Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой е най-известният Григор, когото познавате?

На 7 януари Григор Димитров спечели деветата си титла.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес Православната църква почита паметта на Свети Григорий Богослов. Той е живял през 4 век, когато 12 години е начело на Константинополската църква като архиепископ. По това време произнася и прочутите си богословски слова в защита на православното учение.

Днес имен ден празнуват Григор, Григорий, Гриша.

А познавате ли най-известният Григор в България?

Без съмнение повечето от вас не биха се замислили да посочат родния тенисист Григор Димитров.

Обичан и подкрепян по време на турнирите от колоритна родна агитка, понякога чисто по български хулен, Григор Димитров е единствения професионален български тенисист с титли от Световния АТП тур при мъжете. Към момента те са точно девет.

Последното приключение на любимеца на родната публика по света, приключило преди броени дни, бе участието му в Откритото първенство на Австралия, първо състезание за годината от така наречения Голям шлем. Там Григор преодоля двама съперници, преди изненадващо да отстъпи в третия кръг на португалеца Нуно Боржеш.

2024 година започна по отличен начин за родения в Хасково българин, който спечели подгряващия турнир от АТП 250 в Бризбейн, Австралия, побеждавайки на финала датчанина Холгер Рюне, тенисист от Топ 10. Интересен факт е, че по време на надпреварата Гришо получи и предложение за брак от фенка от трибуните.

Към момента Григор Димитров заема 13-то място в световната ранглиста на професионалните тенисисти. Неговото върхово постижение е достигането до номер 3 в ранглистата през 2017 година, когато печели титлата на заключителния финален турнир на АТП.

По-активните спортни фенове и почитателите на тениса често си задават въпроса за необяснимите спадове в играта на Димитров на най-високо ниво. Някои от специалистите си ги обясняват с неговия личен живот, в който не липсват любовни завоевания, други с максимата, че рядко един професионален спортист може да бъде винаги в топ форма, нещо характерно за повечето играчи в Тура. Каквато и да е истината обаче за всички е ясно, че до момента, а може би и за дълго време напред Григор Димитров е най-успешния български тенисист при професионалистите, с най-много успехи на високо ниво и най-висок ранкинг.

Често спортните издания у  нас и по света припомнят възходите и паденията в кариерата на Григор, за да стигнат до стратегията, която вкарва в началото на годината треньорът Джейми Делгадо и до коментара му: "Изключително приятно е да тренираш тенисист, който играе толкова красиво и който може да предложи толкова различни възможности".

Тенисът има своите стереотипи. Роджър Федерер, с когото (коректно или не) Димитров толкова често е сравняван, винаги е бил човек с швейцарски характер, перфектен във всяко отношение, който танцува при излизането си на централния корт. Рафаел Надал е бикоборец, потънал в червено матадор с неразрушима воля за победа. Новак Джокович е чудото на този спорт, гъвкав боец, който продължава да атакува и да покорява рекордите.

За родния представител сред най-добрите думите „елегантен“, „атлетичен“ и „спортсмен“ може би до най-висока степен отговарят на въпроса за неговата идентичност на и извън корта.

Наскоро след победата си над Танаси Кокинакис в Мелбърн Григор сподели, че на 32 години, не му остава много време в професионалния тенис.

"Знам, че не ми остава много време в тениса, който ми даде толкова много. Много съм благодарен за възможността, която имам - да изляза още веднъж на корта, да тренирам или да съм във фитнеса", заяви Григор.

Ние пък му пожелаваме, в оставащото време до края на професионалната му кариера, да продължи да представя България по най-добрия начин на големите международни форуми и да постигне заветната си цел – спечелване на турнир от Шлема.

Следващото участие в програмата му е турнирът в Марсилия, който стартира на 5 февруари. Той е от категорията АТР 250 и е с награден фонд 800 хиляди евро. 


По публикацията работи: Деян Денев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Авиомоделисти мерят умения и сили в два турнира в небето над Шабла

От 29 август до 1 септември в небето над Шабла авиомоделисти от цяла България и от чужбина в ще демонстритат с кордови  модели   умения във въздушен бой или във въздушен бой и акробатични изпълнения  в два етапа от състезанията за Световната купа по..

публикувано на 24.08.24 в 13:09

"Лято в библиотеката" с нови изненади

Библиотека „Родина” в Стара Загора  продължава традиционната си лятна програма за работа с деца и в последната седмица на август. Програма 26.08.2024 – 30.08.2024 26 август (понеделник) Програма „При нас е весело” :..

публикувано на 22.08.24 в 14:36

Теодора Велева: Надявам се да достигна до голямата публика

Теодора Велева е първата победителка в дебютното издание на конкурса "Бургас и морето за млади изпълнители". Фестивалът за младежи е новия формат, очаровал публика и жури, като своеобразно продължение на легендарния „Бургас и морето“.  В интервю..

публикувано на 21.08.24 в 16:08

Подреден дом, подреден живот - методът КонМари

Подредбата на дома не е просто начин да организираме вещите си, но и средство за постигане на вътрешен баланс и хармония в живота. Методът КонМари, разработен от японската консултантка Мари Кондо, предлага подход към подреждането, който може да..

публикувано на 21.08.24 в 15:16

Православната църква почита паметта на Свети Андрей Стратилат, както и на тримата Газки мъченици – Тимотей, Агапий и Текла

На 19 август православната църква почита паметта на Свети Андрей Стратилат, както и на тримата Газки мъченици – Тимотей, Агапий и Текла. Свети Андрей Стратилат живял през 3 век и бил римски военачалник при император Максимиан. Той не приел веднага..

публикувано на 19.08.24 в 07:52

Как се правят модели на самолети - на гости при авиомоделиста Румен Тончев

Как се правят модели на самолети? А колко време е необходимо, за да направиш такъв модел? И защо горната и долната част на макета са оцветени в различни цветове - отговори на тези и на още много други въпроси, свързани с авиомоделизма може да ви даде..

публикувано на 15.08.24 в 17:12

Богородична стъпка в Хасковските минерални бани дава лек и надежда на хиляди поклонници

На 15-ти август, големият християнски празник Успение Богородично, хиляди православни християни се стичат в храмовете да почетат Божията майка, да се помолят за здраве и да поменат починалите си близки. Едно от местата, свързани с Дева Мария, почитани..

публикувано на 15.08.24 в 09:30

Международен ден на левичарите

Знaeтe ли, чe 15% oт xopaтa ca лeвичapи?  Лявaтa pъĸa нaй-чecтo пpeoблaдaвa пpи мъжeтe, нo yчeнитe вce oщe нe мoгaт дa paзбepaт нa ĸaĸвo cе дължи тoвa. B няĸoи cтpaни се  oпитвaт дa нayчaт дeцaтa, ĸoитo пишaт c лявaтa cи pъĸa, дa изпoлзвaт дяcнaтa,..

публикувано на 13.08.24 в 11:01

На час и над 200 персеиди очакват астрноми в пика на звездното явление

Пикът на най-очакваното лятно звездно явление „Персеиди“ ще бъде тази нощ на 12 срещу 13 август. Според директора на НАОП „Юрий Гагарин“ Стара Загора Алексей Стоев се очакват за час между 120 и 180 падащи звезди., не е изключено да надхвърлят 200...

публикувано на 12.08.24 в 15:50

Вълнуващ градски маршрут разкрива тайните на гладиаторските битки

На 17 август, събота, от 9.30 ч., Туристическият информационен център предлага да се потопим в един от най-интригуващите периоди от историята на града чрез новия безплатен градски маршрут „Отиващите на смърт те поздравяват". Поредният тур е част от..

публикувано на 12.08.24 в 14:06