Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След три седмици започна извозването на отпадъците от четири гълъбовски села

с. Мъдрец, 21 ноември 2023

Жители на гълъбовското село Мъдрец сигнализираха, че контейнерите им за смет са препълнени. По думите на кмет на община Гълъбово Николай Тонев, проблемът е, че част от техниката на общинската фирма, която почиства селата, се е развалила. Той увери, че въпросът скоро ще бъде решен.

Слушатели на радио Стара Загора се оплакаха, че в село Мъдрец от няколко седмици контейнерите за смет и по-малките варели пред къщите на хората не се почистват.  Кметът на община Гълъбово Николай Тонев увери, че проблемът с чистотата вече се решава. Той допълни, че до момента пред всеки дом е имало малък контейнер за смет, но вероятно ще се наложи реорганизация:

Тъй като техниката не нова, една част сме заварили, друга сме купили, но във времето е нормално да се разваля и имахме някакви технически проблеми. Всичко е наред вече, започнахме да извозваме още от миналата седмица. Тъй като Главан, Мъдрец, Искрица и Подслон  – това е един район, който се обслужва от определена техника, така че тези села са пострадали. Не можем за един ден да го направим, но сме започнали. 20 години сме нямали проблем никакъв, сега вярно, че някои го свързват заради изборите, но не е така. Решили сме проблема и занапред няма да има такива случаи.

Николай Тонев спечели шестия си мандат като кмет на община Гълъбово на последните местни избори през октомври. По думите му това е успех на екипа. Неговото обяснение защо почистването на четирите села се обвързва с изборите:

Може би някой е гузен и прехвърля проблема другаде. През тези 20 години, в които сме в управлението на общината и многото срещи, които направихме по време на изборите, никой не спомена за някакъв проблем, напротив. В един момент изборите минаха в разрез с всичко, което говориха, но избори като избори.  

Николай Тонев коментира и обръщението си към жителите на Главан на страниците на местния вестник "Гълъбови вести", в което се казва: „въпреки че нямате предприятия на територията на Главан, дишате чист въздух и получавате благата на данъците от тяхното производство. Населените места като Гълъбово, Обручище и Медникарово, на чиято територия са предприятията и дишат друг въздух, на изборите ни дадоха много добра и отлична оценка, а Вие ни поставихте слаб 2“.

Там съм им написал ясно с имена и телефони, не знам защо трябва да го коментираме, за съжаление нямаше коментар на моето обръщение. Ние сме едно семейство и си говорим едно към едно. Кое да е заплашително? Че обещавам, че това което 20 години сме правили пак ще го правим?

Николай Тонев допълни, че ще предложи на общинския съвет на Гълъбово всяко село да харчи толкова, колкото събира от местни данъци и такси и да се мине на делегирани бюджети. Събираемостта в четирите села е до 65%:

Защо не кажат, че детските градини и училищата в селата на базата на малката събираемост работят? Утре ще приемам жители от село Главан и ще си поговорим едно към едно. На териториите на останалите села има предприятия от системата на енергетиката и там данъците са по-големи. Не можеш да дишаш чист въздух, да няма шум и в същото време да ползваш блага.

Кметът на Гълъбово Николай Тонев каза още, че това е третото писмо, което е написал на жителите на село Главан.

Подробности можете да чуете в прикачения звуков файл.


Още от категорията

Партия "Възраждане" алармира, че земи от Мини "Марица - Изток" се променят като индустриални в противоречие с българското законодателство

В наскоро публикуван анекс към Териториалния план за справедлив преход на Област Стара Загора, част от Програма „Развитие на регионите“ за периода 2021-2027 г. се споменават 4400 декара от земите в Мини „Марица Изток“, чието предназначение трябва да..

публикувано на 01.03.24 в 18:16

Създават Дом на Долината на розите в столицата

Дом на Долината на розите ще бъде изграден в София. Това стана ясно след заседанието на управителния съвет на Организацията за управление на туристическия район „Долината на розите“ в Казанлък. В срещата взе участие министърът на туризма Зарица..

публикувано на 01.03.24 в 17:03

Третокласници станаха кръстници на яренца в старозагорския зоопарк

Третокласници от IV ОУ „Кирил Христов“ в Стара Загора станаха кръстници на две новородени яренца в старозагорския зоопарк. Нарекоха ги Пижо и Марта. Учениците посетиха градината по съвместен образователен проект.  В деня на Баба Марта те закичиха..

публикувано на 01.03.24 в 16:06

Билбордове с деца, загинали на пътя, призовават за безопасно шофиране

Четири билборда със снимки на деца, загинали по пътищата, са поставени на възлови кръстовища в Стара Загора. Инициативата е на фондация „Ангели на пътя“, която преди месец основаха родители, загубили децата си при катастрофи: Посланието е, че..

публикувано на 01.03.24 в 16:05

МОСВ разпореди проверки за замърсяване с отпадъци

Министерството на околната среда и водите разпореди  проверки за замърсяване с отпадъци  на територията на цялата страна. До края на март кметовете трябва да извършат проверки за наличие на участъци със замърсявания с отпадъци на територията на..

публикувано на 01.03.24 в 15:01

Община Павел баня започна кампания за безплатна кастрация на кучетата

Община Павел баня стартира кампания за безплатно кастриране на домашни кучета на територията на общината. Всеки собственик на куче, по собствено желание и след направена предварителна заявка на тел.04361/30 83 (за гр. Павел баня) и в съответното..

публикувано на 01.03.24 в 14:45

Проф. Петко Петков: Основанията 3 март да бъде национален празник не са достатъчни

Официално 3 март става национален празник на България на 27 февруари 1990 година, след като тогавашния държавен глава Петър Младенов издава указ без референдум или обсъждане. Това припомни за Радио Стара Загора историкът професор Петко Петков от..

публикувано на 01.03.24 в 14:40

Главен инспектор Андреан Аврамов е новият началник на РУ-Казанлък

Със Заповед на Министъра на вътрешните работи от днес гл. инспектор Андреан Аврамов е временно преназначен на длъжността началник на РУ-Казанлък. Гл. инспектор Аврамов е завършил АМВР със специалност „Противодействие на престъпността и опазване на..

публикувано на 01.03.24 в 13:57

С удължено работно време на 3 март ще работи Паметникът на свободата

С удължено работно време в деня на Националния празник на България - 3 март, ще работи Паметникът на свободата, съобщи Чавдар Ангелов, директор на Национален парк-музей "Шипка - Бузлуджа" .  По време на официалната церемония на върха по повод 146-ата..

публикувано на 01.03.24 в 13:48

Районна прокуратура – Стара Загора е наблюдавала 651 досъдебни производства за наркотици през 2023 г.

Районна прокуратура-Стара Загора е наблюдавала общо 651 досъдебни производства за държане на наркотични вещества и техни аналози през 2023 г. Това става ясно от отчетния доклад на магистратите за 2023 г., който бе представен на годишното им събрание...

публикувано на 01.03.24 в 13:38