Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на село Змейово очакват градска линия да ги свързва с града

Снимка: Кристина Русева

В едно от най-предпочитаните села в община Стара Загора  Змейово, живеят около 750 жители с постоянен адрес, но жителите му наброяват много повече. В пенсионерския клуб, който се помещава в читалище „Пробуда“ ме посрещат 10-ина от неговите жители с „Добре дошли!“  На чаша кафе се разговаряме за живота в селото. Хората споделят, че животът им тук си тече нормално… „Местните хора живеят задружно, празнуваме празниците си - на Никулден, празника на Змейово,  защото църквата, построена през 1837 г. е с патрон „Свети Николай“ и тържествено отбелязваме Празника на пелина на 21-ви декември, пенсионерският клуб се представя на самодейните конкурси и фестивали с песенния си репертоар и с традициите за квасене на мляко, биене на масло“, казват моите домакини.

  За кореняците  в селото е непонятно нежеланието на „пришълците“ които си купуват къщи или терени за строителство, да участват с парични средства или труд в общите им начинания за благоустрояване или в благотворителни инициативи …

 На въпроса „Кои са проблемите на ежедневието?“ посочват недостатъчния брой автобуси, които ги свързват със Стара Загора,  големия брой неасфалтирани улици, с което са свикнали, нуждата от допълнително осветление по някои улици и необходимостта от допълнителен брой камери на входа и изхода на основните улици на селото. Малка групичка от подрастващи се проявява „геройски“ като обръща съдовете за смет, чупи лампи и надува музика в малките нощни часове…

  След посочените предимства и проблемите, с които живеят хората, потърсих и новия кмет Валентин Вълев. Той сподели, че е направил искане до община Стара Загора за продължение на една от градските линии два пъти в денонощието до с. Змейово и се е договорил от община Мъглиж два автобуса да се движат до с. Змейово, за да осъществят  връзката на змейовци с банята в съседното с. Ягода. Въпросът с видеонаблюдението за опазване на обществения ред е на път да се реши с участието на хората, които събират средства за закупуването на допълнителни камери, една от улиците ще бъде осветена в най-скоро време с три осветителни тела. А две от улиците са асфалтирани още в началото на мандата на Валентин Вълев. Според кмета липсата на собствен бюджет сериозно възпрепятства  възможността му да  решава много от ежедневните проблеми на хората.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Нов пожар пламна в Свиленградско

Нов пожар пламна в Свиленградско, където ситуацияна вече е силно критична. На широк фронт пламъците горят в района на Равна гора, Левка, Дервишка могила. Огнените езици помитат всичко по пътя си. Има изгорели и няколко къщи, които се оказаха..

публикувано на 13.07.24 в 19:50

Земеделец е подпалил пожара край свиленградското село Студена

60-годишен земеделец е подпалил пожара край свиленградското село Студена. Мъжът почиствал ореховата си градина с машина. Ралото й се ударило в камък и се получила искра. Мъжът опитал сам да гаси пламъците. Земеделецът е с изгаряния по ръцете,..

публикувано на 13.07.24 в 19:29

Пожарът между ямболските села Мелница и Гранитово е локализиран

Пожарът между ямболските села Мелница и Гранитово е локализиран.  На място през нощта остават да дежурят 2 противопожарни екипа и автомобил на горско стопанство.  В огъня през последните 24 часа изгоряха над 8000 декара ниска растителност и широколистна..

публикувано на 13.07.24 в 19:26
снимка: Таня Балабанова

Пожар избухна и в старозагорското село Остра могила

Три екипа на пожарната и доброволци участват в гасенето на о гъня в село Остра могила .  Пожарът избухва в постройка в стопанския двор, но бързо се прехвръля към съседната нива , съобщи директорът на РДПБЗН Стара Загора старши комисар Стоян Колев.  Горят..

публикувано на 13.07.24 в 18:20
Пожар край село Студена

Частично бедствено положение в община Свиленград, пламъците край с. Студена обхванаха 30хил. дка

Областна администрация Хасково обяви частично бедствено положение в община Свиленград. Причината е разрастващият се пожар край село Студена, който пламна по-рано днес. ПОгнената стихия е обхванала площ от 30 000 декара, уточни пред кореспондента на Радио..

публикувано на 13.07.24 в 14:53

Нови два пожара в Хасковско, пламъците са обхванал 2000дка край границата с Турция

Нови два пожара лумнаха в Хасковска област днес. По данни на зам.-областния управител Митко Петров, пламъци вече има и край свиленградското село Студена и село Дъбовец, община Любимец, предава кореспондентът на Радио Стара Загора в Хасково Христо Христов...

публикувано на 13.07.24 в 12:13

Пожарът между селата Мелница и Гранитово е обхванал 6000 декара

Близо 6000 декара е обхванал пожара в района на ямболските села Мелница и Гранитово. В момента няма опасност за населените места. В овладяването на огъня са включени десетки пожарникари, военни граничари и горски служители, информира кореспондентът ни..

публикувано на 13.07.24 в 12:02
СНИМКА Министерство на отбраната

Унищожен е невзрвиен боеприпас, намерен в района на Димитровград

Формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия за унищожаване на невзривени боеприпаси от 31-ви механизиран батальон – Хасково, от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, Сухопътни войски, вчера унищожи на полигон..

публикувано на 13.07.24 в 10:27

Хеликоптери се включват в гасенето на пожарите в Хасковска област

Безсънна нощ за хората в Ивайловградско и Тополовградско, където вчера избухнаха два големи пожара, предава коресподентът на Радио Стара Загора Христо Христов. Близо 15 000 дка изгоряха предимно в Тополовградско.  Днес ще бъде направен опит огнената..

публикувано на 13.07.24 в 10:20

Опасни горещини и висок риск от пожари

Оранжев код за опасни горещини е обявен за днес в цялата страна.  Очакват се максимални температури  между 35 и 40 градуса. Червен код за опасност от пожари е обявен в 21 области на Северна и Южна България, а за Централна и Източна България е в сила..

публикувано на 13.07.24 в 09:48