Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Юлиан Ананиев е преизбран за декан на Медицинския факултет на Тракийския университет

Новости в преподаването навлизат в старозагорската алма матер

Снимка: Личен архив

На Общо събрание, проведено на 11 декември, проф. д-р Юлиан Ананиев беше преизбран за декан на Медицинския факултет на Тракийския университет за нов 4-годишен мандат. Той получи безапелационната подкрепа на 170 от делегатите, само двама гласуваха „против“. 

В началото на разговора проф. Ананиев припомни за постигната висока акредитационна оценка 9.02 за специалност медицина в рамките на неговия първи мандат, а капацитетът за обучение на лекари от 720 стигна 840 през изминалите години. 

Той коментира хроничните проблеми в родното здравеопазване. По думите му медицинските университети, факултети и филиали у нас имат капацитета да подготвят необходимите кадри за сектора, но тяхната последваща реализация, възнаграждения и условия на труд са отвъд възможностите на академичните среди. Дипломираните млади лекари и здравни специалисти напускат България, защото условията не отговарят на техните очаквания, за да спре тяхното изтичане в чужбина "държавата трябва да осигури тези хора да се реализират адекватно след това". 

Новостите в медицинското образование навлизат в Стара Загора. Симулаторите като способ подпомагат професионалната подготовка на студентите, които вече се обучават в първата оборудвана с тренировъчни манекени зала, като в близко бъдеще ще заработят и други две. Занятията се водят от специалисти в различни сфери на медицината. 

В отговор на въпрос проф. Ананиев каза, че строителството на мултифункционалната учебна зала-аула към Медицинския факултет ще приключи до няколко месеца. Капацитетът й ще надхвърля 280 места. Инвестицията е за близо 1 млн. лева и е от капиталовата програма на висшето училище.

Традиционно висок е интересът към най-хуманната професия. В старозагорската алма матер през академичната 2023/2024 година приетите български студенти по медицина са 90, а чуждестранните - 118.

Във факултета с почти 40-годишна история се обучават младежи в над 10 специалности от 35 държави. "Здравен туризъм" и "Хранене и биомедицина" са двете нови магистърски програми. 

Визитка: Проф. д-р Юлиан Ананиев е завършил медицина през 2007 година в Тракийския университет в Стара Загора. Доктор е по патологоанатомия и цитопатология. През 2014 година защитава научно звание доцент, а през 2023 година става професор.  Членува в Националния експертен борд по обща и клинична патология към Министерството на здравеопазването. Преминал е субспециализация по „Кардиопатология“, St.George Hospital, Лондон, Великобритания. Има публикувани над 90 научни статии.  Владее английски, руски и испански език.

За проблемите, предизвикателствата и визията за развитие на Медицинския факултет с проф. Юлиан Ананиев разговаря Таня Балабанова. Можете да чуете интервюто в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Успешните личности жертват много

Субективното преживяване за благополучие в съвременния свят се разглежда като компонент на психичното здраве, което включва субективната преценка за собственото ни ниво на ефективност, автономност и компетентност. Хората, които..

публикувано на 27.04.24 в 12:05

500 хиляди с диабет в България

В България има над 500 000 души, диагностицирани със захарен диабет, като над 220 000 от тях са в преддиабетно състояние. 18 души всеки ден умират от усложнения  на диабета, като най-честите са сърдечно-съдовите или бъбречните. Основната..

публикувано на 20.04.24 в 12:05
д-р Мария Жукова

Световен ден на болните от хемофилия отбелязваме днес

Хемофилията е рядко генетично заболяване. В България има над 700 души , диагностицирани с него. То засяга процеса на съсирване на кръвта и може да бъде овладяно с подходяща индивидуална терапия. Тя се провежда в домашни условия и не е необходим болничен..

публикувано на 17.04.24 в 15:53

Лекарите пренебрегват информираното съгласие и правото на второ мнение на пациентите

Пациентските организации са в дълг към пациентите в България, заради вялата разяснителна дейност за правата на пациентите. От друга страна, заради политическата обстановка у нас и Министерството на здравеопазването  провежда по-малко разяснителни и..

публикувано на 18.04.24 в 08:40

Психиатриите тънат в мизерия

Намаляване на пациентите в психиатричните болници и подобряване на условията в тях. За такава реформа в психиатричната помощ се обявиха последните управляващи. В техния план за възстановяване и устойчивост е предвидено да бъдат реновирани 34..

публикувано на 13.04.24 в 12:05

Мобилни медицински кабинети ще заработят в труднодостъпни селища на три области

От есента ще заработят мобилни медицински кабинети с екипи от специалисти, оборудвани с апаратура за клинична лаборатория в трудонодостъпните села на областите Стара Загора, Сливен и Бургас. С тях ще се провеждат информационни кампании, ефективна..

публикувано на 11.04.24 в 12:09

Съдбата на електронните рецепти

От началото на седмицата електронните рецепти за антибиотици отново са задължителни. В края на миналата година здравното министерство върна възможността за хартиени рецепти. Преди това, в средата на октомври, бе обявено, че те остават в..

публикувано на 06.04.24 в 12:52

Как да се справим с болките в кръста?

Болките в областта на гърба и по-конкретно в кръста се нареждат на второ място по честота на оплакванията сред пациенти в световен мащаб. Всеки човек е изпитвал подобни оплаквания, ако не често, то поне веднъж през живота си, а в тази връзка..

публикувано на 30.03.24 в 12:20

Мащабна кампания за борба с туберкулозата

Над 100 души бяха изследвани за туберкулоза през тази седмица в региона по повод Световния ден за борба със заболяването – 24 март. 30 от пробите са отрицателни, а резултатите на останалите ще са готови до няколко дни. Това съобщи в здравното..

публикувано на 23.03.24 в 12:38

Увеличава се броят на засегнатите от алергии

Приблизително 20 процента от населението в световен мащаб е засегнато от алергии. Те обичайно са предвидими, протичат еднотипно и за тях е характерна сезонна повторяемост. Това коментира имунологът Проф. д-р Ирена Манолова. Броя на..

публикувано на 22.03.24 в 12:27