Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Птицата на щастието каца на сцената на сливенския куклен театър

2
Снимка: Кристина Русева

Актьорите от Държавния куклен театър в Сливен и техните приятели – четвъртокласниците от училищата „Братя Миладинови“ и „Юрий Гагарин“ отправят покана към съгражданите си за премиерата на „Птицата на щастието“, този следобед от 16 ч.  

  Драматизацията и режисурата са на  Евелина Кьосовска, сценограф е Наталия Гочева, композитор е Пламен Мирчев – Мирона, в партньорство с Театър „K: 13- SKENEKUNST“ Норвегия и на 18 ромски деца. „Сюжетът на „Птицата на щастието“ почива върху ромски легенди и приказки, който разработихме с мои идеи и фантазията на децата и на колегите актьори", каза за Радио Стара Загора Евелина Кьосовска.

Постановката е част от работата по проекта „Вдъхновение – изкуство за промяна“ по програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“  с подкрепата на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

  Пластичността, музикалността и артистизма на ромските деца, с които са работили актьорите и Вангел Апостолов, като преподавател на участниците в проекта на ДКТ Сливен в творческите работилници, са дали възможност на творческия екип да поставят и допълнителни задачи на малчуганите, надграждащи базовите умения.

  За радост на всички, с които се осъществява проекта, вече има заявки за представяне на постановката в Котел и още няколко дати за среща със сливенската публика.

 Чуйте какво споделиха за постановката "Птицата на щастието" режисьорът и драматург Евелина Кьосовска и актьорът и преподавател Вангел Апостолов преди премиерата:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Посветената на празника на Ямбол изложба "Светлината" представя творби на Николай Димитров

Изложба „Светлината“ се провежда за деветнадесета поредна година. Тя стартира за първи път през 2006 г. и има за цел да представи творчеството на художниците от Ямбол и региона. Традиционно се провежда на празника на града – Свети Дух. Специален гост..

публикувано на 24.06.24 в 14:16

DOWNTOWN с нов албум – „Рок свят“

Рок група DOWNTOWN представи в ефира на Радио Стара Загора три нови песни - „Рок свят“, „Ти си моят живот“ и „Пътуване“, които  са част от втория им албум „Рок свят“ 2024 г. Албумът вече е готов, общо песните в тавата са осем. Всички са записани в..

публикувано на 23.06.24 в 14:32

Балетът „Кармен“ оживява на Летен театър Стара Загора

Балетната постановка по музиката на едноименната опера на Жорж Бизе, допълнена и обогатена с още фрагменти от други творби на композитора, създадени в чувствените години на Романтизма, дава уникалната възможност на балетната трупа на Русенската опера..

публикувано на 19.06.24 в 12:35

Метамодернизмът влиза в Художествена галерия – Стара Загора

На 19 юни (сряда) от 18:00 ч. в Художествена галерия – Стара Загора се открива изложбата „Метарезерви 2024“ с куратор Атанас Тотляков. Посетителят е поканен да се запознае с този поглед към изкуството и обществения живот, отразяващ измененията и..

публикувано на 19.06.24 в 09:25

„Турандот“ на старозагорска сцена „100 години след Пучини“

Операта с кукли „Турандот“ е поредното събитие, с което Старозагорската държавна опера отбелязва годишнината от смъртта на автора й Джакомо Пучини под мотото „100 години след Пучини“. След камерния концерт със заглавието „От любов към..

публикувано на 18.06.24 в 15:25
Огнян Драганов

Огнян Драганов: Изкуството се нуждае от подкрепата на публиката

Днес, 13 юни, от 19.00 часа на сцената на Държавна опера Стара Загора е представянето на "Бохеми" , една от ранните  опери Джакомо Пучини. Спектакълът създаден през 2017 година повече от осем години се радва на интереса на публиката. "Музиката е..

публикувано на 13.06.24 в 13:05
giacomo_puccini

Камерен концерт с песните на Джакомо Пучини

През 2024 година оперният свят отбелязва 100-годишнината от раздялата си с Джакомо Пучини. И Държавна опера Стара Загора се присъединява към събитията посветени на безсмъртното творчество на великия композитор. Под мотото "100 години след Пучини", през..

публикувано на 10.06.24 в 18:55

"Едно общество създава средата и политиката си - трябва да комуникираме по важните теми мащабно"

Колективите "Poiema Collective", "На Улицата" и екипът на инициативата "ЗаВръщане в България" организират творчески конкурс на тема "Стара Загора през твоите очи". Няма ограничения във възрастта за желащите участници, които могат да..

публикувано на 10.06.24 в 15:19

Стара Загора с аромат на липи и усещане за свобода

От днес до края на седмицата Стара Загора е домакин на джаз фестивал.  За втора поредна година музикалното събитие е с името "Цветовете на джаза" .  Програмата е цветна, точно като името на форума, и акцентира върху участието на изявени български..

публикувано на 10.06.24 в 14:45