Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Стара Загора е в готовност за въвеждане на безплатните ученически карти

Снимка: Община Стара Загора

От 1 февруари всички деца до 14 години ще пътуват с безплатна карта в градския транспорт. Това става възможно след решение на правителството, което в края на миналата година прие промени в нормативната уредба, регламентираща субсидиите и компенсациите в обществения транспорт. Измененията бяха гласувани и на последното заседание на Общинския съвет в Стара Загора.

"Картите ще се издават в нашите билетни центрове, които са на три места - бул. "Руски"1, бул." Париарх Евтимий" 81А и кв. "Железник". Самите карти, одобрени от Министерството на транспорта, се печатат в БНБ и всеки момент очакваме тяхната доставка. Активно работим с детските градини и училищата за по-бързо разпределяне и получаване на картите", посочи управителят на общинското предприятие "Тролейбусни и автобусни превози" в Стара Загора инж. Георги Станчев. 

Управителят на дружеството припомни, че децата от 0 до 7 год. пътуват безплатно в цялата градска мрежа, а от 1 февруари и учениците от 7 до 14 години, като за междуселищните дестинации имат право на 50% отстъпка от цената. За останалите учащи месечната карта за градския транспорт е 5 лв. 

Отстъпки в цената на картите за градската мрежа имат и пенсионерите според възрастта и размера на пенсията. За първи намаление ще ползват и хората с увреждания.     

Каква организация е направена за издаване на безплатните карти на учениците и кои лица  имат право да ползват отстъпки в градския обществен транспорт, чуйте от инж. Георги Станчев в звуковия файл:  





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Молдовското и българското село Кортен ще поддържат по-живи и трайни връзки

Делегация  от  молдовското село Кортен,  начело с кмета  Степан Тонурков гостува на едноименното село, от където преди 194 години са тръгнали предците им за да се спасят от гнева на поробителя след поредната руско-турска война, останала в историята като..

публикувано на 18.10.24 в 17:54

Пет сигнала за нарушения на изборното законодателство са получени в полицията

От началото на предизборната кампанията към дата 18 октомври  в ОДМВР-Стара Загора са били получени пет сигнала за нарушения на изборното законодателство. По  три от тях проверките са приключили и материалите са изпратени в компетентната Прокуратура,..

публикувано на 18.10.24 в 17:13

Зеленчуците за туршия поскъпват на пазара в Стара Загора

  По традиция започваме да правим консерви за зимата от септември. Царицата на зимнината - солено-киселата  или сладката туршия обикновено се прави през октомври. Повечето от домашно приготвените лютеница, кьопоолу, гювеч, белени домати, доматен сок и..

публикувано на 18.10.24 в 17:06

Стара Загора ще се включи в десетия "Поход за свобода"

България е на шесто място в Европа за лица, жертви на трафик, през 2023г. и има повече от 1550 жертви през последните пет години. Това са само идентифицираните лица, част от някаква статистика. Иначе, в световен мащаб  няма точна статистика, но се..

публикувано на 18.10.24 в 17:05

С „Копелия” Старозагорската опера открива своя нов балетен сезон

Новият балетен сезон за Държавна опера - Стара Загора ще бъде открит утре, 19 октомври от 19 часа, с предпремиера на балета „Копелия” от Лео Делиб. Автор на костюмите и декорите е Салваторе Руссо. Хореограф на постановката е балетният артист и..

публикувано на 18.10.24 в 17:00

Болярово посрещна кметове на общини от РАО "Тракия"

Община „Болярово“ беше домакин на изнесено заседание на Управителния съвет на Регионална асоциация на общините „Тракия“, като част от събитията, посветени на Деня на Болярово и 50 години от създаването му. Гостите – кметове и зам.-кметове на общини, членове..

публикувано на 18.10.24 в 16:51

Правят кръгово на Околовръстния път в Стара Загора при отбивката за село Хрищени

Агенция „Пътна инфраструктура" и Община Стара Загора предприемат съвместни действия за реконструкция на кръстовището на Околовръстния път на Стара Загора с общинския път за село Хрищени. Експерти на агенцията и общината направиха оглед на кръстовището и..

публикувано на 18.10.24 в 15:30

Адвокати искат спиране на процедурата за избор на главен прокурор и председател на ВАС

Адвокати от цялата страна призоваха да бъде прекратена процедурата за избор на председател на Върховния административен съд и главен прокурор. В своя позиция  25 адвокатски колегии изразяват несъгласие с избора на ръководители на възлови за..

публикувано на 18.10.24 в 15:30

В Бузовград са готови за извънредния вот в неделя

Доставиха бюлетините и ролките със специализирана хартия за машинно гласуване за изборите за кмет на казанлъшкото село Бузовград. Извънредният вот ще се проведе тази неделя. Информира Иван Славов: Извънредният вот в село Бузовград се налага, след..

публикувано на 18.10.24 в 15:21

Онлайн платформа подкрепя бизнеса и заетостта в Старозагорско

В Община Стара Загора беше представена официално платформата VibeJobs . Тя е разработена съвместно с Rakuten Viber и дава възможност на малкия и среден бизнес в региона да публикува безплатно обяви за работа. От своя страна старозагорци могат бързо..

публикувано на 18.10.24 в 14:20