Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зърнопроизводители готвят нови протести, ако кабинетът не отпусне подпомагане за сектора

Загуби за над 2млрд.лв. изчисляват стопаните

Снимка: Калина Грънчарова

Националната асоциация на зърнопроизводителите(НАЗ) започва подготовка за ефективни протестни действия от вторник, 6 февруари. Решение за подобни действия УС на организацията е взела по-рано днес. Това обяви в ефира на Радио Стара Загора председателят на НАЗ Илия Проданов. Преди две седмици зърнопроизводителите излязоха със серия от искания към управляващите, сред които законодателни промени, засягащи сектора, подпомагане за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна, както и облекчаване на климатичните правила, включени в селскостопанската политика по линия на европейската „Зелена сделка“. Илия Проданов коментира, че загубите за сектора през 2023г. възлизат на над 2млрд.лв.. По този повод от НАЗ настояват за отпускане на държавна помощ в размер на 20лв. за декар, която да подобри ликвидността на производителите. „След двете срещи резултат в частта с финансовото подпомагане все още няма“, посочи Проданов.

До края на седмицата предстои нова среща между НАЗ и правителство. Илия Проданов отбеляза, че преминаването към ефективните протестни действия ще зависи от резултатите от диалога.

Спиране на вноса от Украйна не е било поставено като тема в разговорите с правителството, уточни Илия Проданов. Председателят на НАЗ отбеляза, че в тази посока секторът иска от държавата да бъдат договорени защитни механизми – мита, квоти и др..

Повече подробности за исканията, които стопаните отправят към правителството, може да чуете в прикачения звуков файл:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Сливен е сред градовете с 80% загуба на питейна вода

Сливен е сред градовете с 80% загуба на питейна вода по водопроводите, стана ясно след публикации в публичното пространство. Причините според ръководството на водния оператор са множество, но липсата на сериозни инвестиции през годините е водещата...

публикувано на 25.09.24 в 15:01

Тротинетките в Стара Загора ще се движат с 5 км в час

Повече от 105 точки ще бъдат разгледани на предстоящата утре сесия на общинския съвет в Стара Загора. Днес групата съветници на ГЕРБ даде информация за част от предложенията. Общинските съветници на ГЕРБ ще подкрепят предложените от..

публикувано на 25.09.24 в 13:39
архив

Сухи треви горят край старозагорското село Пъстрово, пожар и край Казанлък

Сухи треви в изоставени дворове горят край Старозагорското село Пъстрово, съобщиха за Радио Стара Загора от РСПБЗН - Стара Загора . Сигналът за пожара е подаден в 11:37, като  на мястото са изпратени две пожарни коли.  Няма опасност за населеното място..

публикувано на 25.09.24 в 13:03

Избират омбудсман на Млада Загора

На 16 октомври избират Млад омбудсман на Млада Загора.  Гимназистите могат да подават документите си от днес в офиса на oбществения посредник на Стара Загора, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. Традиционният конкурс за избор на..

публикувано на 25.09.24 в 11:34

Най-възрастният кандидат за депутат в Старозагорско е на 97 години

97-годишният Пенчо Ефтимов Невенски е най-възрастният кандидат за народен представител, който ще се яви на предсрочните парламентарни избори на 27 октомври от Старозагорски избирателен район. Той е единственият кандидат от листата на Партия БРИГАДА,..

публикувано на 25.09.24 в 11:08

"Възраждане" предлага създаване на комисия за контрол на ремонтните дейности в Община Стара Загора

На предстоящото заседание на Общинския съвет в Стара Загора представителите на партия "Възраждане" ще внесат предложение за създаването на временна комисия, която да осъществява контрол върху качеството и сроковете на строително-ремонтните дейности в..

публикувано на 25.09.24 в 10:40
Петър Калчев, директор на Регионалния исторически музей в Стара Загора

Историческият музей в Стара Загора с богата програма за Нощта на изкуствата

В „Нощта на изкуствата“ на 27 септември, петък, от 20:30 ч. в малката изложбена зала на РИМ – Стара Загора ще се открие експозицията “Археологическо лято 2024 г.”  Тя представя резултатите от последните археологически проучвания в резервата „Августа..

публикувано на 25.09.24 в 09:52

По-малко кандидат-депутати в Хасковско

След изтичане на крайния срок за регистрация на партийните листи стана ясно, че желаещите за депутатско място в 51-вото Народно събрание от Хасковска област са по-малко. Сега са 179 кандидатите за народни представители, което е с 48 по-малко от..

публикувано на 25.09.24 в 08:41
Община Сливен

Без изненади в листите в Сливен

В Сливенска област 18 партии и 9 коалиции се регистрираха за участие в парламентарния вот на 27 октомври, съобщават от Районната избирателна комисия. В 21 избирателен район партиите и коалициите ще се борят за шест депутатски мандата.  Без изненади е..

публикувано на 25.09.24 в 08:28

Организират трудова борса в Стара Загора

Община Стара Загора, Агенцията по заетостта и Бюрото по труда организират трудова борса днес. Началото е от 10.00 часа, а мястото - Общинска спортна зала „Иван Вазов“. На събитието са поканени работодатели от региона, които ще заявят потребностите..

публикувано на 25.09.24 в 08:16