Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политолог: Ако някой ще разваля сглобката, не изглежда това да са Борисов и Пеевски

„Местният вот показа, че хората не гласуват механично“, заяви анализаторът

Снимка: БГНЕС

Махането на машините, споровете и поляризацията между ГЕРБ и ПП-ДБ поставят бъдещето на сглобката под съмнение. Това заяви в коментар за Радио Стара Загора политическият анализатор от „Галъп“ Първан Симеонов. Той обърна внимание, че тонът между двете формации е иззел вниманието на аудиторията, правейки интересни битките по места тази неделя. Според Симеонов обаче нито Бойко Борисов и ГЕРБ, нито Делян Пеевски и ДПС имат интерес в момента да сложат край на настоящото управление, тъй като негативите не са за тяхна сметка. 

"Ако аз съм Борисов и Пеевски, ще ги бия, но без да ги убивам", отбеляза анализаторът.

Първан Симеонов не изключи крачката към прекратяване на сглобката да бъде направена от отсрещната страна, която търпи негативите - "Продължаваме промяната - Демократична България". 

Първан Симеонов очерта две тенденции в резултатите на отминалия първи тур на местния вот. По думите му избирателите са поискали известно освежаване по места, а с вота си са заявили ясно на политиците, че в такъв тип избори търсят местните хора и решения. Според анализатора именно това не е било разчетено правилно от Костадин Костадинов и "Възраждане", поради което формацията не е успяла да изпълни високите очаквания, които сама си е поставила. 

"Това е партия в национален мащаб. Хората по места не припознаха Костадинов като техния човек за асфалтиране на някой път, примерно, но ще гледат към него в друг вид избори", коментира Симеонов. 

Според социолога казусът с отмяната на машинното гласуване е дал попътен вятър на ПП-ДБ. По казуса с промяната в правилата ден преди вота анализаторът призова партиите повече да не пипат процедурата по гласуване. „Радикалните действия няма никакъв смисъл“, предупреди Първан Симеонов.

Какво сподели политическият анализатор за резултатите от местния вот в Стара Загора може да чуете в иунтервюто на Живко Иванов:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Почистват язовир "Малко Шарково" в община Болярово

Почистване на язовир „Малко Шарково“ в крайграничната община Болярово организира Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. В екоакцията ще се включат и клубове по спортен риболов, жители на село Малко Шарково и доброволци. Акцията ще започне в 9..

публикувано на 27.04.24 в 10:12
Община Стара Загора

В Стара Загора предприемат спешни мерки заради коклюша

От Община Стара Загора информираме по спешност всички детски заведения – ясли, градини и училища, както и всички здравни специалисти за мерките, изисквани от РЗИ във връзка с регистрираните случаи на болестта коклюш. Т ова съобщи днес зам.-кметът на..

публикувано на 26.04.24 в 18:48
Градоносен облак над Стара Загора

18 км облак е причина за щетите от градушката в Сливенско

Градоносен облак с дължина 18 километра и височина над 10 километра е причинил щетите по земеделските площи в няколко села в Сливенско и град Шивачево вчера следобед. На всеки 30 секунди са изстрелвани противоградни ракети по облака, като само в..

публикувано на 26.04.24 в 17:30

Близо 1100 ракети са изстреляни при вчерашните градушки

В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, чиито площи пострадаха от вчерашната градушка в Южна България. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Иван Капитанов по време на среща със земеделски производители в..

публикувано на 26.04.24 в 17:08

Дискусия за еврото и професиите на бъдещето се проведе в Стара Загора

„Бизнесът – готов за еврото“ и „Професиите на бъдещето“ бяха темите на провелата се днес в Тракийския университет работна среща с участието на икономиста Левон Хампарцумян и бившия представител на ЕК в София и Загреб Огнян Златев. Организатор на..

публикувано на 26.04.24 в 16:13
Хасково

"Възраждане" - Хасково искат оставката на председателя на РИК

„Възраждане“ – Хасково са първата политическа сила, обвила листатата си за предстоящите парламентарни и общински избори. Водач в листата за народни представители ще бъде Георги Георгиев, който и в момента е депутат. От „Възраждане“ заявиха, че..

публикувано на 26.04.24 в 15:59
УМБАЛ

В Университетската болница в Стара Загора ще правят PCR тестове за коклюш

От понеделник лабораторията в Университетската болница в Стара Загора ще прави PCR тестове за коклюш, информира директорът на лечебното заведение проф. Йовчо Йовчев. Във връзка с усложняващата се епидемична обстановка в страната и областта и..

публикувано на 26.04.24 в 15:53

Живко Тодоров: Марица-изток е кауза на всички нас

Синдикални лидери от КТ "Подкрепа" в "Мини Марица-изток " и кметът на Стара Загора Живко Тодоров дадоха съвместна пресконференция, за да запознаят местната общественост с постигнатото в София вчера. Накратко хронологията - от протеста на миньори и..

публикувано на 26.04.24 в 15:08

„Изворът да не пресъхва - Цветница 2024" ще се проведе в неделя

Традиционното издание на издание на Детско-юношеския фолклорен празник „Изворът да не пресъхва - Цветница 2024" ще се проведе на самия празник. Тази година той е на 29 април (неделя) . Юбилейното 20 издание ще се състои на сцената в парк "Артилерийски" от..

публикувано на 26.04.24 в 14:40
Снимка: община Мъглиж

С богата програма Мъглиж ще отбележи своя празник

С богата и разнообразна празнична програма и тази година Мъглиж ще отбележи по традиция своя празник на Цветница. Празненствата ще започнат още на в събота на Лазаровден.  В събота сутринта , лазарки ще обиколят къщите на Мъглиж, за да пеят за..

публикувано на 26.04.24 в 14:15