Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пръскат срещу борова процесионка на Аязмото

| обновено на 18.10.23 в 12:32

Извършва се еднократна наземна ДДД обработка, като част от комплексен пест мениджмънт срещу борова процесионка на територията на парк „Митрополит Методий Кусев" (Аязмото) в Стара Загора. Дейностите ще продължат до края на седмицата. За това съобщи началникът на отдел „Озеленяване и комунални дейности“ в Община Стара Загора Николай Стоев. 

Бариерна аерозолна обработка вече е приложена по обходни маршрути в парка по прикачената схема. Тя бе осъществена в периода 11 – 15 октомври. Важно е да се вземат предвид поставените временни ограничения за преминаване на гражданите, избрали Аязмото за разходка и отмора, апелира Николай Стоев. 

В звуковия файл чуйте подробностите.


През първите дни на месеца, върху 3 800 дка борови гори в ТП „Държавно горско стопанство - Стара Загора", включващи и 214 дка общински гори, се извършиха последните за годината въздушни пръскания срещу боровата процесионка. Лесозащитното мероприятие бе съобразено с развитието и биологията на вида.

Борова процесионка (Thaumetopoea pityocampa) е вид молец от семейство Thaumetopoeidae, разред Пеперуди "Thaumetopoea Pityocampa Schiff". Гъсениците от този вид притежават хиляди мънички косъмчета, покриващи тялото им, които съдържат дразнещ протеин, наречен тауметопоеин. При евентуален контакт на власинките от гъсениците с кожа и лигавица, може да се появи болезнено дразнене, а в редки случай алергични реакции (уртикария). Относно потенциално увеличение на популацията на вредителя в региона на Стара Загора, се предприемат навременни мерки. Изготвено е картографиране на засегнатите райони и схематизирането на най-често използваните от населението и всички останали проходими маршрути. Поведението на вредителя изисква и решения, позволяващи ограничаване на миграцията му. Необходимо е да се извършват наземни обработки на терените с биоциди. 


По публикацията работи: Тошка Събева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Катастрофа с ранени край Стара Загора

Трима души пострадаха при катастрофа между два автомобила на пътя между старозагорските села Ястребово и Бъдеще, съобщават от пресцентъра на полицията. Сигналът е получен в 17 часа. Ранени са водачът на единия автомобил и спътниците му - жена и дете,..

публикувано на 02.08.24 в 18:00

Въвеждат временна организация на движението в Стара Загора

За периода  от 05.08.2024г. до 01.09.2024г.   в Стара Загора ще бъде спряно движението на личен, договориран  и обществен транспорт и на МПС , извършващи транспорт за собствена сметка, по бул. „Цар Симеон Велики“ в отсечката от бул. „Свети Патриарх..

публикувано на 02.08.24 в 17:37

Локализиран е пожарът край Ракитница, пътят е отворен за движение

Пожарът край Старозагорското село Ракитница е локализиран, няма опасност за населените места. Това съобщи за Радио Стара Загора старши инспектор Михаил Михов от Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Стара Загора.  Сигналът..

публикувано на 02.08.24 в 17:01

Катастрофа затруднява движението по магистрала "Тракия" при 163 км

Временно движението по автомагистрала "Тракия“ при км 163, в посока София, се осъществява в една лента поради катастрофа, информират от Агенция "Пътна инфраструктура". Ограничено е преминаването по активната и аварийната лента. Трафикът се осъществява в..

публикувано на 02.08.24 в 16:50

Заради пожар е ограничено движението по пътя Стара Загора - Ракитница

Движението по пътя Стара Загора – Ракитница е ограничено поради задимяване причинено от пожар в района, информират от областно пътно управление – Стара Загора.

публикувано на 02.08.24 в 16:35
Снимка: община Стара Загора

Променя се маршрутът на автобусните линии в Стара Загора заради ремонти

21 автобусни линии в община Стара Загора ще се изпълняват с променен маршрут във времевия отрязък от 5 август 2024 г. до 1 септември 2024 г. Причината е, за да се осигури безопасното организиране и изпълнение на строително-ремонтните дейности по..

публикувано на 02.08.24 в 16:31
Стара Загора

11 сгради в Стара Загора са одобрени за саниране

11 жилищни сгради в община Стара Загора са одобрени за саниране в рамките на Националния план за възстановяване и устойчивост, информират от областния информационен център. По една одобрена сграда имат и в общините Казанлък и Чирпан. Общо..

публикувано на 02.08.24 в 15:55

Творческата лаборатория „Без корени“ е първият реализиран проект на Програма „Култура“

Творческата лаборатория „Без корени“ е първият реализиран проект на новата програма „Култура“ на Община Стара Загора, съобщи Милена Желева, ресорният зам.-кмет на Община Стара Загора. Тя поздрави екипа на кукления театър и добави, че проектът е бил..

публикувано на 02.08.24 в 15:23

Многократно са се увеличили болните от салмонелоза в Ямболско

Броят на заболелите от салмонелоза в Ямболска област е многократно по - голям в сравнение с миналата година, отчитат от Регионалната здравна инспекция.  С инфекцията от началото на годината са регистрирани 22 – заразени. За сравнение миналата година за..

публикувано на 02.08.24 в 14:22
Снимка: Старозагорска митрополия

Митрополит Киприан ще отслужи св. Литургия в Потопената църква край яз. „Жребчево"

На 3 август (събота) в 9:00 часа, за шеста поредна година, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ще отслужи Божествена св. Литургия в Потопената църква край яз. „Жребчево", съобщават от Старозагорската митрополия. Потопената църква..

публикувано на 02.08.24 в 14:18