Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Безплатни профилактични прегледи за старозагорциМладежката секция към Регионална лекарска колегия в Стара Загора организира безплатни профилактични прегледи. Това съобщи в здравното предаване на Радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ председателят на младежката секция д-р Атанас Славов.

На 22 ноември от 11:30 и от 15:30, както и на 23 ноември от 11:30 ще се проведе скрининг за ранни атеросклеротични изменения, предназначен за хора с наследствена обремененост между 40 и 60-годишна възраст. Прегледите ще се извършат в сградата на Медицинския факултет на Тракийския университет от д-р Весела Георгиева, специалист кардиолог и преподавател във факултета.

На 24 ноември от 16:00 часа ще започнат ехографски прегледи на простатна жлеза от д-р Йордан Трифонов, специалист уролог в МБАЛ "Берое" на адрес: ул. "Д-р Т. Стоянович" 52, етаж 3, кабинет 9 (Здравен Център "ГАЛЕН").

На 2 декември от 9 сутринта ще се проведат успоредно скрининг за рак на шийката на матката и рак на гърдата. Прегледите ще се извършват от д-р Симона Велева и д-р Христина Сурчева, специалисти акушер-гинеколози и д-р Азизе Сароглу, хирург в болница „Тракия“ на адрес: бул. "Патриарх Евтимий" 86 (МЦ "Трета Поликлиника").

На 9 декември отново ще има скрининг за рак на шийката на матката. Консултациите ще се извършват от д-р Симона Велева и д-р Христина Сурчева.

На 25 ноември от 10:30 часа ще се проведе скрининг за значимите очни заболявания на хора над 60-годишна възраст - глаукома, катаракта и макулна дегенерация. Прегледите ще направи д-р Денислав Трошев, специалист офталмолог в очна клиника "Трошев". Прегледите ще се проведат на адрес: ул. "Митрополит Методий Кусев" 61.

Поради ограничения брой места е необходимо предварително записване на час в работен ден между 9 и 16 часа от 14 ноември на телефона на Районната лекарска колегия в Стара Загора: 0899 906 654.

Повече по темата чуйте от интервюто на Валентин Калчев с д-р Атанас Славов.


БНР подкасти:

Още от категорията

Два нови мобилни рентгена за УМБАЛ „Киркович“

До дни в УМБАЛ „Проф. Киркович“ ще бъдат доставени два мобилни рентгенови апарата. Това съобщи в здравното предаване на Радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ директорът на болницата проф. Йовчо Йовчев. Той допълни, че от тази седмица лечебното..

публикувано на 09.12.23 в 12:05

Тестват безплатно за контактен дерматит в Стара Загора

Националната кампания „Диагностика и профилактика на кожните и алергични заболявания“ се провежда от днес до 8 декември. За това съобщи координаторът доц. д-р Жана Казанджиева. В рамките на кампанията се извършват безплатни тествания за контактен..

публикувано на 04.12.23 в 13:54

40 години Микробиология в Стара Загора

Медицинския факултет към Тракийския университет организира кръгла маса по проблемите с антибиотичното лечение. Заедно с това факултетът отбелязва и 40 години от създаването на катедра Микробиология. Това съобщи в здравното предаване на Радио Стара..

публикувано на 02.12.23 в 12:36

Увеличават се пациентите с грипни и вирусни инфекции

През този период от годината се наблюдава увеличение на вирусните инфекции, което е характерно за зимния сезон. Студеният климат и повишената влажност на въздуха са най-честата причина за покачване на заболеваемостта. Това каза за Радио..

публикувано на 27.11.23 в 16:34

Безплатни урологични прегледи се проведоха в Стара Загора

Безплатни урологични прегледи се проведоха вчера в Стара Загора. Ехографските изследвания на простатната жлеза се извършиха от д-р Йордан Трифонов, специалист уролог в МБАЛ "Берое".  Консултациите са част от кампанията на Младежката секция към..

публикувано на 25.11.23 в 12:35

Здравният туризъм в България е скрита златна мина

България има всички предпоставки и голям потенциал да се позиционира като дестинация за здравен туризъм. Начинът да се случи това е  ефективно сътрудничество между правителството, местната власт, организациите за управление на туристически райони (ОУТР)..

публикувано на 21.11.23 в 14:46

Ракът на простатата – най-разпространен сред българите

Ракът на простатата вече е на първо място по разпространение сред онкологичните заболявания при мъжете в България. До момента най-много у нас бяха случаите на рак на белия дроб, но тенденцията се променя. Това съобщи в здравното предаване на..

публикувано на 18.11.23 в 12:05

Как да живеем с диагнозата диабет?

Диагностицираните с различните типове диабет трябва да се научат как да преодоляват стреса, каза за предаването 60 минути повече психологът Яна Христова. Диабетът има пряка връзка с начина, по който се справяме с емоциите си...

публикувано на 14.11.23 в 15:40

290 страдат от Периневрални кисти на Тарлов в България

290 души страдат от рядкото заболяване Периневрални кисти на Тарлов в България. Кистите много често са част от друга болест или са придружени от друго заболяване. Това коментира в здравното предаване на Радио Стара Загора „Часът на Хипократ“..

публикувано на 04.11.23 в 13:02

Ракът на гърдата е лечим

Открит в ранен стадий, ракът на гърдата е лечим. Затова от изключително значение е жените да се преглеждат сами след баня и ако напипат малка бучка в гърдата веднага трябва да се консултира с лекар. Това съобщи в здравното предаване на радио..

публикувано на 28.10.23 в 12:47