Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брадатият лешояд ще се рее отново гордо над България

3
Снимка: интернет

Тези дни една добра вест долетя от Сдружение „Зелени балкани“  – след 30-годишни усилия и дълга, упорита работа природозащитниците у нас, са на път да върнат един от изчезналите  хищни видове птици – брадатия лешояд!

  „ До този момент, когато тази красива и горда птица ще се рее в родното небе има още малко време, но за него допринесоха с неспирните си усилия, отдаденост и жертви в личен план много български еколози, биолози и доброволци от Фонда за дивата флора и фауна, Дружеството за защита на хищните птици и Сдружение „Зелени балкани“. Буквално постигат една мечта, която се ражда, когато са  на 13-14 години, а до днес са отдали живота си да се върне този вид птици в българската природа...“, споделя радостта си Елена Тилова, която е част от екипа, работещ за осъществяването на целта.

  Този рядък и ценен вид птици в целия свят, е изчезнал у нас през 70-те години на миналия век, но процесът е започнал десетилетия преди това. „Тогава дивите животни са били определяни като „полезен и вреден дивеч", към който спадат грабливите птици, сред които са били и различните видове лешояди у нас. Дори се давали награди на ловец, който занесе отрязани крака на хищна птица“, разказва Елена Тилова.  Освен залагането на отрова, изчезването на пасищните животни, урбанизирането на все по-големи територии, електропреносната мрежа, също допринесли за изчезването на грабливите птици у нас. Постепенно екологията доказва, че липсата дори само на едно звено от хранителната верига нанася големи икономически загуби и природни щети, последиците са не само за дивите животни, но и за полезните и селскостопанските.

 Връщането на брадатия лешояд в дивата природа на България не е толкова лесен и бърз процес. Цял международен екип работи по този въпрос. Специалистите  ще решат къде, кога и как да се върне застрашения вид, защото трябва да бъдат предотвратени всички заплахи –  да няма близкородствени индивиди, сблъсъка с електрическите стълбове, да се повиши информираността и съзнанието на населението… Преди това трябва да се възстанови и популацията на белоглавите и на черните лешояди.

  Международна мрежа от зоопаркове работи координирано  под ръководството на международен екип специалисти за опазването и връщането на тези редки видове в естествените им местообитания по света. „Ако някога те са спомогнали за изчезването на много ценни видове диви животни, днес те играят ролята на Ноев ковчег за да ги върнем отново в естествената им среда“, поясни Тилова.

 У нас е била останала само една колония от белоглави лешояди край Маджарово. Благодарение на усилията и правилната работа на  природозащитните организации  през последните няколко години, днес тези птици успешно гнездят в парк „Сините камъни“, във Врачанския балкан, край Котел и над  Кресна.

 Преди две години у нас започна успешно размножаването на черните лешояди. „Очакваме до 7 години да се заселят успешно близо 70 птици от този вид, които ще ни дари кралство Испания. Това са предимно индивиди успешно излекувани след различни инциденти. А скоро след тях да пристигнат и първите брадати лешояди. Надеждата ни е, че развитото стадно чувство у този вид птици ще привлече и скитащи индивиди. Както и, че повече от тях ще останат в родното небе и няма да се върнат в Австрия или Швейцария, решили, че там е техният дом.“, завърши Елена Тилова. 

 Николай Боев, който работи упорито за връщането на брадатия лешояд в дивата природа на България е предложил видът да бъде символ на българската природозащита. За мнозина това е познатият знак с главата на лешояд пред една къщичка, който символизира защитените видове растения и животни у нас.

 В звуковия файл чуйте интервюто с Елена Тилова от Сдружение "Зелени балкани".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Църквата в с. Катунище

В котленския Балкан е жив духът на Войводата Кара Танас

Кара Танас е роден в началото на 19-ти век в село Катунище община Котел. И днес в двора на църквата в Катунище могат да се видят надгробните плочи на някои от наследниците на този виден българин, а родната му къща е запазена и до днес. Кара Танас е роден..

публикувано на 27.04.24 в 13:45

Архивът в Стара Загора получи снимки на старозагорската учителка, ушила знамето на клисурските въстаници

Разказът за старозагорската Райна Княгиня – учителката Зюмбюля Ппопстефанова, ушила знамето на въстаниците от Клисура в Априлското въстание, донесе нова информация за тази смела и отдадена на свободата българка.  Експертите в Държавен архив Стара..

публикувано на 27.04.24 в 13:25

Велоразходка и рисувателно събитие в съботния ден

Пролетта е вече тук с пълна сила и всичко наоколо е зелено и красиво. За да се насладим максимално на приказната природа, на която можем да се радваме в Стара Загора, Творчески колектив "На улицата" организира опознавателна велоразходка, подходяща за..

публикувано на 26.04.24 в 15:46

Започват 52-те литературни дни „Южна пролет“ в Хасково

С изложба, посветена на 145 години от рождението на Александър Паскалев започнаха Литературни дни „Южна пролет“. Експозицията е посветена и на 20 години от учредяването на наградата „Александър Паскалев“. Община Хасково връчва всяка година високото..

публикувано на 24.04.24 в 11:34

Илюстрациите в детските книги

"По дрехите посрещат, по ума изпращат" е казал мъдрият ни народ, но в контекста на най-книжният месец от годината, април, ще си позволя да интерпретирам с " По корицата посрещат, по съдържанието изпращат". А корицата, обикновено е украсена с илюстрация,..

публикувано на 23.04.24 в 16:30

Изложба в Чирпан събира снимки на абитуриенти от 70-те до 90-те години

Община Чирпан организира изложба със снимки на абитуриенти от 70-те, 80-те и 90-те години. До 10 май си събират всеки желаещ може да предостави фотографии, запечатали уникални моменти на някогашните зрелостници. Изложбата ще бъде открита на 24..

публикувано на 22.04.24 в 13:17

Старозагорка е ушила знамето на Клисура в Априлското въстание

Стара Загора може да се гордее с много имена, посветили себе си на Отечеството – дали живота си за свободата и подчинили дейността си на просперитета ни като народ. Днес, много от тези имена са забравени или останали незаслужено неизвестни за днешните..

публикувано на 20.04.24 в 08:00

Млади радиолюбители разработиха проект за независимо електрозахранване на комуникациите при бедствия и аварии

В Световния ден на радиолюбителя - 18.04, ще ви срещнем с инж. Георги Воденичаров, преподавател в Професионалната гимназия по електротехника и технологии "Г.С. Раковски" в Стара Загора  и Мариян Вълчанов, ученик от 11 клас. Инж...

публикувано на 18.04.24 в 09:35

80 години от "Черния Великден"

На днешния 17 април се навършват точно 80 години от най-жестоката бомбардировка над София по време на Втората Световна война.  На 17 април 1944 година,  по обед,  350 американски бомбардировачи, придружавани от изтребители „Тъндорболт“ и „Мустанг“,..

публикувано на 17.04.24 в 07:05

Чирпанлия представлява старозагорци при изработването на Търновската конституция

  В Деня на Българската конституция ще си припомним за един от онези избраници, които имат честта да представляват своя край и съграждани при изработването на основния закон за дейност на възродената българска държава след Руско-турската освободителна война..

публикувано на 16.04.24 в 07:55