Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономист: Стабилният бюджет за догодина минава през свиване на разходите

"Стабилният бюджет на държавата минава не през осигуряване на по-висока приходна част, а през намаляване на разходите". Такова е мнението на икономиста Даниел Василев. 

"Свиването от 10 на 5 хиляди лева на кешовите разплащания от догодина  едва ли ще доведе до изсветляване на икономиката или пък до подобрение на  състоянието на бюджет 2024-та. Но има риск тази промяна да доведе до усложнения и затруднения на бизнеса", прогнозира в интервю за Радио Стара Загора  експертът. . 

"Намаляването на размера на плащанията кеш е мярка с лимит -  тоест при нея идва време, след което тя няма как да се приложи. Ако за догодина решим да свием разплащанията в брой до 5 000, за 2025-та свалим границата до 3 000, а за следващата - до 1000 лева, за 2027-ма година ще трябва да се търси друга мярка, за да се попълват приходите в бюджета", обясни Василев. Той подчерта, че за да имаме стабилен бюджет, трябва промяна в  мисленето на управляващите - наместо да се търсят варианти как да се получат повече приходи, да се орежат разходите. За да се "свие" дефицитът и дори да се оформи излишък

 Според икономиста, ако няма промяна в управленското мислене и търсенето на по-високи приходи в държавната хазна продължи, то със сигурност събирането им ще премине през вдигане на данъците. "Тази мярка  може да има спорен ефект - защото може да отблъсне инвеститорите. Или пък просто да принуди някои от тях да преустановят дейност в рамките на България. Което, от своя страна ще означава и по-малко приходи в бюджета на държавата", каза икономистът. 
Според Василев свиването на разходите може да стане чрез допускането и стимулирането на частната инициатива в сектори с традиционно държавно участие като образованието и здравеопазването.  Варианти за намаляване на разходите има и в енергийния сектор, допълни икономистът.

 Икономистът Даниел  Василев подчерта, че планираните 5 процента по-високи заплати за заетите в държавната администрация няма да се усетят от хората. Защото животът вече е поскъпнал, а парите са загубили своята първоначална покупателна способност. 

Според Василев, въпрос на лична отговорност е българинът да помисли за спестявания за старост и да ги вземе "в свои ръце". Защо - ще разберете от прикачения файл по-долу 



По публикацията работи: Дарина Колева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Умишлен палеж в село Димитриево, община Чирпан, има изгорели къщи

Пожар е избухнал в село Димитриево, община Чирпан. С огъня се борят шест екипа на пожарната, на място е и кметът на община Чирпан - Ивайло Крачолов и областният управител на Стара Загора Методи Марков. Пожарът е умишлен, а извършителят е задържан, съобщи..

публикувано на 18.07.24 в 15:09

Пожар изгори къщи в Димитриево, спират влаковете към Меричлери

Пожар избухна в чирпанското село Димитриево. Огънят е засегнал няколко къщи и дворни места. Преустановява се движението на влаковете в участъка до загасянето на пожара.  Сигнал за пожара е подаден в 11,36 часа днес. На място са изпратени шест екипа..

публикувано на 18.07.24 в 14:47
Снимки: МВР - Хасково

В Димитровград задържаха голямо количество нелегално оръжие и боеприпаси

Голямо количество нелегално оръжие и боеприпаси задържаха служители на ГДБОП в Димитровград.  Двама мъже на 58 и 42 години са задържани за 72 часа, повдигнато им е обвинение за държане на оръжие и продажба и отчуждаване на оръжията. Част оръжията са..

публикувано на 18.07.24 в 13:30

Павел баня отбеляза 187 години от рождението на Васил Левски

С поднасяне на венци и цветя павелбанци отбелязаха тази сутрин 187 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. Събитието бе пред едноименния бюст - паметник, дело на скулптура проф. Димитър Рашков. “ Има дати в календара, които..

публикувано на 18.07.24 в 12:09

В Казанлък се преклониха пред Апостола

С рецитал на стихове и песни, изпълнени от децата на Казанлък премина честването на 187 години рождението на Васил Левски в Града на розите. Силното изпълнение на стихотворението “Левски”, написано от Цветан Ангелов и изпълнено от 7 годишния..

публикувано на 18.07.24 в 12:04

Старозагорци почетоха 187 години от рождението на Левски

Със заупокойна панихида, отслужена от свещеници от Старозагорската епархия, започна общоградският ритуал в Стара Загора, с който бяха почетени 187 години от рождението на Апостола на Свободата Васил Левски. „187 години безсмъртие! 187 години..

публикувано на 18.07.24 в 11:57

Откраднаха климатик в Стара Загора

Двама мъже са задържани за кражба на климатик в Стара Загора, съобщават от областната дирекция на полицията. Сигнал за престъплението е получен вчера малко преди 12 часа в оперативна дежурна част на Първо районно управление. Пострадалите са обяснили,..

публикувано на 18.07.24 в 11:34
Снимка: Даниела Костова

Овладян е пожарът с. Воден, около 35 къщи са изгорели

Продължава гасенето на пожара в крайграничната община Болярово. Към момента в най-засегнатото село Воден ситуацията е сравнително спокойна. По първоначална информация са изгорели около 35 къщи, тепърва ще се прави оглед за уточняване на щетите. Пожарът..

публикувано на 18.07.24 в 11:33

Доброволците от Стара Загора бориха огъня с 10-годишна екипировка

Десетгодишна и неподходяща за борба с пожарите е екипировката на доброволното формирование за овладяване на бедствия и аварии към община Стара Загора, съобщи в предаването „Репортер“ заместник-ръководителят му Александър Мечев. От създаването на..

публикувано на 18.07.24 в 09:36

Социалните за случая на дете в риск: Извършени са всички необходими действия

Социалните служби в Стара Загора са предприели абсолютно всички необходими и навременни действия по случая с държаното под ключ непълнолетно момче от майка му, категорична е Петя Чакърова, която е директор на  Регионалната дирекция "Социално..

публикувано на 18.07.24 в 09:27