Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондация "Сийдър" помага на деца и младежи в неравностойно положение в Казанлък

Снимка: Фондация "Сийдър"

Фондация „Сийдър“ в Казанлък, ще продължи да обслужва уязвими деца и младежи за още 5 години, след като спечели конкурс за предоставяне на 4 социални услуги, съобщи Нели Бонева, управител на фондацията.

Това са три центъра за настаняване от семеен тип и едно защитено жилище, открити от общината през 2015 год.

Над 40 са потребителите на тези услуги в момента. Те са с различна степен на увреждане и потребности, поясни Нели Бонева и допълни:

"Целта на фондацията е да пресъздадем в най-голяма степен семейната среда, като помогнем на тези деца и младежи да изградят навици, които са им нужни в ежедневието, умения за самостоятелност, както и за вземане на решения." 

Трудотерапия, рехабилитация, арттерапия, развлекателни и социални занимания са част от дейностите, които фондацията предоставя на потребителите, настанени в тези центрове.  

През годините фондацията е подкрепила повече от 70 деца и младежи. 7 от децата са осиновени, 28 са завършили средно образование, а 3-ма от младежите продължават да учат във висши учебни заведения. Немалко са и реализиралите се успешно на трудовия пазар.

Цялото интервю на Нели Ангелова с Нели Бонева може да чуете в звуковия файл: 

  
По публикацията работи: Елена Балабанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Ямбол започва кампания за събиране на опасни битови отпадъци

Пролетна кампания за събиране на опасни битови отпадъци организира днес общината в Ямбол. В акцията няма да се приемат инфекциозна отпадъци и материали с неизвестен състав. Кампанията ще продължи от 10 до 16 часа на паркинга зад сградата на общинска..

публикувано на 30.05.24 в 08:39

Ученически благотворителен търг събра 2 000 лв за децата от центровете от семеен тип в Стара Загора

Първият благотворителен търг организиран от ученици от Профилираната природо-математическа гимназия "Гео Милев" в Стара Загора събра 2 000 лв от продажби на картини и дарения. Търгът се проведе в Градската художествена галерия под мотото "Картина за..

публикувано на 30.05.24 в 06:11

22 избирателни секции ще има в община Болярово

22 избирателни секции, от които една подвижна, ще бъдат разкрити на територията на община Болярово за предстоящите избори на 9 юни. Машинно ще се гласува в две от тях, съобщи кметът на Болярово Христо Христов.  По една избирателна секция ще има във..

публикувано на 29.05.24 в 16:46
Снимка : архив - община Стара Загора

Пето ОУ победи в пластмасовата надпревара със събрани 435 кг боклук в Стара Загора

Пето ОУ „Митьо Станев“ е победител от междуучилищната състезателна инициатива за събиране на отпадъци „Не цикли, а рециклирай! За по-чиста околна среда!“, която се проведе през целия май. Възпитаниците на основното училище са успели да..

публикувано на 29.05.24 в 16:08

За партиите представителството на ромите в структурите им е нежелано

В основата на проблемите пред ромската общност стоят образованието, инфраструктурата и безработицата.  Това заяви в студиото на Радио Стара Загора Ганчо Илиев, управител на „Свят без граници". В отговор на въпрос той каза, че не е срещнал партия или..

публикувано на 29.05.24 в 15:56

Ученици организират благотворителн търг за деца

Тази вечер в Градската художествена галерия  от 18 часа учениците от Природоматематическата гимназия „Гео Милев“  в Стара Загора организират благотворителен търг-изложба „Стара Загора в рамки“. Мотото на търга е "Картина за Вас, щастие за тях!". 12-те..

публикувано на 29.05.24 в 15:52

Колко нощувки има в тридневна екскурзия?

Тридневна екскурзия е причина за двудневни коментари. Става дума за условието на задача по математика за малките матури на четвъртокласниците. Една част от децата, родителите и техни преподаватели изразиха мнение, че условието е неточно, което..

публикувано на 29.05.24 в 15:40

В община Болярово започват работа по важни проекти

В община Болярово започва реализацията на важни инфраструктурни проекти, съобщи кметът Христо Христов.  Основен ремонт и саниране ще се извърши на 130-годишното читалище „Ана Маймункова“ в село Воден. „Договорът за читалището, което е най-старото в..

публикувано на 29.05.24 в 15:30
Снимка: ДКТ

Детската театрална школа на Кукления театър с премиера на „Питър Пан“

Детската театрална школа към Кукления театър на Стара Загора има премиера на 1 юни, Международния ден на детето.  Децата от школата ще представят пред малките и порастнали деца от публиката спектакъла ПИТЪР ПАН по Джеймс Матю Бари. Ръководителите на..

публикувано на 29.05.24 в 14:17

Тече процедура по кандидатстване за високотехнологични помощни средства

Общо 10 заявления са подадени към момента по проект „Предоставяне на помощни средства за лица с трайни увреждания“ по Националния план за възстановяване и устойчивост. Това съобщи Петя Чакърова, директорът на Регионална дирекция „Социално..

публикувано на 29.05.24 в 12:26