Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ямбол и село Бояджик отбелязват 120 години от рождението на Джон Атанасов

2
Снимка: интернет

По традиция всяка първа седмица на октомври Община Тунджа и с. Бояджик отбелязват рождението на бащата на компютъра Джон Атанасов. Традиционно се организират поклонение пред паметника на откривателя в родното село на баща му Иван Атанасов - Бояджик, крос на името на учения, кръгла маса и състезания по информационни технологии.

Джон Атанасов е роден на 4 октомври в семейството на Иван и Айва Атанасови в щата Ню Йорк, САЩ. Баща му Иван Атанасов е роден през бунтовната 1876 г. и по чудо оцелява. На 13 години, през 1889 г. заминава за Америка, където на бял свят се появява синът му Джон през 1903 г.

Вчера рождената дата на учения бе почетена от ръководството на община Тунджа, Научно-техническите съюзи в Ямбол, основното училище и читалището в с. Бояджик и РУО пред паметника му в центъра на селото и пред мястото, където е била родната къща на бащата Иван Атанасов.

 Днес се провежда Кръгла маса на тема "От Джон Атанасов до информационния век" с модератор проф. Драгомир Добруджалиев. 

 Утре в 9:30 ще бъде даден стартът на кроса в памет на Джон Атанасов, а от 13:30 ч. в Дома на техниката започва 19-тото състезание по информационни технологии "Джон Атанасов - баща на компютъра".

 Първият паметник на учения е орелефа по инициатива на НТС -Ямбол, открит на фасадата на Дома на техниката в Ямбол. От тази година домът носи името на Джон Атанасов.

"През 2003 г. със съдействието на община Тунджа, спомоществувателството на инж. Стоян Проданов и на НТС е издигнат паметник на гениалния учен в родното село на бащата Иван Атанасов и е поставен паметен знак на мястото, където е била бащината му къща", сподели за Радио Стара Загора секретарят на УС на НТС-Ямбол Милен Михайлов.

Милен Михайлов разказа накратко пътят до разработването на първата електронна цифрова сметачна машина от гениалния Джон Атанасов. Завършил аспирантура по математика през 1926 г., младият учен създава и избистря концепцията си за машината от 1936 до 1938 г.  "През следващите три години в колежа в Айова със сътрудника му Клифърт Бери създават първата електронна цифрова изчислителна машина. В много отношения тя е първата - с първото приложение на двоичната система в електронна машина, използва първата регенеративна памет, работи с  първите логични схеми, използвани и до днес", обяснява Михайлов. 

През 1970 г. акад. Благовест Сендов "го открива за България и света като произход". Влиза във връзка с него и го кани у нас. Ученият идва със съпругата си в Ямбол и посещава с. Бояджик. Джон Атанасов е удостоен с орден "Кирил и Методий" първа степен. 

През 1973 г. след съдебен процес е признат приноса на гениалния учен за първия цифров електронен компютър АВС  или "Атанасов - Бери - компютър", което на практика признава, че това е първата цифрова машина / компютър/  в света.

През 1983 г. идва отново в България и посещава родното място на своя баща, обявен е за почетен гражданин на Ямбол и е награден с орден "Народна република България" - Първа степен. 

През 1990 г. получава държавната награда на САЩ за технологии. В приветствието си към Джон Атанасов президентът Джордж Буш - старши подчертава българският му произход. Този факт е още едно голямо признание за изобретението на големия учен, с български произход.


По публикацията работи: Кристина Русева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Назначиха нови заместник областни управители

Петко Карагитлиев и Левент Палов са новите заместник областни управители, става ясно от сайта на Областната администрация на Стара Загора. Назначението им идва след като вчера Министерският съвет освободи Ива Радева /ПП-ДБ/ като областен управител и постави..

публикувано на 04.07.24 в 18:17

Министър Галин Цоков откри Център за иновативни образователни технологии в Стара Загора

Над 8 хиляди бъдещи и настоящи учители ще се обучат в следващите 5 години в Центъра за иновативни образователни технологии на Тракийския университет. Това стана ясно по време на откриването му от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков...

публикувано на 04.07.24 в 17:19

Община Стара Загора награди първенците от финалния национален етап на Ученически игри 2023/2024 г.

Учениците, завърнали се с първи места от финалния национален етап на Ученически игри 2023/2024 г., бяха наградени на официална церемония днес в общинската зала „П. Р. Славейков“. „Наистина съм с огромно вълнение тук, за да ви наградя, за това, че..

публикувано на 04.07.24 в 16:26

Над 10 нови автомобила очаква да получи полицията в Ямбол

 Над 10 нови автомобила очаква да получи Регионалната дирекция на МВР в Ямбол, повечето от тях са предназначени за „Пътната полиция", информира кореспондентът ни Даниела Костова. Автомобилният парк на дирекцията се нуждае от цялостна подмяна,..

публикувано на 04.07.24 в 15:50

Министерски награди за трима сливенски полицаи

 106 полицаи и служители от Областната дирекция на МВР – Сливен бяха отличени по случай по случай професионалния празник и 145 години от създаването на министерство на вътрешните работи. Наградите са от министъра на вътрешните работи, главния..

публикувано на 04.07.24 в 15:48

Увеличават се осиновяванията от общинския приют за кучета в Казанлък

Увеличават се желаещите да осиновят животни от общинския приют за безстопанствени кучета в Казанлък, като за последните три месеца 35 четириноги са намерили нов дом, съобщават от община Казанлък. Освен задоволителната бройка задомени кучета,..

публикувано на 04.07.24 в 15:36

Боклуци и автомобилни гуми горят край старозагорското село Яздач

Горят отпадъци край старозагорското село Яздач, сред тях и автомобилни гуми, от които излиза черен дим. Сигнал за огъня е подаден около 14:20 часа, съобщиха за Радио Стара Загора от пожарната.  Изпратени са два екипа огнеборци - един от Чирпан и един от..

публикувано на 04.07.24 в 14:44

Тракийски университет организира безплатен скрининг на българите в Албания

Преподаватели и студенти от Медицинския колеж към Тракийския университет- Стара Загора извършиха първи по рода си безплатен скрининг сред българската общност в Албания. Инициативата се проведе на 29 и 30 юни, когато излязоха и резултатите от..

публикувано на 04.07.24 в 12:34

Старозагорка даде над 5000 лв. на телефонни измамници

С над 5000 лв. се раздели старозагорка след като стана жертва на телефонна измама.  На 03.07.2024 г. в Първо РУ - Стара Загора се е явила 65-годишна жена от гр. Стара Загора, която заявила, че на 02.07.2024 г. е получила обаждане по интернет приложение..

публикувано на 04.07.24 в 12:06

Двама в болница след скандал в Паничерево

На 03.07.2024 г., в 15:10 ч., в РУ - Казанлък е получено съобщение от ФСМП - Гурково за приети две лица с порезни рани.  На място е установено, че в с. Паничерево, общ. Гурково, след възникнал скандал, 51-годишен мъж е нанесъл порезна рана в областта..

публикувано на 04.07.24 в 11:47