Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Брадатият лешояд ще се рее отново гордо над България

3
Снимка: интернет

Тези дни една добра вест долетя от Сдружение „Зелени балкани“  – след 30-годишни усилия и дълга, упорита работа природозащитниците у нас, са на път да върнат един от изчезналите  хищни видове птици – брадатия лешояд!

  „ До този момент, когато тази красива и горда птица ще се рее в родното небе има още малко време, но за него допринесоха с неспирните си усилия, отдаденост и жертви в личен план много български еколози, биолози и доброволци от Фонда за дивата флора и фауна, Дружеството за защита на хищните птици и Сдружение „Зелени балкани“. Буквално постигат една мечта, която се ражда, когато са  на 13-14 години, а до днес са отдали живота си да се върне този вид птици в българската природа...“, споделя радостта си Елена Тилова, която е част от екипа, работещ за осъществяването на целта.

  Този рядък и ценен вид птици в целия свят, е изчезнал у нас през 70-те години на миналия век, но процесът е започнал десетилетия преди това. „Тогава дивите животни са били определяни като „полезен и вреден дивеч", към който спадат грабливите птици, сред които са били и различните видове лешояди у нас. Дори се давали награди на ловец, който занесе отрязани крака на хищна птица“, разказва Елена Тилова.  Освен залагането на отрова, изчезването на пасищните животни, урбанизирането на все по-големи територии, електропреносната мрежа, също допринесли за изчезването на грабливите птици у нас. Постепенно екологията доказва, че липсата дори само на едно звено от хранителната верига нанася големи икономически загуби и природни щети, последиците са не само за дивите животни, но и за полезните и селскостопанските.

 Връщането на брадатия лешояд в дивата природа на България не е толкова лесен и бърз процес. Цял международен екип работи по този въпрос. Специалистите  ще решат къде, кога и как да се върне застрашения вид, защото трябва да бъдат предотвратени всички заплахи –  да няма близкородствени индивиди, сблъсъка с електрическите стълбове, да се повиши информираността и съзнанието на населението… Преди това трябва да се възстанови и популацията на белоглавите и на черните лешояди.

  Международна мрежа от зоопаркове работи координирано  под ръководството на международен екип специалисти за опазването и връщането на тези редки видове в естествените им местообитания по света. „Ако някога те са спомогнали за изчезването на много ценни видове диви животни, днес те играят ролята на Ноев ковчег за да ги върнем отново в естествената им среда“, поясни Тилова.

 У нас е била останала само една колония от белоглави лешояди край Маджарово. Благодарение на усилията и правилната работа на  природозащитните организации  през последните няколко години, днес тези птици успешно гнездят в парк „Сините камъни“, във Врачанския балкан, край Котел и над  Кресна.

 Преди две години у нас започна успешно размножаването на черните лешояди. „Очакваме до 7 години да се заселят успешно близо 70 птици от този вид, които ще ни дари кралство Испания. Това са предимно индивиди успешно излекувани след различни инциденти. А скоро след тях да пристигнат и първите брадати лешояди. Надеждата ни е, че развитото стадно чувство у този вид птици ще привлече и скитащи индивиди. Както и, че повече от тях ще останат в родното небе и няма да се върнат в Австрия или Швейцария, решили, че там е техният дом.“, завърши Елена Тилова. 

 Николай Боев, който работи упорито за връщането на брадатия лешояд в дивата природа на България е предложил видът да бъде символ на българската природозащита. За мнозина това е познатият знак с главата на лешояд пред една къщичка, който символизира защитените видове растения и животни у нас.

 В звуковия файл чуйте интервюто с Елена Тилова от Сдружение "Зелени балкани".Галерия

Още от категорията

Изложба в Хасково показва 110 автентични носии

Изложба в Хасково показва 110 автентични народни носии от почти всички етнографски области на България. Колекцията е на Златка Господинова, която за втори път показва носии, които тя колекционира. Най-старата носия е на 200 години и е от Одринско...

публикувано на 04.12.23 в 15:51

Само мечката Диана заспа отново, останалите осем търсят вниманието на посетителите

 В зоопарка в Стара Загора, днес на Андреевден, известен и като Мечкин ден, имаше много посетители.   Само мечката Диана отново е заспала зимен сън, след като се пробуди преди няколко дни, останалите 8 кафяви мечки се радват на посетителски интерес...

публикувано на 30.11.23 в 17:53

Монети от различни епохи показват в Стара Загора

„Монетите през вековете - Берое, Августа Траяна, Верея, Иринополис, Боруй” е темата на тазгодишния „Нумизматичен салон 2023”, който се открива на 5 декември, вторник, от 17.30 ч. в Малка изложбена зала на Регионален исторически музей – Стара Загора...

публикувано на 30.11.23 в 16:31

Зоопарк Стара Загора организира открита лекция посветена на зимния сън на мечките

Открита лекция „Да заспиш или да не заспиш?! – особености при хибернацията на кафявата мечка (Ursus arctos L., 1758)" подготвят Зоопарк Стара Загора, Тракийски университет и Парк за мечки „Белица". Събитието е насочено към студенти, преподаватели и..

публикувано на 30.11.23 в 11:02

Анкета "До Ню Йорк и назад" на българските младежки делегати към ООН 2023-2024

Стартира ежегодната национална анкета на българските младежки делегати към ООН. Тази година е подготвена от Коста Каракашян и Александър Янев. Те в момента са в първата част от мандата си, който трае 18 месеца - 6 месеца пасивен и 12 активен..

публикувано на 28.11.23 в 15:20

Българка спечели титлата „Мисис Европа 2023“

Българка спечели конкурса "Мисис Европа 2023", който се проведе в Истанбул преди броени дни. Манита Вартан е родена в Пловдив, но има арменски корени. Тя е четвърто поколение арменка в България. Израснала е в Родопите, откъдето пази мили детски..

публикувано на 24.11.23 в 11:24

Новата песен на група „Канела“ е по стихове на старозагорския поет Веселин Ханчев

Новата песен на група „Канела“ е по стихове на старозагорския поет Веселин Ханчев. Песента носи заглавието „Пръстен“ и има интересен клип към нея с послание. Още, когато чува песента преди време Димо от група P.I.F., който вече не е сред нас, но..

публикувано на 23.11.23 в 12:19

Дете-родител-учител : диалог в развитие

Детската градина често се осмисля от родителите като място, което осигурява почасово гледане на техните деца, и институция с възпитателна функция. Истината е, че възпитанието си децата би следвало да получават в семейната среда, а в детското..

публикувано на 22.11.23 в 13:43

Жените не отстъпват на мъжете

Полицията е абсолютно необходима и нужна институция за обществото. За тази хуманна професия - на полицай, са необходими здрави нерви, силна психика и твърд характер.  Какво обаче означава да бъдеш полицай и нещо повече - жена полицай? Младши..

публикувано на 22.11.23 в 12:42

Иван Звездев ще готви на Празник на ориза в старозагорското село Християново

Традиционният за старозагорското село Християново Празник на ориза събира жители и гости на населеното място тази събота – 25 ноември. Програмата започва в 10.00 часа в центъра на селото. Тазгодишното издание на тържеството съвпада с отбелязването на..

публикувано на 21.11.23 в 20:12