Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близнак на българския спътник в Космоса ще можем да видим в Стара Загора

Той ще бъде изложен в парк "Артилерийски" в специален монумент

Десет дни преди края на годината времето за равносметка вече е заредено на дивана. А една от големите теми – Стара Загора и зеленият преход ще търси отговори и през следващата година. Наред с обещаващите новини за белгийска компания, с намерение да инвестира милиард в производството на батерии  в региона, предпочитан за развитие сектор, при това с огромен потенциал, е и туризмът. А интересното е, че като Център на Вселената тъкмо в Стара Загора могат да си дадат среща древната ни история с постиженията на в съвремеността, а защо не и в бъдеще. 

Чували ли сте за "Интеркосмос България – 1300"?  Преди 40 години страната ни изстрелва в орбита свой спътник. В огромното цилиндрично тяло, което тежи около половин тон били монтирани 11 български научни уреда, голяма част от които са направени в старозагорски фирми.

Наред с космическия апарат, тогава държавата решила да се подсигури в случай, че нещо се обърка, разказва  Славин Янакиев, член на "Граждански клуб "Липа"" и мениджър на голяма фирма в областта на машиностроенето в Стара Загора. Затова и били произведени още няколко спътника, близнаци на изстреляния в орбита, апарат. Един от тези спътници ще може да бъде видян и разгледан отблизо от старозагорци и гостите на града, благодарение на проекта на "Граждански клуб "Липа""  

В парк "Артилерийски" в Стара Загора вече са излети основите на монумента. 

А във вторник тази седмица на площадката кипеше активен труд

Около 100 000 лева е стойността на проекта. В него Граждански клуб Липа не е сам – помагат местни фирми, така както преди 40 години старозагорските фирми са си подали ръка в името на общата цел – да бъде изстрелян наш спътник в орбита.  

Космическият апарат ще обикаля около Земята още 400 години. 

А един от неговите близнаци ще може да бъде видян от старозагорци и гостите на града още от догодина в парк Артилерийски. 

Защото когато общността е общност проектите винаги са успешни. Повече чуйте в репортажа 


По публикацията работи: Дарина Колева

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

„Японски дух“ гостува в Стара Загора

На 2 август от 18.00 часа в Школата за изобразителни изкуства при НЧ „Родина-1860“ в Стара Загора ще бъде открита изложба „Японски дух“ на Юкие Сато. Преди 20 години тя е преподавала изобразително изкуство  в школата по японската програма "Джайка" за..

публикувано на 23.07.24 в 14:51

Да живеят природосъобразно учат децата в еко академия "Зелена Европа"

Десет деца от първи до четвърти клас учат повече за опазването на околната среда и водите, за живот с „нулев отпадък“, за екологията и изкуството. Това се случва на лятната еко академия „Зелена Европа“ в едноименния еко център в казанлъшкото село..

публикувано на 23.07.24 в 09:56

Ирена Златева: Респект към пожарникарите, слушахме ги и изпълнявахме командите им като доброволци

Клуб за бъдеще -Стара Загора се превърна в синоним на доброволчество. Членовете на клуба взеха активно участие в погасяване на пожара в местността"7-ми километър" край Стара Загора. На място те се сблъскаха с огнената стихия, но освен това и с личните си..

публикувано на 21.07.24 в 16:00

Да вкусим България през храната, традициите и ритуалите

България, като страна с много древна история, е характерна с кулинарното разнообразие на своите региони. Затова тук кулинарният туризъм дава много възможности, каза за Радио Стара Загора Екатерина Терзиева – Атанасова – лицензиран гид, организатор на..

публикувано на 21.07.24 в 15:52
Петър Калчев, директор на Регионалния исторически музей в Стара Загора

Археологическото лято може да продължи до зимата

"Археологическо лято" 2024 в Стара Загора може да продължи до зимата , прогнозира Петър Калчев - директор на РИМ Стара Загора. Богата е инвестиционна програма на общината. Изгражда се разширение на Второ основно училище, ще се изгражда Зала за бадминтон до..

публикувано на 17.07.24 в 13:45

Художник- колекционер притежава ръкописи на Дякона

    Художникът Александър Алексиев  е роден през 1958 г. в родното село на воеводата Стефан Караджа , което днес носи неговото име. / Турското му  име било Ичме./ Учил в Художественото училище в Казанлък. От 1990 г. започнал да търси и купува..

публикувано на 17.07.24 в 09:00

Левски е дошъл да просвети българската нация

На 18-ти юли в цялата страна с цветя и венци  почитаме рождението на най- величавата и светла личност в нашата история Апостола на свободата. Тази година се навършват 187 години от раждането на  Васил Иванов Кунчев, Левски. "Левски е дошъл да..

публикувано на 18.07.24 в 07:50

Геометрията в Долината на тракийските царе покори Азия в състезанието WMI Mini Math Creative Competition

Радослав Балкански е победител в WMI Mini Math Creative Competition в Куала Лумпур  В столицата на Малайзия Куала Лумпур се проведе награждаването на победителите в състезанията World Mathematics Invitational и WMI Mini Math Creative..

публикувано на 16.07.24 в 16:00

Художник- колекционер притежава ръкописи на Дякона

     Художникът Александър Алексиев  е роден през 1958 г. в родното село на воеводата Стефан Караджа , което днес носи неговото име. / Турското му  име било Ичме./ Учил в Художественото училище в Казанлък. От 1990 г. започнал да търси и купува..

публикувано на 17.07.24 в 09:00

Как младите хора да управляват времето си

"Как да ми стига времето?" - въпрос, който вълнува малки и големи, и чиито отговор никога не е еднозначен. Колкото хора, толкова различни методи за подобно намерение, но има и златни правила, които могат да помогнат. Някои от тях младежки работници..

публикувано на 14.07.24 в 11:02