Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисия ще изготвя стратегия за повишаване стандартите на детското хранене в Стара Загора

Община Стара Загора
Снимка: Емил Енчев

Близо 4 часа продължи първото за годината заседание на местния парламент в Стара Загора. Съветниците разгледаха общо 53 точки в рамките на сесията, която продължи близо 4 часа и беше прекъсната за спешно заседание на правната комисия поради възникнал казус. В самото начало на сесията стана ясно, че кметът Живко Тодоров оттегля своето предложение, свързано с предоставянето на помещение и гараж, частна общинска собственост, за ползване от фондация "Лазар Радков". Градоначалникът изтегли и предложението за приемане на годишна програма за разпореждане с общински имоти.

Приемането на дневния ред на сесията беше белязано от продължителни дебати, провокирани от искането за отпадане на точката, свързана с предлаганите от групата на "Възраждане" промени в Правилника за дейността на местния парламент. Вносителите настояха точката да бъде разгледана. Мнозинството в зала обаче взе решение това да не се случи. Адв. Стефан Анков от ГЕРБ обобщи мотивите за недопускането на предложението с факта, че на предишно заседание вече е била сформирана временна комисия, натоварена със задължението да предложи промени във въпросния Правилник. 

Наред с избора на временен управител на закъсалото финансово общинско дружество "Мересев" и стартирането на конкурс за определяне на нов, общинските съветници подкрепиха създаването на две временни комисии. 

По предложение на групата на "Бъдеще за родината" беше създадена временна комисия за изготвяне на дългосрочна стратегия за повишаване на стандартите за хранене в детските и учебни заведения в Стара Загора. Тя ще разполага с 3 месечен период на работа. В нея влизат 8 съветници, а за председател бе определен един от вносителите - Боян Кулев. В хода на дебатите обаче бяха изказани мнения, че качеството на храните в детски градини и училища е ангажимент на редица национални органи и институции. Според Бончо Григоров от ПП-ДБ всякакви промени в тази сфера са отвъд компетенциите на местния парламент. 

Общинските съветници в Стара Загора одобриха създаване и на временна комисия, натоварена да изработи изменение и допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Стара Загора. В рамките на дебата по предложението част от съветниците изказаха опасения, че създаването на подобна комисия цели единствено увеличаването на такса смет. В отговор избраният за неин председател Янко Янков подчерта, че създаването й цели налагането на по-справедлив подход при заплащането на такса смет. Той разкри, че ще предложи селата Богомилово и Змеево, както и вилни зони около Стара Загора да се превърнат в квартали на града. Сред мотивите за тази стъпка той изтъкна по-високите разходи за сметосъбиране, които местната администрация заплаща за обезпечаване с услугата на посочените места. 

Временната комисия разполага със срок от 9 месеца, а участие в нея ще вземат общо деветима съветници. 

Местният парламент в Стара Загора прие на първо четене промени в Наредба за рекламната и информационна дейност на територията на общината. Повод за предложението на "Възраждане" стана случай на реклама на еднополови бракове в близост до старозагорско училище. Беше възприет преработения от правната комисия вариант, който обаче беше оспорен от част от съветниците в зала. 

След дебати мнозинството в местния парламент гласува и Стратегия за управление на общинската собственост на Община Стара Загора за периода 2024 -2027година. В хода на разискванията обаче беше обърнато внимание, че част от обектите, стопанисвани от общината, за които в последните години са инвестирани милиони левове, не се използват удачно. Валентина Бонева от БСП даде пример с централния пазар, чиято западна част е празна. Тя посочи също, че южното крило на ремонтирания преди няколко години за 7млн.лв. пазар "Васил Шаханов" е без наематели. В отговор зам.-кметът Павлина Делчева разкри, че се работи по провеждането на мащабно изложение - "Бебе мания", през пролетта. Наред с това се водят разговори "Васил Шаханов" да се ползва и като фермерски пазар. 

Съветниците приеха също и годишния отчет на обществения посредник в община Стара Загора за 2023г.. Беше гласувано и дарение в размер на 15хил.лв. за подпомагане на дейността на балетната трупа на Държавна опера Стара Загора. 




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кирил Петков: Гласуваните пари за мините са предизборна пиратка от ГЕРБ и ДПС

Подпомагането с 250 млн. лв. годишно на държавните „Мини Марица-изток“ с решение на Народното събрание вероятно няма да бъде одобрено от Европейската комисия, тъй като ще се приеме като непозволена държавна помощ. Това коментираха лидерът на..

публикувано на 27.04.24 в 17:58
Радослав Рибарски

Радослав Рибарски ще е водач на листата на ПП-ДБ в Стара Загора

Радослав Рибарски ще е водач на листата на ПП-ДБ в Стара Загора на предстоящите парламентарни избори на 9 юни. Това обявиха лидерите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асен Василев преди срещата си с граждани в Стара Загора. Рибарски беше..

публикувано на 27.04.24 в 17:13
Драгомир Стойнев

Драгомир Стойнев ще е водач на листата на БСП в Стара Загора

Драгомир Стойнев ще е водач на листата на БСП в Стара Загора за предстоящите парламентарни избори. Това стана ясно след днешното заседание на Националният съвет на БСП, на което бяха утвърдени листите за изборите за Европейски парламент и 50-то..

публикувано на 27.04.24 в 16:18

На Лазаровден пъстър празник в “Аязмото” събра малки и големи

На Лазаровден стотици старозагорци и гости на града се насладиха на празнична програма, съчетала спорт, култура и изкуство. Дейностите започнаха още в 9.00 часа със спортни активности, включващи йога и за големи, и за малки, както и открити тренировки по..

публикувано на 27.04.24 в 15:27

„Възраждане“ представи кандидатите си за 50-то Народно събрание от Ямбол

Партия „Възраждане“ представи кандидатите си за 50-то Народно събрание от Ямбол. В листата са включени осем кандидати- петима мъже и три дами. Водач на листата е настоящият депутат от региона Никола Димитров, който за четвърти път се кандидатира за..

публикувано на 27.04.24 в 14:10

Почистват язовир "Малко Шарково" в община Болярово

Почистване на язовир „Малко Шарково“ в крайграничната община Болярово организира Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. В екоакцията ще се включат и клубове по спортен риболов, жители на село Малко Шарково и доброволци. Акцията ще започне в 9..

публикувано на 27.04.24 в 10:12
Община Стара Загора

В Стара Загора предприемат спешни мерки заради коклюша

От Община Стара Загора информираме по спешност всички детски заведения – ясли, градини и училища, както и всички здравни специалисти за мерките, изисквани от РЗИ във връзка с регистрираните случаи на болестта коклюш. Т ова съобщи днес зам.-кметът на..

публикувано на 26.04.24 в 18:48
Градоносен облак над Стара Загора

18 км облак е причина за щетите от градушката в Сливенско

Градоносен облак с дължина 18 километра и височина над 10 километра е причинил щетите по земеделските площи в няколко села в Сливенско и град Шивачево вчера следобед. На всеки 30 секунди са изстрелвани противоградни ракети по облака, като само в..

публикувано на 26.04.24 в 17:30

Близо 1100 ракети са изстреляни при вчерашните градушки

В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, чиито площи пострадаха от вчерашната градушка в Южна България. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Иван Капитанов по време на среща със земеделски производители в..

публикувано на 26.04.24 в 17:08

Дискусия за еврото и професиите на бъдещето се проведе в Стара Загора

„Бизнесът – готов за еврото“ и „Професиите на бъдещето“ бяха темите на провелата се днес в Тракийския университет работна среща с участието на икономиста Левон Хампарцумян и бившия представител на ЕК в София и Загреб Огнян Златев. Организатор на..

публикувано на 26.04.24 в 16:13