Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Стара Загора ще се проведе II-ри Национален Конгрес на рядкото заболяване “Периневрални кисти на Тарлов”

Моника Маринова, гост в сутрешния блок на Радио Стара Загора "Репортер"

В Стара Загора на 27 и 28 октомври ще се проведе II-ри Национален Конгрес на рядкото заболяване “Периневрални кисти на Тарлов”. Организатор на Конгреса е Сдружение на Тарловите пациенти в България – Лечение без граници. 

Целта на Конгреса е популяризиране на заболяването “Периневрални кисти на Тарлов” и подпомагане живота на хората, страдащи от него, като тази година акцентът ще бъде обмяна на опит на медицински лица и студенти по медицина. Това каза за Радио Стара Загора Моника Маринова председател на Сдружението и уточни, че участие ще вземат 17 лектори – специалисти в областта на заболяването не само от България, а и от Германия и САЩ. 

На конгреса ще се представят и обсъждат и други редки заболявания.

Регистрация за медицински лица и студенти по медицина е безплатна, като е възможна до 17-ти октомври.


Цялото интервю с Моника Маринова може да чуете в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над 2 млн. лв. ще са необходими за възстановяване на най-пострадалите домове във Воден и Крайново

Над два милиона лева ще са необходими за възстановяване домовете на най- тежко пострадалите при пожарите в боляровските села Воден и Крайново. Общинските съветници и кметът на крайграничната община дариха месечните си възнаграждения за възстановяване след..

публикувано на 27.07.24 в 13:46

Моторист и спътничката му загинаха при катастрофа на AM „Тракия”

60-годишен моторист и 58-годишната му спътница са загинали при пътнотранспортно произшествие на автомагистрала  „Тракия“, съобщиха от МВР. Инцидентът е станал на територията на област Стара Загора, на 179-ти км, в платното в посока Бургас. Сигналът на..

публикувано на 27.07.24 в 13:17

Призиви от Бузлуджа: Да се обединим

Социалисти от цялата страна се събраха на историческата поляна под връх Бузлуджа за традиционния Национален събор на левицата, където БСП отбелязва 133 години организирано социалистическо движение у нас. Знакови фигури от лявото пространство и хиляди..

публикувано на 27.07.24 в 12:14

БСП провежда традиционния си събор на Бузлуджа

133 години организирано социалистическо движение ще отбележи в събота БСП на историческата поляна под връх Бузлуджа. До тук записаните социалисти, които са заявили желание да се включат в събитието надхвърлят в пъти заявките от предходни години. 15..

обновено на 27.07.24 в 08:37

Над 5 хиляди участници очакват на мотосъбора на Старозагорските бани

За поредна година клуб „Волните ездачи“ организират национален мотосъбор край езерото на Старозагорски минерални бани. Събитието започва в петък и ще продължи до неделя. Ще се проведе и традиционния поход на мотористите от Стара Загора до..

обновено на 27.07.24 в 08:31

Базар "От деца за деца" очаква старозагорци

Деца на различна възраст ще могат да продадат, разменят или дарят свои вещи. Идеята е чрез игра и общувайки, подрстващите да се освободят от ненужните вече за тях неща. По този начин се формират и развиват предприемачески качества. Всеки може да донесе..

публикувано на 27.07.24 в 08:00

Прогноза за времето

Времето днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над Източна България ще се развива купеста облачност, но валежи са малко вероятни. Ще духа слаб, в Източна България умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще бъдат между 28° и 33°...

публикувано на 27.07.24 в 07:00

Левите сили тръгват към Бузлуджа обединени

Над 300 души, представители на 15 политически сили, подписаха в Стара Загора и дадоха начало на сформирането на т.нар. "широк ляв фронт". Документът, наречен "Обръщение към народа", ще бъде представен и на традиционния събор на социалистите на Бузлуджа..

публикувано на 26.07.24 в 17:33
Борислав Гуцанов

От БСП допускат, че е имало политически натиск върху конституционните съдии

Решението на Конституционния съд за отмяна на промените в основния закон в частта за съдебната реформа беше очаквано.  От БСП отдавна бяхме категорично против това лековато пипане на Конституция. Това заяви в Стара Загора..

публикувано на 26.07.24 в 16:11
Антон Шиков, пред на Общински съвет - Ямбол

Общинските съветници в Ямбол даряват месечните си възнаграждения на пострадалите от Воден и Крайново

Общинските съветници в Ямбол гласуваха месечното им възнаграждение да бъде дарено на най - тежко пострадалите при пожара в селата Воден и Крайново.  Сумата от 45 хил.лева ще е насочена към хората останали без дом, уточни председателят на общинския съвет..

публикувано на 26.07.24 в 16:01