фирмата отговаря на всички необходими критерии на Министерството на труда и социалните политики за предприятия, които поддържат по-голяма социална роля чрез..

публикувано на 10.07.24 в 12:30
Красимира Катинчарова

Красимира Катинчарова: Новината за края на партия "Величие" е силно преувеличена

Новината за края на партия „Величие“ е силно преувеличена. Това коментира в студиото на Радио Стара Загора старозагорският депутат от разпадналата се вече парламентарна група Красимира Катинчарова. Тя добави, че шестимата станали независими..

публикувано на 08.07.24 в 09:38

За какво да внимаваме при онлайн резервация на почивка

Започна активният сезон за летните почивки. Все повече хора предпочитат онлайн резервациите няколко месеца преди ваканцията, за да се възползват от отстъпките при ранните записвания. Но как да бъдем сигурни, че ще получим заявената услуга?  Около 5% от..

публикувано на 03.07.24 в 17:00
Виктория Танева

Младата фолклорна изпълнителка Виктория Танева с първа награда от международен фестивал в Свиленград

14-годишната Виктория Танева, завоювала преди дни първа награда от отминалия международен фолклорен фестивал "Песни и танци без граници" в Свиленград, се включи в изнесеното студио на Радио Стара Загора от граничния български град. Младият фолклорен..

публикувано на 19.06.24 в 14:00
Ивайло Илиев

Най-вероятният трети играч в бъдещото правителство ще е ИТН

Ще успее ли 50-то НС да излъчи стабилно управление? С прогноза за това, тази сутрин в предаването „Репортер“ гостува политологът Ивайло Илиев. Според него цел номер едно на мандатоносителя ГЕРБ-СДС е да се създаде удачния разказ за това каква..

публикувано на 18.06.24 в 10:18
Кристиян Шкварек

Кристиян Шкварек: Европейските избиратели наказаха социалистите, либералите и зелените

Европейските избиратели дадоха ясен знак, че не желаят повече крайните либерални, социалистически и зелени политики. Така коментира за Радио Стара Загора изминалите избори за Европейски парламент политическият анализатор Кристиян Шкварек. Той..

публикувано на 17.06.24 в 16:50
Кремена Стефанова

Дарявайте безвъзмездно, носи огромно удовлетворение и е полезно е за здравето

„Безвъзмездното кръводаряване е акт, който носи много ползи – на първо място това е удовлетворението, че помагаш“ , каза в ефира на Радио Стара Загора Кремена Стефанова – редовен безвъзмезден кръводарител. Тя беше гост в предаването "Репортер"..

публикувано на 14.06.24 в 13:55

В петъчната вечер възпитаниците на „DoT Theatre“ ще представят последната премиера на школата за този творчески сезон

Тази вечер от 19:00ч в Куклен театър - Стара Загора възпитаниците на „DoT Theatre“ ще представят последната премиера на школата за този творчески сезон "Скрудж" по повестта "Коледна песен" на Чарлз Дикенс. Участват деца на възраст 14г. - 18г. .Това..

публикувано на 14.06.24 в 10:01
Камен Алипиев

"Предпочитам да имам широка обща култура, вместо да съм специалист по всичко"

Спортният коментатор Камен Алипиев – Кедъра гостува в Стара Загора,  за да участва в литературна среща с колегата му – спортния журналист Иво Иванов и британския писател Крис Клийв. Тримата бяха гости във формата „Литература и спорт“ и завладяха..

публикувано на 13.06.24 в 13:05