Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Стара Загора ще се проведе II-ри Национален Конгрес на рядкото заболяване “Периневрални кисти на Тарлов”

Моника Маринова, гост в сутрешния блок на Радио Стара Загора "Репортер"

В Стара Загора на 27 и 28 октомври ще се проведе II-ри Национален Конгрес на рядкото заболяване “Периневрални кисти на Тарлов”. Организатор на Конгреса е Сдружение на Тарловите пациенти в България – Лечение без граници. 

Целта на Конгреса е популяризиране на заболяването “Периневрални кисти на Тарлов” и подпомагане живота на хората, страдащи от него, като тази година акцентът ще бъде обмяна на опит на медицински лица и студенти по медицина. Това каза за Радио Стара Загора Моника Маринова председател на Сдружението и уточни, че участие ще вземат 17 лектори – специалисти в областта на заболяването не само от България, а и от Германия и САЩ. 

На конгреса ще се представят и обсъждат и други редки заболявания.

Регистрация за медицински лица и студенти по медицина е безплатна, като е възможна до 17-ти октомври.


Цялото интервю с Моника Маринова може да чуете в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:

Още от категорията

Експерти и бизнеса обсъждаха възможностите за по-добро икономическо развитие на Хасково

Дискусия с хасковската общественост на тема „Икономика и земеделие – фактори за развитието на южно-централния регион на България“ се проведе в областния град.  Организатор е Стратегическият институт за национални политики и идеи. Организаторите са..

публикувано на 22.02.24 в 17:21

Започна приемът на заявления за участие в математическите състезания в ППМГ "Гео Милев"

От днес започва приемът на заявленията за пролетните математически състезания, които са част от балообразуването за прием след четвърти клас. Това съобщи Галина Тонева, зам.-директорът на Природоматематическата гимназия „Гео Милев“ в Стара Загора...

публикувано на 22.02.24 в 17:03

Старозагорски Зумба инструктори се включват в глобална инициатива за борба с рака на гърдата

Party in Pink Zumbathon е глобално движение за набиране на средства за борба с рака на гърдата. Програмата Зумба фитнес се корени в Колумбия и има за цел да насърчи хората да спортуват, да се движат, да мислят позитивно, с това върви и добротворството..

публикувано на 22.02.24 в 16:59

Прокуратурата ще протестира решението на съда от днес по делото за катастрофата в Бузовград

Окръжната прокуратура в Стара Загора ще протестира решението на съда от днес да прекрати делото срещу 57 годишния Димитър Косев, обвинен в причиняването на смърт по непредпазливост при катастрофата при която загина 14 годишния Иван Седмаков от..

публикувано на 22.02.24 в 16:39

Полицията в Ямбол със засилени проверки срещу гонки

Засилен контрол и проверки в участъците, в които се провеждат нощни гонки с автомобили, започва Пътната полиция в Ямбол. Предстои специализирана операция и  срещу водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол и наркотици. Подробности от..

публикувано на 22.02.24 в 16:33

Шест училища в община Стара Загора ще бъдат с обновени спортни площадки и дворни пространства по програма на МОН

Шест училища в община Стара Загора ще бъдат с обновени спортни площадки и дворни пространства. Финансирането е по програма на Министерството на образованието и науката за Изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавните и..

публикувано на 22.02.24 в 14:32

Благотворителен концерт за Амая тази вечер в Казанлък

Благотворителен концерт в подкрепа на едногодишната Амая, която спешно се нуждае от ново сърчице и трябва да пътува до Индия, за да може да живее, ще се проведе тази вечер в Казанлък. Инициатори на събитието са учители от Града на розите,  колеги на..

публикувано на 22.02.24 в 13:13

Пейка с послание в Стара Загора: Хората с редки болести не са невидими

Често наричаме хората с редки заболявания невидими . Те остават такива за обществото, институциите и специалистите. За тях се говори малко или недостатъчно, но те заявяват за себе си и за своите очаквания за промени , които да доведат до достоен..

публикувано на 22.02.24 в 13:08
СНИМКА: Теодора Седмакова държи снимка на сина си

Съдът прекрати делото срещу мъжа, който блъсна и уби 14-годишно момче в казанлъшкото село Бузовград

Делото срещу 57-годишния Димитър Косев, обвинен в причиняването на смърт по непредпазливост на 14-годишния Иван Седмаков, бе прекратено и върнато на прокуратурата. Причините са процесуални нарушения и противоречия в обвинителния акт. Година и..

публикувано на 22.02.24 в 12:39
Предавател на Радио Стара Загора на връх Аида

Авариен ремонт на УКВ предавател на Радио Стара Загора

Днес 22.02.2024 год. четвъртък, ултракъсовълновият предавател на Радио Стара Загора за района на гр.Хасково с честота 94,4 МHz ще има прекъсване на излъчването от 11.00 до 17.00 часа, поради авариен ремонт на антенно-фидерната система.  Може да слушате..

публикувано на 22.02.24 в 11:00