Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВОП-Сливен с обвинение срещу пилота на разбилия се през 2022г. СУ-25

Български СУ-25 в Безмер
Снимка: Уикипедия

Военно-окръжна прокуратура-Сливен внесе в съда обвинителен акт за разбилият се самолет на летище Безмер миналата година. Обвиняем поделото е пилотът на самолета, полк. Пейо Дончев. Инцидентът стана на 28 септември по време на бойно упражнениеза полет и кацане в двойка. 

Пилотът на самолета е обвинен, че при изпълнение на упражнението като втори самолет е нарушил конкретни правила по техниката на пилотиране и навлязъл в образуваната от самолета на водача вихрова въздушна спътна следа. Ръководителят на Военно окръжна прокуратура – Сливен полк. Христо Тинев обяви, че според множество експертизи пилотът е виновен и прокуратурата поддържа тази теза.

"Ние смятаме, че той е виновен и за това е повдигнато обвинението срещу него. Тепърва предстоят всички останали последствия, ако има такива, разбира се", посочи Тинев.

Според експертите при извършеното нарушение полетната ситуация за части от секундата е прераснала от сложна в аварийна и самолетът е започнал неконтролируемо снижение. Полк. Тинев поясни какво наказание предвижда закона, според повдигнатите обвинения.

"До една година лишаване от свобода или пробация тъй като се касае само за нанесени имуществени вреди."

Нанесените на Военно-въздушните сили материални щети са за над пет милиона лева. В хода на разследването са събрани множество доказателства и извършени огледи на местопроизшествието, изготвени са експертизи с участие на авиоексперти и други специалисти по военна техника, разпитани са повече от 25 свидетели и др. Предстои делото да бъде насрочено във Военния съд-Сливен.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Болярово партиите се разбраха за съставите на секционните комисии

В конструктивен диалог преминаха консултациите с парламентарно представените партии и коалиции за разпределението на местата в секционните избирателни секции на територията на община Болярово. Те бяха водени от заместник-кмета Нина Терзиева. Присъстващите..

публикувано на 30.04.24 в 14:05

ДИПКУ предоставя платформа за работа с деца и ученици с ХАДВ

Платформа дава възможност на учители и родители да повишат знанията и уменията си  за работа, както  и информираността си  с деца със симптоми на Синдром на хиперактивност и дефицит на вниманието(ХАДВ). Тя е разработена в резултат от реализиран..

публикувано на 30.04.24 в 14:00

Кольо Кавръков и Мая Иванова с нова експедиция към Хималаите

На пътешествие към базовия лагер на осемхиледния връх Анапурна в Хималаите се отправят председателя на Турситическо дружество „Еделвайс“ Павел баня Кольо Кавръков и партньорката му във високопланинските изкачвания Мая Иванова. Това ще е третото..

публикувано на 30.04.24 в 13:53

Искат областият управител на Хасково да спре решение за фотоволтаичен парк

Областният управител на Хасково да спре решението на общинския съвет, което касае изграждането на фотоволтаичен парк край селата Книжовник и Долно Воиводино. За това призоваха днес от групата на  „Спаси Хасково“, които смятат, че сделката е..

публикувано на 30.04.24 в 12:53
Парк

Оргинизират туристически поход на 1 май в Стара Загора

Еднодневен туристически поход под надслов „Животът изисква движение“ организират на 1 май от Регионална здравна инспекция – Стара Загора, в партньорство с Туристическо дружество „Сърнена гора“ и Образователен и туристически център „Кукуряк“...

публикувано на 30.04.24 в 11:39

На 11 май награждават талантливите млади математици на Стара Загора

Талантливите млади математици ще бъдат отличени в Стара Загора на церемония в Стара Загора. Награждаването се организира за поредна година в навечерието на 24 май от фондация „Математика без граници“ и бивши ученици от Средношколския център по..

публикувано на 30.04.24 в 10:17

Подменят водопроводите в николаевското село Едрево

Два проекта на стойност над 3 млн. и 77 хил. лв. ще се реализират в едно от селата на община Николаево - Едрево, по Инвестиционната програма, одобрена със Закона за държавния бюджет. Проектите са за реконструкция на външен водопровод и на вътрешна..

публикувано на 30.04.24 в 09:29

Изграждат асансьор за хора с увреждания в сградата на Община Павел баня

Асансьор за хора с увреждания ще бъде изграден към сградата на Общинска администрация – Павел баня. Това съобщи кметът Иса Бесоолу. Съоръжението ще се реализира по проект „Красива България”, по който Общината кандидатства преди време. Ще бъдат..

публикувано на 30.04.24 в 09:25

Старозагорче е първо в поетичен конкурс на българското училище в Париж

12-годишната Мария-Роза Мирчева от VI „д“ клас на Шесто основно училище „Свети Никола“ спечели първо място в Международния литературен конкурс "Вълшебното перо" за 2024 г. на българското училище "Иван Вазов" в Париж.  Стиховете на Мария-Роза са..

публикувано на 30.04.24 в 06:47

Безплатна "Зелена зона" в Стара Загора за празниците

Паркирането в границите на „Зелена зона“ в Стара Загора ще бъде без заплащане от 1 май /сряда/ до 6 май /понеделник/ включително. От 7 май (вторник) работното време на зоната ще бъде обичайното – от 8.00 до 18.00 часа .

публикувано на 30.04.24 в 05:50