Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Внасяме ток, тече технологично състезание как да бъде произвеждана по-евтина електроенергия

Снимка: БТА

"Вносът на електроенергия е не, защото България няма мощности, а защото токът, който произвежда, е по-скъп в определени дни, часове, тогава, "когато другите могат да произвеждат от съответните източници, и тогава на пазара се внася ток, защото е по-евтино". Това обясни премиерът Николай Денков по време на блицконтрола в Народното събрание, цитиран от БТА. Той беше попитан от Драгомир Стойнев от „БСП за България“ защо в началото на януари т.г. сме внесли ток не само от Турция, но и от Република Северна Македония.

Денков уточни, че тече технологично състезание как да бъде произвеждана по-евтина ел.енергия и да бъде създаден този енергиен  микс, който да даде възможност на регионите, на държавите, да произвеждат най- евтин ток, конкурентен на пазара. България е част от регионалния пазар и трябва по най-бързия и ефективен начин да обнови технологично своите мощности, за да е конкурентна спрямо съседите, подчерта премиерът.  Затова, по думите му, е много важно България да продължи в ускорени темпове да изгражда своя микс от възобновяеми източници, вкл. хидроенергия, ядрена енергетика. Денков припомни, че този кабинет е подписал договорите за изграждане на 2 ядрени реактора и е започнала работа по тях, за да може да сме конкурентни на пазара, както е било досега. Миналата година България е нетен износител на ток, сигурен съм, че и тази ще бъде така, изтъкна министър-председателят. Нормално е, когато има отворен регионален пазар, в определени дни, часове, да бъдем вносител, това е част от енергийния пазар, който така се развива в целия свят, това е начинът да имаме по-евтина енергия за всички, подчерта Денков. Според него би имало драма, ако спрем процеса на енергийно-технологично обновление, защото тогава няма да сме конкурентоспособни.

Драгомир Стойнев упрекна кабинета, че не е изпълнил абсолютно нищо по споразумението с българските миньори и енергетици. 

От своя страна премиерът заяви, че преди 2 дни е била проведена среща с тях в Министерския съвет, където е представено какво е свършено, ще го представим и на вас в Народното събрание, отговори Денков. Ако има проблем в мините и в държавния ТЕЦ, така ще го кажа, това е, защото години наред хора лъгаха енергетиците и миньорите, че могат да продължават така, както е било много години наред, обясни премиерът. Ние сме правителството, което ги покани, обясни, че така не може да продължава, какви са посоките, в които може да се търси решение, затова успяхме да сключим споразумение, и благодарение на парламента, че се включи в този процес, посочи още премиерът. Един от резултатите е, че България вече получи потвърждение за териториалните си планове, с което ще имаме около 2.4 млрд. лв., които да бъдат използвани точно за тези хора, подчерта Николай Денков.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пожар в старозагорското село Дълбоки

Горят сухи треви в южния край на старозагорското село Дълбоки , потвърдиха за Радио Стара Загора от регионалната дирекция на пожарната.  Поради силния вятър огънят мени посоката и е обхванал селскостопанска постройка. Към момента няма пострадали и..

публикувано на 28.07.24 в 12:52

Прогноза за времето

Днес ще бъде слънчево. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър предимно от изток. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са между 31° и 36° , в София - около 32°. В планините ще бъде предимно слънчево. Вятърът ще е слаб от..

публикувано на 28.07.24 в 09:42

Над 2 млн. лв. ще са необходими за възстановяване на най-пострадалите домове във Воден и Крайново

Над два милиона лева ще са необходими за възстановяване домовете на най- тежко пострадалите при пожарите в боляровските села Воден и Крайново. Общинските съветници и кметът на крайграничната община дариха месечните си възнаграждения за възстановяване след..

публикувано на 27.07.24 в 13:46

Моторист и спътничката му загинаха при катастрофа на AM „Тракия”

60-годишен моторист и 58-годишната му спътница са загинали при пътнотранспортно произшествие на автомагистрала  „Тракия“, съобщиха от МВР. Инцидентът е станал на територията на област Стара Загора, на 179-ти км, в платното в посока Бургас. Сигналът на..

публикувано на 27.07.24 в 13:17

Призиви от Бузлуджа: Да се обединим

Социалисти от цялата страна се събраха на историческата поляна под връх Бузлуджа за традиционния Национален събор на левицата, където БСП отбелязва 133 години организирано социалистическо движение у нас. Знакови фигури от лявото пространство и хиляди..

публикувано на 27.07.24 в 12:14

БСП провежда традиционния си събор на Бузлуджа

133 години организирано социалистическо движение ще отбележи в събота БСП на историческата поляна под връх Бузлуджа. До тук записаните социалисти, които са заявили желание да се включат в събитието надхвърлят в пъти заявките от предходни години. 15..

обновено на 27.07.24 в 08:37

Над 5 хиляди участници очакват на мотосъбора на Старозагорските бани

За поредна година клуб „Волните ездачи“ организират национален мотосъбор край езерото на Старозагорски минерални бани. Събитието започва в петък и ще продължи до неделя. Ще се проведе и традиционния поход на мотористите от Стара Загора до..

обновено на 27.07.24 в 08:31

Базар "От деца за деца" очаква старозагорци

Деца на различна възраст ще могат да продадат, разменят или дарят свои вещи. Идеята е чрез игра и общувайки, подрстващите да се освободят от ненужните вече за тях неща. По този начин се формират и развиват предприемачески качества. Всеки може да донесе..

публикувано на 27.07.24 в 08:00

Прогноза за времето

Времето днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над Източна България ще се развива купеста облачност, но валежи са малко вероятни. Ще духа слаб, в Източна България умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще бъдат между 28° и 33°...

публикувано на 27.07.24 в 07:00

Левите сили тръгват към Бузлуджа обединени

Над 300 души, представители на 15 политически сили, подписаха в Стара Загора и дадоха начало на сформирането на т.нар. "широк ляв фронт". Документът, наречен "Обръщение към народа", ще бъде представен и на традиционния събор на социалистите на Бузлуджа..

публикувано на 26.07.24 в 17:33