Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Знаеш ли какво дишаш?" - национална кампания за по-чист въздух в училище

Националната кампания "Знаеш ли какво дишаш?" поставя пред общствеността въпроса за качеството на въздух в затворените помещения, които обитаваме през голяма част от времето си. Независимо дали става въпрос за офиса, дома ни, детската градина, класната стая, университет, или обществена сграда, всички ние сме поставени пред риск от дишането на застоял въздух. 

Един от основните показатели дали дадено помещение е добре проветрено, е нивото на въглероден диоксид. Неговите високи стойности могат да доведат до прояви на главоболие, трудна концентрация, раздразнителност, отпадналост. 

"При децата едни високи нива на въглероден диоксид имат отношение не само към тяхното добро представяне в учебния процес, но и  нарушено развитие на когнитивните им способности в дългосрочен план. Ето затова нашата кампания цели да привлече вниманието на все повече хора към този проблем, който често се неглижира, дори не се осъзнава от нас, възрастните" - уточнява инициатора на кампанията, Христо Атанасов.

Изследвания в затворените помещения сочат, че замърсяването на въздуха в тях е между 5 и 7 пъти по-голямо от това отвън. За последните шест месеца в кампанията са се включили близо 30 училища и детски градини в страната, и в тях са монтирани сензори за измерване в реално време на на нивата на въглероден диоксид, температура и влажност. 

Още по темата, чуйте в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

платена публикация
Как да поддържаме здравословното си състояние през лятото с мултивитамини и пробиотици

Лятото е сезон на слънце, пътувания и забавления на открито. Въпреки това, топлото време и промяната в ежедневието могат да поставят предизвикателства пред нашето здраве. Поддържането на доброто здраве през лятото изисква подходящо хранене и грижа за..

публикувано на 11.07.24 в 18:33

Защо киселото мляко не се разваля?

Годността на киселото мляко в миналото е била само 3 дни, а в момента е цели 3 седмици. Този факт има своето научно обяснение. В момента производството се осъществява с много модерни технологии, които изключват наличието на микроорганизми,..

публикувано на 06.07.24 в 13:04

Над 10 аптеки в Казанлък спряха работа за два часа в знак на протест

Над 10 аптеки в Казанлък прекратиха работа за 2 часа в знак на протест.   Собственици  и фармацевти се обявиха срещу готвеното изменение на Наредба 4 на здравното министерство за условията и реда на предписване на отпускане на лекарствени..

публикувано на 03.07.24 в 16:22

Как да се справим със сексуалните си проблеми

Сред основните сексуални проблеми на българите е липсата на диалог между партньорите. Те се притесняват да споделят желанията и любовните си фантазии от страх да не бъдат отхвърлени. Това заяви в здравното предаване на Радио Стара Загора „Часът на..

публикувано на 29.06.24 в 12:05

Изпитанията пред децата на разделени родители

Една от най-честите трудности при грижата за деца от различни бракове на родителите е, че детето отказва да бъде възпитавано от възрастния, който не му е роден баща или майка. Това коментира в здравното предаване на Радио Стара Загора „Часът на..

публикувано на 22.06.24 в 12:05

Д-р Елена Стайкова е новият председател на РК на БЛС

Микробиологът д-р Елена Стайкова е новият председател на Районната колегия на Български лекарски съюз в Стара Загора. Тя получава подкрепата на огромната част от своите колеги. Отчетно-изборното събрание се проведе с много голям кворум като..

публикувано на 15.06.24 в 12:05

8 % от болните с анорексия умират

Анорексията е сложно хранително разстройство, което се характеризира със силен страх от наддаване на тегло. Разбирането на причините и симптомите на анорексията е от съществено значение за ефективно справяне и лечение на това състояние. 8..

публикувано на 08.06.24 в 12:48

Започват профилактични прегледи за рак на гърдата

Ротари клуб София продължава своята кампания „С теб сме“, която е насочен към профилактика на рака на гърдата в малките населени места. Този път във фокуса на ротарианците са областите Хасково, Кърджали, Ямбол, Сливен и Бургас. Това съобщи в..

публикувано на 01.06.24 в 12:05

В казанлъшката Поликлиника ще се състои втората среща от новата инициатива на здравното заведение - Училище за родители

На 31-ви май в казанлъшката Поликлиника ще се състои втората среща от новата инициатива на здравното заведение - Училище за родители. Темата ще бъде свързана с най-честите инфекции през пролетно-летния период. Занятията ще продължат два часа - от..

публикувано на 31.05.24 в 08:05

Ремонтът в АГ клиниката ще приключи до лятото

Ремонтът в АГ клиниката в УМБАЛ „Проф. Киркович“ ще приключи до лятото. Така гинекологичният сектор ще разполага със самостоятелен етаж, повече пространство и удобства за пациентите. Това съобщи в здравното предаване на Радио Стара Загора „Часът..

публикувано на 25.05.24 в 12:05