Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисия направи оглед на щетите по опожарения блок в Стара Загора

Изцяло нова покривна конструкция трябва да бъде направена на пострадалата преди дни от пожар жилищна кооперация на ул. "Хан Аспарух" №3 в Стара Загора. Огнената стихия остави без дом 24 семейства.

Със заповед на кмета Живко Тодоров комисия от специалисти днес извърши оглед на блока и констатира щетите. Най-големите поражения са по покривната част, където е възникнал огъня, посочи инж. Ангел Стоманярски. Той допълни, че е обявено частично бедствено положение за сградата.  


"Покривът е напълно унищожен и се налага да бъде изградена нова покривна конструкция. В близките дни трябва да се направи временен покрив, който да предпази апартаментите отдолу от валежите през зимните и пролетни месеци. Инженерите конструктори също трябва да направят проверка дали има щети по-конструкцията и дали сградата е годна за обитаване. В самите жилища пораженията са основно от водата при гасенето на пожара, което пък налага спиране на електрозахранване, вода и отопление, защото всичко е мокро и трябва да изсъхне. За съжаление, хората ще може да се върнат по домовете си не по-рано от май месец догодина. Ще бъде назначена охрана, за да се предотвратят евентуални кражби в блока", обобщи инж. Стоманярски.  

      

Междувременно със съдействието на общината се осигурява подслон на хората, които нямат възможност да отидат при близки или роднини. Четири семейства вече са настанени в Центъра с общински социални жилища, намиращ се в сградата на бившата Метрология. 

"Две от семействата са тричленни с малки деца, едното домакинство е от четири души, между които възрастен тежко болен, и последно настанена е една самотноживееща жена. Предостовени са им двустайни апартаменти, каквито са всички жилища в центъра", уточни управителят Стефан Евтимов.

По ирония на съдбата самият той също е сред пострадалите собственици на апартаменти от "призрачния блок", както вече го наричат жителите му. 

 

Потърпевшите семейства, оказали се без дом точно срещу зима, днес се опитваха да изнесат и да спасят каквото е останало използваемо от покъщнината. Въпреки все още непреживения ужас, всички изразиха огромна благодарност към служителите на пожарната и полицията за бързата им намеса в нощта на пожара, също и на общинското ръководство за помощта при отстраняване на последствията.   

По първоначални изчисления ремонтът на покривната конструкция ще струва минимум 300 хил. лв., като за осигуряване на средствата Общината ще кандидатства пред Фонда за бедствия и аварии, заявиха от комисията, извършваща огледа.

Все още се изясняват причините за възникване на пожара. 

Повече може да чуете от репортажа в звуковия файл: 


Галерия

Още от категорията

Стара Загора с три отличия в класация на Файненшъл таймс

Стара Загора е отличена в три престижни категории в класацията на FDI Intelligence, издание на Файненшъл таймс, за „Европейски градове и региони на бъдещето 2024“. В категорията за  "Най-обещаващи микро европейски градове на бъдещето за..

публикувано на 20.02.24 в 17:47
Тракийски университет

На 11 март стартира записването за предварителните изпити в Тракийския университет

Регистрацията за участие в предварителните кандидат-студентски изпити в Тракийския Университет ще започне на 11 март. Всички изпити ще се провеждат присъствено в ректората на университета в Стара Загора. За улеснение на кандидатите, някои от тях –..

публикувано на 20.02.24 в 16:20
Срутената стена от сградата на Природо-математическата гимназия в Казанлък

Община Казанлък осъди застрахователи заради срутена гимназия

С решение на Върховен Касационен съд (ВКС) на Република България, Община Казанлък осъди три застрахователни компании за претърпени вреди от срутването на сградата на Природо-математическа гимназия "Никола Обрешков", информират от общинския..

публикувано на 20.02.24 в 15:45

Сформират Подкомитет по европейско развитие в Стара Загора

До няколко седмици предстои сформиране на Подкомитет по европейско развитие, който ще се състои от около 20 експерта. Областният управител Ива Радева ще бъде негов съпредседател, а основният казус, заради който ще бъде сформиран този орган е..

публикувано на 20.02.24 в 15:16

В РЗИ - Стара Загора продължават безплатните изследвания за СПИН

Кабинетът за безплатно и анонимно изследване за СПИН към РЗИ - Стара Загора продължава работа. Всеки желаещ, може да се изследва в понеделник, сряда и петък от 8:00 до 12:30 часа, както и вторник и четвъртък от 13:30 до 17:00 часа. От здравната..

публикувано на 20.02.24 в 15:10

Ремонтират спортни площадки в училища в Чирпан

Министерството на образованието и науката одобри финансиране за основен ремонт на две площадки в двора на чирпанското Средно училище "Пейо Яворов" – баскетболна и волейболна. Стойността на ремонтните дейности е 137 155 лв., като 89 000 лв. са..

публикувано на 20.02.24 в 15:10

В Казанлък ще отбележат 125 години от рождението на Дечко Узунов

Началото на мащабна програма по отбелязването на 125-годишнината от рождението на художника Дечко Узунов ще е именно в родния му град Казанлък. Инициативата по съвместното отбелязване на годишнината е на г-жа Аделина Филева - директор на..

публикувано на 20.02.24 в 14:58

Анексът към НРД улеснява достъпа до направление за ЯМР

През тази година се отделят 8 милиарда от държавния бюджет за Здравната каса. Българският лекарски съюз ще подпише анекс към Националния рамков договор, реши 76-тият събор на БЛС, проведен през уикенда. В този бюджет се предвижда увеличение на..

публикувано на 20.02.24 в 14:57

Тракийските гробници в Казанлъшко са част от Атласа на недвижимите културни ценности у нас

Казанлъшката тракийска гробница и могилите в Долината на тракийските царе край Казанлък са едни от първите обекти, включени в "Атлас на недвижимите културни ценности в България", информират от Община Казанлък. Той е достъпен на интернет страницата на..

публикувано на 20.02.24 в 14:55
Леонид Йовчев

"Портокал с часовников механизъм" гостува в Стара Загора

Малък градски театър „Зад канала“ представя за първи път в Стара Загора спектакъла  „Портокал с часовников механизъм“. Постановката на Стайко Мурджев можете да гледате на 22 февруари на сцената на Културния център.   В главната роля на литъл Алекс..

публикувано на 20.02.24 в 14:50