Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Нощ на изкуствата 2023- Стара Загора

Показват антики, открити при спасителни разкопки около "водния проект" в Стара Загора

Най-представителните находки, открити открити при обновяването на ВиК инфраструктура в града , ще бъдат представени тази вечер в изложба с наслов „Археологически сезони 2022-2023. Спасителни разкопки – Реконструкция на ВиК мрежата в Стара Загора“. 

Експозицията се открива в рамките на „Нощ на изкуствата“, на IV-то експозиционно ниво в Регионален исторически музей под Липите.  

Посетителите ще могат да видят : бронзова „пиксида“ (антична кутия за бижута), стъклени и глинени съдове, накити, мраморни архитектурни елементи. Ще бъде експониран скелет с изкуствено издължен череп от Източния некропол на Августа Траяна. Могат да бъдат разгледани табла със снимки и информация за най-интересните археологически структури, разкрити при проучванията

През 2022 г. и 2023 г. започна извършването на археологически наблюдения и проучвания на територията на град Стара Загора, във връзка с изпълнение на мащабен проект „Изграждане на ВиК инфраструктура на обособена територия, обслужвана от „ВиК” ЕООД, гр. Стара Загора. Те обхващат изкопните работи по изпълнение на трасетата на водопроводите и канализацията в охранителните зони на Археологически резерват „Августа Траяна-Верея-Стара Загора“, както и в цялата останала част на града.

  В този период е извършено наблюдение на 131 обекта, по канализационната и 332 обекта, по водопроводната мрежа на гр. Стара Загора.  Канализационните трасета се полагат на дълбочина около и над 3,00 м, което съвпада с нивото на стерилния терен, който в различните част на града е с различна структура и характеристика. Водопроводните трасета се полагат на дълбочина между 1,60 м и 2,80 м, като не достигат нивото на стерилния терен. В голяма си част новите трасета дублират старите, като в този случай, не се откриват археологически структури, а само преотложени материали при старите изкопни работи – както съвременни, така и фрагменти от антична строителна керамика, мраморни архитектурни елементи и др. В няколко случая бе констатирано пълно разрушаване на антични зидове, крепостни стени и антични улици, при полагане на старите трасета, които сега се установяват само в профилите на изкопите. При полагането им в предишните години не са извършвани археологически наблюдения и проучвания.

При проведените наблюдения да констатирани: трасета на крепостни стени (в четири участъка); проучена е значителна част от Източния некропол и единични гробни съоръжения (в пет участъка); трасета на антични улици (в два участъка) и зидове (в два участъка), като във фондовете на музея постъпват над 500 предмета от различни епохи.


По публикацията работи: Дарина Колева

Още от категорията

Иван Милев, „Ахинора“, 1925 г.

В музей "Ахинора" ще разкажат за художника Иван Милев и неговите литературни опити

В музей „Ахинора“ в Казанлък в събота ще се проведе поредната лекция от платформата „Събота в Галерията“, а тази седмица темата е „За Иван Милев и неговите литературни опити“. Художникът, чийто образ е на банкнотата от пет лева е родом от Казанлък, а..

публикувано на 09.12.23 в 12:21

„Валкюра“ на Софийската опера закрива Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора

"Валкюра" на Рихард Вагнер е перлата в тетралогията "Пръстенът на нибелунга" . Премиерната продукция на Софийската опера ще е една от перлите в огърлицата на Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора. "Публиката ще види един нов..

обновено на 09.12.23 в 10:42

Не просто български, а старозагорски пробив зад Океана на детски писател

От следващата година американските деца и техните семейства ще могат да се запознаят с творчеството на детския писател Никола Райков. Това става възможно след като американска компания, базирана в Ню Джърси започва работа по издаването на последната..

публикувано на 08.12.23 в 13:56

„Всички дни ще се казват неделя“ с Добромир Банев, защото „В понеделник ще е късно“

“Всички дни ще се казват неделя“ е новата книга на Добромир Банев, един от най – обичаните и цитирани български поети. Книга, която се чете на един дъх. Неделята е време, което отделяме за човека до себе си или за любимите си занимания. Ден на..

публикувано на 08.12.23 в 12:57

Слънчеви страници с Оля и Александър Телалим

Тази вечер, в Художествена галерия "Руси Карабиберов", се откри изложбата "Слънчеви страници" на Александър Телалим и дъщеря му Оля. Над 40-ет са експонираните акварелни творби.  Първата среща на новозагорските ценители на изобразителното изкуство с..

публикувано на 07.12.23 в 18:41

Изложбата "Писма от степта" на Иван Милев - стихове, проза и акварел

В Казанлък в музей „Ахинора“ беше представена изложбата „Писма от степта“ на Иван Милев.  „Писма от степта" е художествен литературен опит в стихове и проза, създаден между 5 и 7 октомври 1917 г., когато Иван Милев е на Добруджанския фронт.  В..

публикувано на 07.12.23 в 16:16

Откриват изложбата „Своя пътека“ в Димитровград

Тази вечер в 17.30 ч. в димитровградската Художествена галерия „Петко Чурчулиев“ се открива изложбата „Своя пътека“. В нея са включени тридесетина произведения на творци, които творят, родени са или са живели в Димитровград.  „Изложбата..

публикувано на 07.12.23 в 14:09

Коледният дух завладява Сливен с втора премиера на Кукления театър

  Наближаващата Коледа е празник за всички, но най-нетърпеливи и най-много го очакват децата. С втората си премиера „Куклата на Мери“, актьорите от Държавен куклен театър Сливен ще ни отведат в къщата на Дядо Коледа в далечната Лапландия , където едно..

публикувано на 07.12.23 в 09:25

Започва второто голямо турне на балета на Държавна опера-Стара Загора

В продължение на месец и половина – от 5 декември 2023 до 15 януари 2024 година балетната трупа и оркестърът на Старозагорската опера ще представят в различни градове на Германия и Нидерландия общо 39 спектакъла на балетите „Лебедово езеро” /14/ и..

публикувано на 04.12.23 в 11:10

В кукления театър в Сливен ще търсят съкровището на Дядо Коледа

Когато търсиш съкровището на Дядо Коледа, попадаш в Лапландия, страната, в която срещаш мъдрия Елен и Кралицата на джуджетата!!!  Съществува ли Добрият старец и  какво е „Съкровището на дядо Коледа“? Винаги ли когато търсиш -  намираш?..

публикувано на 01.12.23 в 15:42