Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В деня на Стара Загора:

Малки художници оцветяват герба на Града на липите в Регионалния исторически музей

В Деня на Стара Загора – "жив град с темели, в кости побити",  разказваме истории за Града  – за миналото, за неговото "сега" и за неговото бъдеще.  

В дома на паметта на Стара Загора – Регионалния исторически музей, днес бе и ден за безплатни посещения. Но и не само – по обед там отвори врати ателие за малки художници. Задачата им бе да оцветят герба на Града на липите и на поетите. 

Малко след 10,30 часа в Регионалния исторически музей е шумно и интересно, и пълно с посетители – малки, големи и още по-големи започват вълнуваща обиколка от най-древното минало до наши дни.  Шестокласникът Константин от училище Кирил Христов тъкмо се е разходил из антична Стара Загора и сега чака чинно за асансьора - машина на времето, който ще го отведе в настоящето  - ателието за малки художници на четвърто експозиционно ниво в Музея. И докато пътуваме вече си говорим - впечатлен е от античната улица, от каруцата, от фигурите, които току-що е видял и които разкриват хилядолетна Стара Загора. Питам Константин как би довършил изречението "Стара Загора е...", а отговорът на момчето е светъл и топъл - "моят дом, моят град". 

Вече сме в ателието -  симпатични масички и столчета се заемат бързо от нетърпеливи художници. Чиято задача е да оцветят герба на Стара Загора.  жълто, червено и златно в Герба на Стара Загора не са случайни цветове, всеки един от тях означава нещо – червеното – животът, зеленото – възкрасението - защото Стара Загора е град, възкръсвал изпод пепелта подобно на птицата Феникс.  Жълтото в герба пък е символ на – надеждата и плодородието - защото Градът на липите е в сърцето на плодородната Тракиийска низина, защото житата тук стават високи половин човешки бой, защото плодовете се топят в устата, а зеленчуците са толкова вкусни....

Всъщност, освен цветовете, всеки един от символите в герба на Стара Загора има послание - житните класове, лъвицата майка, или назъбените крепостни зидове, казва,екскурзоводът Калина Карова,  която днес е и в ролята на ръководител на ателието.


 9-годишната Стефани от 11 Оосновно училище тъкмо оцветява лъва. Той е на герба на Стара Загора, защото е цар на животните. Той показва силата, а пък е майка с лъвче, защото показва закрилата, казва момиченцето. 

А повече чуйте в репортажа  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Със светлинно и огнено шоу откриват Тракийските празници в Казанлък

На 31 август (събота) от 19:30 часа ще бъде поставено началото на тазгодишните Празници в долината на тракийските царе. Откриването ще се състои в парк "Тюлбе" , край Казанлъшката тракийска гробница. Откриването ще започне с връчването от кмета..

публикувано на 28.08.24 в 15:53

Продължават да излизат ценни находки от археологическите разкопки в Тополовградско

Още златни накити излизат наяве от гроба на тракийския войн - аристократ, разкрит при спасителни разкопки  в землището на тополовградското село Капитан Петко войвода. Масивна златна гривна е поредното откритие на археолозите, които са..

публикувано на 27.08.24 в 10:27

Навършват се 90 години от откриването на Паметника на свободата

На 26 август се навършват 90 години от тържественото откриване и освещаване на Паметника на свободата на връх Свети Никола. Монументът е открит от цар Борис Трети, а събитието е тържествен момент и за старозагорци, разказва Райна Антонова от..

публикувано на 26.08.24 в 10:01
Снимката е илюстративна

На къмпинг: да се събуждаш с птичките и да заспиваш с щурците

Нараства интересът към къмпингуването като начин на лятна почивка, трайно най-предпочитани са къмпингите в района на Созопол. Това каза за Радио Стара Загора Николай Неков – създател и управител на онлайн платформата Каравани.бг. Повече от..

обновено на 25.08.24 в 10:45

Авиомоделисти мерят умения и сили в два турнира в небето над Шабла

От 29 август до 1 септември в небето над Шабла авиомоделисти от цяла България и от чужбина в ще демонстритат с кордови  модели   умения във въздушен бой или във въздушен бой и акробатични изпълнения  в два етапа от състезанията за Световната купа по..

публикувано на 24.08.24 в 13:09

"Лято в библиотеката" с нови изненади

Библиотека „Родина” в Стара Загора  продължава традиционната си лятна програма за работа с деца и в последната седмица на август. Програма 26.08.2024 – 30.08.2024 26 август (понеделник) Програма „При нас е весело” :..

публикувано на 22.08.24 в 14:36

Теодора Велева: Надявам се да достигна до голямата публика

Теодора Велева е първата победителка в дебютното издание на конкурса "Бургас и морето за млади изпълнители". Фестивалът за младежи е новия формат, очаровал публика и жури, като своеобразно продължение на легендарния „Бургас и морето“.  В интервю..

публикувано на 21.08.24 в 16:08

Подреден дом, подреден живот - методът КонМари

Подредбата на дома не е просто начин да организираме вещите си, но и средство за постигане на вътрешен баланс и хармония в живота. Методът КонМари, разработен от японската консултантка Мари Кондо, предлага подход към подреждането, който може да..

публикувано на 21.08.24 в 15:16

Православната църква почита паметта на Свети Андрей Стратилат, както и на тримата Газки мъченици – Тимотей, Агапий и Текла

На 19 август православната църква почита паметта на Свети Андрей Стратилат, както и на тримата Газки мъченици – Тимотей, Агапий и Текла. Свети Андрей Стратилат живял през 3 век и бил римски военачалник при император Максимиан. Той не приел веднага..

публикувано на 19.08.24 в 07:52

Как се правят модели на самолети - на гости при авиомоделиста Румен Тончев

Как се правят модели на самолети? А колко време е необходимо, за да направиш такъв модел? И защо горната и долната част на макета са оцветени в различни цветове - отговори на тези и на още много други въпроси, свързани с авиомоделизма може да ви даде..

публикувано на 15.08.24 в 17:12