Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

С празничен водосвет откриха обновения манастир "Св.Николай Чудотворец" в Мъглиж

БНР Новини

С празничен водосвет приключи първият етап от реставрационните дейности и вертикалната планировка на Девическия манастир "Св. Николай Чудотворец" в Мъглиж. Екипът подготвил плана за възстановяване на обителта, заедно с кмета на община Мъглиж д-р.Душо Гавазов, прерязаха лентата на официалното събитие.

След 6 месечен ремонт Мъглижкият манастир Св. Николай Чудотворец отново посреща миряните в обновена и ремонтирана среда. Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отслужи празничен водосвет в присъствието на кмета на община Мъглиж, представители на общинския съвет, граждани. След водосвета Владиката благодари на община Мъглиж за успешно реализирания първи етап от проекта Ремонт, реставрация, подобряване на околното пространство и вертикална планировка на Манастир „Свети Николай Чудотворец“. Кметът на община Мъглиж д-р Душо Гавазов получи от Негово Високопреосвещенство Митрополит Киприян орден I-ва степен „Св. ап. Карп" за особени заслуги към БПЦ-БП, от своя страна Гавазов благодари на Владиката и каза, че това е само началото на реставрацията на манастира и очаква да последват и следващи проекти. 

Ремонтът на Мъглижкия манастир започна  през април по проект за ремонт, реставрация, подобряване на околното пространство и вертикална планировка. В рамките на одобрените от ДФЗ средства за СМР са изградени дренаж около църквата, пътеки с настилка от каменни плочи върху стоманобетонова основа, премахнати дървета и нежелана растителност и направа на отводнителна канавка. Префугирани са каменните зидарии, реставрани са  и консервирани на всички дървени елементи по фасадите, обработка и укрепване на съществуващите мазилки и др.

Мъглижкият манастирът е основа