Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спешна среща за бъдещето на въглищната индустрия в Раднево

2
ТЕЦ "Марица-изток" 2
Снимка: Таня Балабанова

Представители на регионалното и енергийното министерство ще направят работна среща със синдикатите и служителите в ТЕЦ "Марица-изток" 2 и "Мини Марица-изток" в Раднево утре. До визитата им се стигна след напрежението, което предизвика внесената на днешното правителствено заседание точка, която предвиждаше одобрение на териториалните планове за справедлив преход на Стара Загора, Кюстендил и Перник, която впоследствие беше изтеглена от дневния ред. 

В обръщение в социалните мрежи през деня синдикалният лидер Деян Дяков призова министър-председателя да извади от дневния ред точката и заплаши с блокади на пътища в страната. По думите му в новия вариант на документа е заложено до 2030 година въглищните мощности у нас да бъдат редуцирани до 1600 MW, до 2035-та да стигнат 1000 МW.  Не се очаква въглищните мощности да имат роля в енергийния микс след 2035 година.

Синдикалистът Наско Митев предупреди, че енергийната сигурност на страната е поставена на карта. 

Чуйте подробности в звуковия файл.

Междувременно министърът на финансите Асен Василев съобщи, че в петък на извънредно заседание на Министерския съвет ще бъдат обсъдени териториалните планове на трите въглищни региона, които трябва да бъдат изпратени на Европейската комисия до края на месеца. 

Галерия

Още от категорията

Съвременник на Холокоста навърши 100 г.

Аврам Исак Ниаго от Хасково, наричан с уважение от всички Бай Аврам, днес навърши 100 години. Той е преживял Втората световна война и си спомня за гоненията срещу евреите. А в Хасково е познат с това, че прави и продава шапки, Макар и на тази..

публикувано на 23.02.24 в 12:43
Хасково

В Хасково се проведе дискусия за развитието на региона

Дискусия с хасковската общественост на тема „Икономика и земеделие – фактори за развитието на южно-централния регион на България“ се проведе в областния град. Организатор е Стратегическият институт за национални политики и идеи.  "Избрахме точно..

публикувано на 23.02.24 в 12:20

Музеят на неолитните жилища светна с ново осветление

 Ново осветление и интерактивен екран с два филма за историята и живота преди новата ера в старозагорски регион ще посрещат посетителите на музея „Неолитни жилища“ в Стара Загора от днес. Подобрението на осветлението в изложбените зали, около сградата..

публикувано на 23.02.24 в 12:09

До 28 февруари работодателите подават справки за изплатени през 2023 г. доходи на физически лица

До 28 февруари предприятията и самоосигуряващите се лица, които са изплатили през 2023 г. доходи на физически лица, включително и от трудови правоотношения, са длъжни да представят по електронен път в НАП справки за платените суми. От миналата..

публикувано на 23.02.24 в 11:08
Владимир Иванов

Регион Стара Загора има ценово изражение на основните хранителни продукти в "златната среда"

Цените на основните хранителни стоки от потребителската кошница продължават да са под нивата от миналата година, тази седмица себестойността й е 108 лв., уточни за Радио Стара Загора Владимир Иванов, председател на ДКСБТ.  Почти без изменение са..

публикувано на 23.02.24 в 09:45

Временна комисия ще проучва дали е необходим Медицински център за рехабилитация и спортна медицина

Временна комисия в Общинския съвет ще проучва дали в Стара Загора има потребност от създаването на Медицински център за рехабилитация и спортна медицина. Идеята ще се реализира впоследствие, ако местните депутати приемат предложението на колегата..

публикувано на 23.02.24 в 09:43

Денков и Габриел на парламентарен контрол днес

Премиерът Николай Денков и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел ще отговарят на въпроси на депутати в рамките на парламентарния контрол, предвижда програмата на Народното събрание.  Пленарното заседание е насрочено за 9:00 часа, а..

публикувано на 23.02.24 в 08:20

Започна делото за блудство срещу британския пастор Даниел Хъл

Районен съд - Сливен даде ход на делото срещу британския пастор Даниел Хъл, обвинен в блудствени действия с малолетни и непълнолетни от квартал „Надежда“ в Сливен. Делото се гледа при закрити врата заради конфенденциалната информация и доказателствен..

публикувано на 23.02.24 в 06:23

Очаква ни топло време през деня

Атмосферното налягане ще продължи да се понижава и ще е по-ниско от средното за месеца. Днес облачността ще остане разкъсана, на много места до слънчево време. Повече облачност ще има над крайните южни райони, но само на отделни места там след обяд ще..

публикувано на 23.02.24 в 05:52

Експерти и бизнеса обсъждаха възможностите за по-добро икономическо развитие на Хасково

Дискусия с хасковската общественост на тема „Икономика и земеделие – фактори за развитието на южно-централния регион на България“ се проведе в областния град.  Организатор е Стратегическият институт за национални политики и идеи. Организаторите са..

публикувано на 22.02.24 в 17:21