Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шаранът е дошъл в Европа от Китай

2
Снимка: интернет

Българите слагат по традиция на трапезата си на Никулден шаран, приготвен специално за празника на покровителя на рибарите и банкерите св. Николай, който е тачен светец в целия християнски свят. „Но малцина знаят, че шаранът е  пренесен от християнската църква от далечен Китай, където сладководната риба е била отглеждана и предпочитана храна още преди новата ера. Китайците култивирали шарана заради вкусното му и полезно месо. Ислямът също разрешава да се консумира риба“, каза за РСЗ управителят на Рибовъдното стопанство „Тунджа 73“ в Николаево Тачо Пашов.

  Като познавач на богатите вкусови и полезни хранителни качества на шарановото месо, г-н Пашов с усмивка казва, че в неговото семейство на Никулден, шаранът присъства в няколко варианта -  пълнен, пържен, печен, в тесто …

 И накрая, както гласи поверието –  не само най-голямата люспа ще прибере в портфейла си,  за да  е пълен и да привлича финансовото благосъстояние, г-н Пашов, но и ще си почисти зъбите с най-голямата кост, за да е здрав! Като стар рибопроизводител  ни съветва да го спазваме, защото може и да се сбъдне!Галерия

Още от категорията

Никола Петров

Никола Петров: Истинската любов не остарява

Никола Петров е старозагорец. Роден е на 29 февруари, през високосната 1944 година. Израснал е в квартал "Чумлека", днешен "Македонски". Нарича себе си "дете на улицата". Като юноша е играл в "Берое". Днес под побелелите му коси синеят очи запазили..

публикувано на 29.02.24 в 15:15

Александра Цветкова: Хиперактивната ми душа си намери мястото в Стара Загора

Тя се казва Александра Цветкова с псевдоним „A-Style“ и е хореограф на Dem Divas и е танцьор с богат опит и силно излъчване на сцена. Разбира се, това не е чудо - за нея танцът не е просто професия, а дълбока страст и любов. Тя е участвала в..

публикувано на 28.02.24 в 14:05

Тренировки на майки с бебета се провеждат в Стара Загора

В Стара Загора от 10 години съществува зала за спортуващи майки с бебета и малки деца. Преди няколко години, след първото си раждане Моли Вълчева решава да възобнови редовните тренировки. И така реализира идеята за съчетанието на..

публикувано на 28.02.24 в 13:42

Щъркели кацнаха на паметника „Самарското знаме“

Дни преди националния празник трети март, ято бели щъркели избра емблематичния за старозагорци монумент „Самарско знаме“ за своята почивка по време на дългия път на миграцията! Кадърът бе заснет от член на екипа на Спасителния център за диви животни..

публикувано на 27.02.24 в 13:11
Снимка: плакат

Пътуващата инициативата „Излез от екрана“ пристига в Стара Загора

Пътуващата инициативата „Излез от екрана“, която се бори с онлайн зависимостта сред младежите, на сдружение „Пробудник“  ще бъде и в Стара Загора, утре 27 февруари от 18 часа в коуъркинг пространството Небула.  Идеята на проекта е да накарат..

публикувано на 26.02.24 в 15:39

Павел баня подготвя "Чудото" и "Старци в Турия"

Тази година Чудомировите празници в Павел баня се очертава да са много по-различни и обхващащи още по-широк кръг от хора, любители на изкуството и по-специално - на театралното изкуство. За първи път в историята на дните, посветени на Димитър..

публикувано на 26.02.24 в 12:59

Спортна психология за деца: път към победата

За много родители спортът е полезен интструмент за изграждане на мотивирани и дисциплинирани деца.  Ползите от спортуването са доказани и от медицинските специалисти, педагози, психолози. В зависимост от вида спорт, на физическо ниво редовното..

публикувано на 25.02.24 в 11:50

Полицаи на четири лапи

В тъмнината на нощта полицейските кучета са незаменими партньори на служителите на реда в борбата с престъпността. Обучени са да намират изчезнали хора, разпознават и откриват наркотици и взривоопасни вещества. В Областната дирекция на МВР..

публикувано на 22.02.24 в 16:57

Житният режим става все по-популярен

Режимът, който е правил всяка година по едно и също време  учителят Петър Дънов, набира все повече последователи. Всяка година през февруари темата се обасъжда и винаги изникват много въпроси. Целта на предпролетния житен режим е детоксикация и обновяване..

публикувано на 21.02.24 в 16:14

Ученици с екопрофил в социалните мрежи

Децата от 5 "а" клас от 9 ОУ "Веселин Ханчев" в Стара Загора създадоха екопрофил   в Тик-ток. Целта е в него учниците да публикуват съдържание, насочено към  опазване на околната среда .  "Еко авантюра- играй, учи, живей зелено"  ще обедини различни зелени..

публикувано на 21.02.24 в 15:23