Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отпускат 162 милиона лева за Старозагорско

Снимка: Николета Петрова

162 милиона лева за област Стара Загора са отпуснатите средства от държавния бюджет за инфраструктурни проекти през 2024 година. От тях 50 милиона са за община Стара Загора.  Те са предназначени за 8 големи проекта, подадени от общината, обясни кметът Живко Тодоров по време на посещение на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в Стара Загора.

"Кметовете изстрадахме много през последните години, а съответно и гражданите, които представляваме, защото пари нямаше. Смятам, че сега ще успеем да наваксаме с това, което се прави като програма и хората ще усетят една истинска грижа от държавата", коментира Тодоров. 

За Чирпан отпуснатите средства са 15 милиона лева, за Опан те са 1, 8 млн лева, а в Братя Даскалови - 4,6 млн. лева. 

Бойко Борисов коментира, че страната се справя добре с изпълнението на бюджета за 2023 година. Дефицитът към момента е 2,5 процента. Близо 1 млрд. лева ще останат за инфраструктурни проекти. 

" Има над 90 процента вероятност да се случи пътят Велико Търново - Русе, както и да бъде разширен "Хаинбоаз". Предвидени са разширения на още геостратегически важни за страната инфраструктурни обекти, като например още един мост на река Дунав.", каза Борисов. 

Ако България и Румъния не получат документ за присъединяване към Шенген по въздух и море днес, решението ще бъде отложено за януари, каза още в Стара Загора  лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. 

Той коментира и изказването на военния министър Тодор Тагарев, че България може да се присъедини към операцията в Червено море и Аденския залив. Борисов заяви, че изпращането на военнослужещи където и да било става само с решение на парламента.

"Ние помагаме на Украйна, солидарни сме с Израел, но най-вече сме солидарни с българския народ. Той не желае участие във военни действия и ние няма да допуснем България да участва в тях. Едно е да подпомагаш нападната държава, така както правят още 50 страни, друго е да изпращаш военни части. Чудя се как Тагарев си позволява да коментира без да е говорил с мнозинството в парламента", коментира Бойко Борисов. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Сливен отбеляза 24 май

В Сливен с празнично шествие от ученици, учители и граждани бе отбелязан 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, българската азбука просвета и култура. Многолюдното шествие завърши на централния площад пред паметника на „Хаджи Димитър", където бе..

публикувано на 24.05.24 в 17:10
Проход на републиката

Мотоциклетист загина при катастрофата в Прохода на Републиката

Мотоциклетист е загинал на място при катастрофата в Прохода на Републиката, съобщиха от полицията във Велико Търново. По първоначална информация в района на село Въглевци са се ударили турски тир и два мотоциклета.  Екипи на полицията отклоняват..

публикувано на 24.05.24 в 16:35

Искам Науката да е красива, вдъхновяваща, достъпна за учениците

Носителят на наградата "Аргира Жечкова" на община Сливен за 2024-та година е Росица Делчева . Тя е учител с 35 - годишен стаж, 19 от тях - като преподавател в ППМГ "Добри Чинтулов". Освен знания по Биология и Здравно образование, тя успява да увлече..

обновено на 24.05.24 в 13:26
Община Сливен

Празнични събития в Сливен за 24 май

Денят на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май в Сливен ще започне с празнично шествие на ученици от сливенските училища и ще продължи с общоградска тържествена церемония. В..

публикувано на 24.05.24 в 09:51

Празнично шествие в Ямбол за 24 май

С многолюдно празнично шествие, благодарствен молебен и богата културна програма Ямбол отбелязва Деня на светите братя Кирил и Методий. Официално бяха връчени и наградите за принос в образованието и просветата, информира кореспондентът ни Даниела..

публикувано на 24.05.24 в 09:42

Стара Загора отбелязва 24 май с празнично шествие и културна програма

Богата и празнична е програмата на община Стара Загора по повод 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. В празничния ден от 10:30 часа стотици ученици, учители, студенти,..

публикувано на 24.05.24 в 07:46

Архитект Мартин Паскалев: Няма да има драстична намеса в облика на парковете "Алана" и "5-ти октомври" при ремонта на централна градска част

Новия облик на централната градска част на Стара Загора включва ремонт на няколко зони в абсолютния център, съобщи в студиото на Радио Стара Загора заместник-кметът на Община Стара Загора архитект Мартин Паскалев. Той допълни, че пешеходната зона по..

публикувано на 23.05.24 в 16:49

С богата културна програма община Сливен ще отбележи 24 май

Денят на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост – 24 май в Сливен ще започне с празнично шествие на ученици от сливенските училища и ще продължи с общоградска тържествена церемония. В общините..

публикувано на 23.05.24 в 16:43
Снимка: ОДМВР - Хасково

Старши комисар Иван Расоков е новият директор на ОДМВР - Хасково

Хасковската полиция е с нов директор от днес.  Старши комисар Иван Расоков е новият директор на ОДМВР - Хасково. От днес той е временно преназначен на поста за срок от 1 година със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов. Новият..

публикувано на 23.05.24 в 16:15

Радослав Танев: Все още чакаме финансирането за Индустриална зона "Еленино", оптимист съм, че ще влезем в зададените от Брюксел срокове

Създаването на нови индустриални зони в други населени места в региона е положително развитие на нещата, предвид това, което очакваме да се случи с Комплекса „Марица изток“, заяви в студиото на Радио Стара Загора изпълнителният директор на..

публикувано на 23.05.24 в 15:48