Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключи реконструкцията на водопроводната и канализационна мрежа на Чирпан

В Чирпан официално беше обявено приключването на строителните дейности по мащабния ВиК проект, който обхваща още Стара Загора, Казанлък и Раднево.

Ползите за жителите на общината след завършване на проекта са по-малко аварии по водопроводната мрежа, по-добро качество на услугата и подобряване работата на пречиствателната станция.

На тържеството по прерязване на лентата присъстваха представители на бенефициента “Водоснабдяване и канализация”-Стара Загора, на фирмата изпълнител и на общината.

Два са изпълнените обекти в агломерация Чирпан: Външен довеждащ водопровод от водоизточник „Марица” и реконструкция на водопроводна и канализационна мрежа на града.

Довеждащият водопровод от водоизточник „Марица” до Чирпан, заедно с тласкателния водопровод, който в по-голямата си част е изпълнен от етернитови тръби ф546 mm е икономически оправдано, но в експлоатационно отношение се оказва крайно ненадеждно. Заедно с това, се създаваха предпоставки за висока аварийност. Сега вече той е частично подменен със стоманени и стъклопластови тръби.

С настоящия проект е подменена останалата част от довеждащия водопровод, който е и главният тласкателен водопровод на гр. Чирпан, като 5321 м. етернитови тръби са подменени с нови такива, изработени от полиетилен с висока плътност. По трасето на водопровода са изградени и множество съоръжения – водомерни шахти, шахти спирателен кран, въздушници, изпразнителни шахти и други.

Съществуващата вътрешна водопроводна мрежа на гр. Чирпан е изградена през 50-те и 60-те години на миналия век. Изпълнена е основно от етернитови и стоманени тръби, които са амортизирани и предизвикват чести аварии. Водопроводите, изпълнени от ПЕВП, представляват малък процент от водоснабдителната система на града (около 4,5%). Има участъци от водопроводната мрежа на града, които са с проблеми относно нормалното налягане, което е наложило да се оформят зони на мрежата.

С този проект бяха изпълнени водопроводи по трасето на вече изместени канализационни клонове. Новите водопроводи затварят водопроводен пръстен и осигуряват налягане за потребителите. Изключени са от експлоатация участъци от стар водопровод, които преминават през частни имоти. Всичко това повишава качеството на услугата, нейната надеждност и непрекъснато водоподаване.

Общата дължина на новоизградените и реконструирани водопроводи по настоящия проект е 1259 м. диаметър ф90 мм.

С проекта се изградиха нови канализационни клонове. Не всички имоти в гр. Чирпан са присъединени към канализационната мрежа на града. С изграждането на новите канализационни клонове се премахват отпадните ями и се елиминират нерегламентираните зауствания на непречистени отпадъчни води във водните течения на гр. Чирпан, преминаващи през регулацията на града. Резултатът е по-добра работа на пречиствателната станция, като към нея се отвеждат нови количества отпадни води. Увеличава се броя на потребителите, които получават качествени услуги от ВиК Стара Загора ЕООД.

В рамките на настоящия проект са реконструирани: канализационна мрежа с дължина 2030 м, включително по трасето са реконструирани всички канализационни клонове до дворната ревизионна шахта в имота; изградени са улични отоци с дъждоприемни шахти, 3 бр. дъждопреливници и канализационна помпена станция в югоизточния край на града.

Репортаж от събитието може да чуете в звуковия файл: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

С букет от емоции изпращаме юни

Юни ухае на липа, рози, прясно окосена трева, море и водорасли. Месец проправящ път на горещите летни дни. Легендата разказва, че е кръстен на древноримската богиня Юнона, съпругата на бог Юпитер.  Славянското  име на месеца е   ( изок ). Така се..

публикувано на 30.06.24 в 14:30
Снимки: Фейсбук профил на кмета на община Нова Загора Галя Захариева

Малолетни потрошиха 85 надгробни плочи в Нова Загора

85 надгробни плочи в гробищния парк на Нова Загора са били разбити от малолетни вандали. Вандалският акт е извършен вчера около 17.00 часа. Нанесените щети са в процес на установяване. По случая са задържани няколко малолетни момчета на възраст между 9..

публикувано на 30.06.24 в 14:17

Възстановено е движението по магистрала "Марица“ при разклона за Свиленград

Възстановено е движението по АМ „Марица“ при разклона за Свиленград, в посока ГКПП „Капитан Андреево“, информират от Агенция "Пътна инфраструктура".  По-рано движението в района беше затруднено заради задимявене, причинено от пожар в тревни площи. 

публикувано на 30.06.24 в 14:07
Снимката е илюстративна

Движението по магистрала "Марица" е затруднено заради задимяване от пожар

Временно e ограничено движението по АМ „Марица“ при разклона за Свиленград – ГКПП „Капитан Андреево“ на км 102, само в посока границата поради задимяване от горящи тревни площи, информират от Агенция "Пътна инфраструктура".  Трафикът се..

публикувано на 30.06.24 в 13:41
Видински митрополит Даниил

Видинският митрополит Даниил е новият патриарх

Видинският митрополит Даниил беше избран за нов български патриарх. На провелия се балотаж митрополит Даниил получи 69 гласа, а врачанския митрополит Григорий - 66.  3 бюлетини са недействителни. На втори тур с 69 гласа бе избран Негово..

публикувано на 30.06.24 в 13:06

От 1 юли токът за бита поскъпва средно за страната с 1,77%

Токът за бита поскъпва средно за страната с 1,77%, а парното и топлата вода поевтиняват с близо 8,5 на сто. Това решение на Комисията за енергийно и водно регулиране е окончателно, цените влизат в сила от утре - 1 юли, и ще са валидни през следващия..

публикувано на 30.06.24 в 12:40
Община Болярово

Изграждат защитени жилища за хора с ментални увреждания в боляровското село Мамарчево

Защитени жилища за пациенти с ментални увреждания ще бъдат изградени в боляровското село Мамарчево. Финансирането е осигурено по Плана за възстановяване и устойчивост и в размер 9 млн. лв. В момента в Дома край село Малко Шарково са настанени 85..

публикувано на 30.06.24 в 10:57

Възстановено е движението по Подбалканския път в участъка Казанлък - Копринка

Възстановено е движението по Подбалканския път в участъка Казанлък - село Копринка. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). То се осъществяваше в една лента заради тежко пътнотранспортно произшествие. 

публикувано на 29.06.24 в 16:10

Моторист загина при катастрофа край Копринка

Моторист е загинал на Подбалканския път между Казанлък и Дунавци в близост до разклона за село Копринка, потвърдиха от полицията. Фаталният инцидент е станал около 10,30 часа, източно от разклона за с. Копринка.  Причините за пътното произшествие все още..

публикувано на 29.06.24 в 12:10

Празникът на житото поведе преславенци по пътя на хляба

Много жители и гости на с. Преславен извървяха пътя на житото от нивата до софрата. С жътварски песни, молитва и водосвет бе възпроизведен ритуала на зажънването, жътварите и стопанина Йордан Танев изиграха и първото жътварско хоро на ожънатата нива...

публикувано на 29.06.24 в 11:42