Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неизползваеми бункери се превръщат в дом за прилепи

снимка: асоциация "Наука за природата"

15 военни бункера в свиленградско са превърнати в убежища за прилепи по проект на асоциация „Наука за природата“. Тази мярка за опазване на видовете се прилага за първи път в България, обясни председателят Рашид Рашид. В района са изградени 29 микроводоема за размножаване на земноводни и влечуги:

Водоемите са много добра мярка за този сух район и вече намираме там животни. При прилепите е малко по-сложно, те ще започнат да използват бункерите в следващите пет – десет години. Те и досега се използваха, ние просто подобрихме условията.

По проект „Хабитат Сакар“ са ремонтирани 5 чешми и са оборудвани 6 противопожарни депа с дронове и защитни облекла, които вече са използвани от доброволците на община Свиленград при гасенето на огнищата в района това лято. Общата стойност на европейското финансиране е малко над 4 милиона и половина лева.

Опитът от дейностите ще бъде споделен с други европейски неправителствени организации.

Цялото интервю с Рашид Рашид можете да чуете в прикачения звуков файл. 


По публикацията работи: Анна Турлакова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Стара Загора е петият град в Европейската мрежа на автентични градове

В съвместен информационен ден Община Стара Загора и Патентното ведомство на Република България представиха проекта „Европейска мрежа за автентични градове“. Целта на събитието е запознаване на широката общественост със същността на европейската..

публикувано на 25.09.24 в 15:46
Община Стара Загора

Община Стара Загора разкрива четири нови социални услуги

Община Стара Загора има готовност да създаде четири нови здравно-социални услуги, предназначени за пълнолетни хора с психични разстройства или физически увреждания. Предложението за нов ангажимент към уязвимите групи е направено от кмета на..

обновено на 25.09.24 в 15:27

Сливен е сред градовете с 80% загуба на питейна вода

Сливен е сред градовете с 80% загуба на питейна вода по водопроводите, стана ясно след публикации в публичното пространство. Причините според ръководството на водния оператор са множество, но липсата на сериозни инвестиции през годините е водещата...

публикувано на 25.09.24 в 15:01

Тротинетките в Стара Загора ще се движат с 5 км в час

Повече от 105 точки ще бъдат разгледани на предстоящата утре сесия на общинския съвет в Стара Загора. Днес групата съветници на ГЕРБ даде информация за част от предложенията. Общинските съветници на ГЕРБ ще подкрепят предложените от..

публикувано на 25.09.24 в 13:39
архив

Сухи треви горят край старозагорското село Пъстрово, пожар и край Казанлък

Сухи треви в изоставени дворове горят край Старозагорското село Пъстрово, съобщиха за Радио Стара Загора от РСПБЗН - Стара Загора . Сигналът за пожара е подаден в 11:37, като  на мястото са изпратени две пожарни коли.  Няма опасност за населеното място..

публикувано на 25.09.24 в 13:03

Избират омбудсман на Млада Загора

На 16 октомври избират Млад омбудсман на Млада Загора.  Гимназистите могат да подават документите си от днес в офиса на oбществения посредник на Стара Загора, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. Традиционният конкурс за избор на..

публикувано на 25.09.24 в 11:34

Най-възрастният кандидат за депутат в Старозагорско е на 97 години

97-годишният Пенчо Ефтимов Невенски е най-възрастният кандидат за народен представител, който ще се яви на предсрочните парламентарни избори на 27 октомври от Старозагорски избирателен район. Той е единственият кандидат от листата на Партия БРИГАДА,..

публикувано на 25.09.24 в 11:08

"Възраждане" предлага създаване на комисия за контрол на ремонтните дейности в Община Стара Загора

На предстоящото заседание на Общинския съвет в Стара Загора представителите на партия "Възраждане" ще внесат предложение за създаването на временна комисия, която да осъществява контрол върху качеството и сроковете на строително-ремонтните дейности в..

публикувано на 25.09.24 в 10:40
Петър Калчев, директор на Регионалния исторически музей в Стара Загора

Историческият музей в Стара Загора с богата програма за Нощта на изкуствата

В „Нощта на изкуствата“ на 27 септември, петък, от 20:30 ч. в малката изложбена зала на РИМ – Стара Загора ще се открие експозицията “Археологическо лято 2024 г.”  Тя представя резултатите от последните археологически проучвания в резервата „Августа..

публикувано на 25.09.24 в 09:52

По-малко кандидат-депутати в Хасковско

След изтичане на крайния срок за регистрация на партийните листи стана ясно, че желаещите за депутатско място в 51-вото Народно събрание от Хасковска област са по-малко. Сега са 179 кандидатите за народни представители, което е с 48 по-малко от..

публикувано на 25.09.24 в 08:41